Δευτέρα, Απριλίου 06, 2020

Επιτέλους: Διαγράφονται τα πρόστιμα σε αστέγους για «άσκοπη μετακίνηση»





Τον γύρο της Ελλάδας έκανε η είδηση πως η αστυνομία έκοψε πρόστιμα σε άστεγους για "άσκοπη μετακίνηση" εν μέσω κορονοϊού. Η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων είχε καταγγείλει έξι συνολικά περιστατικά για πρόστιμα σε άστεγους, ανάμεσά τους κι ένα ζευγάρι, στη Θεσσαλονίκη.

"Τα περιστατικά αυτά καθιστούν αναγκαίες ορισμένες διευκρινίσεις: η αστεγία είναι κατάσταση και όχι διεύθυνση. Η ευθύνη μεταφοράς των αστέγων συμπολιτών μας σε χώρους επείγουσας φιλοξενίας λόγω της πανδημίας βαραίνει την ελληνική πολιτεία η οποία δεσμεύτηκε για τη δημιουργία τέτοιων χώρων. Ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων φιλοξενίας των αστέγων της Θεσσαλονίκης δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων όσων αυτή τη στιγμή βρίσκονται άστεγοι στην πόλη", ανέφερε στην αρχική καταγγελία της η ΑΡΣΙΣ.

Ανάλογο περιστατικό άλλωστε, απόλυτου παραλογισμού, είχε σημειωθεί και στο Ρέθυμνο με την καταγγελία να ανεβαίνει στην ιστοσελίδα της Κοινότητας Αλληλεγγύης Ηρακλείου. Το πρόστιμο διεγράφη, όπως επιβεβαίωσε στην Εφημερίδα των Συντακτών ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Μαρινάκης.

Μετά τις καταγγελίες, σύμφωνα με το news247, η ΑΡΣΙΣ ενημερώνει πως και στις περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης υπήρξε - ευτυχώς - διαγραφή των ανάλογων προστίμων.

Όπως ανακοινώνει η ΑΡΣΙΣ:

"Την άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών αρχών προκάλεσε η ανακοίνωση της ΆΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων για την ανάγκη ειδικότερης αντιμετώπισης των αστέγων κατά την περίοδο που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Το Γραφείο Παραβάσεων της Διεύθυνσης της Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης επικοινώνησε με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες της ΑΡΣΙΣ μέσα στο Σαββατοκύριακο και δεσμεύτηκε ότι θα διαγραφούν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί τις τελευταίες μέρες σε επιβεβαιωμένα άστεγους, με την αιτιολογία της «άσκοπης μετακίνησης».

Η ανάγκη ειδικότερης αντιμετώπισης των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο από τις ελεγκτικές Αρχές είναι ζωτικής σημασίας, δεδομένου ότι, οι άστεγοι χρειάζεται εκ των πραγμάτων να μετακινούνται ώστε να καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες τους (σίτιση, τουαλέτα, μπάνιο, επίσκεψη σε κοινωνικές δομές).

Κι αυτή η ανάγκη γίνεται ακόμα πιο επιτακτική όταν ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων φιλοξενίας δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των ανθρώπων που ζουν άστεγοι στη Θεσσαλονίκη.

Η πολιτεία έχει δεσμευτεί για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών, ώστε η κοινωνικά αποκλεισμένη ομάδα των αστέγων να μην βρίσκεται εκτεθειμένη σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης κινδυνεύοντας οι ίδιοι αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο από τη μετάδοση του κορονοϊού.

Καλούμε για άλλη μια φορά τους πολίτες, σε περίπτωση που γνωρίζουν άτομα στα οποία έχει επιβληθεί πρόστιμο, ενώ ζουν επιβεβαιωμένα σε συνθήκες αστεγίας, να επικοινωνούν με την ΑΡΣΙΣ".

Σημειώνεται πως στην Αθήνα, 400 άστεγοι προβλέπεται να φιλοξενηθούν σε δομή του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Βάθη, ενώ ακόμη 140 τοξικοεξαρτημένοι άστεγοι θα φιλοξενηθούν στο ξενοδοχείο "Ιονίς" της οδού Χαλκοκονδύλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου