Τετάρτη, Απριλίου 08, 2020

Γιατί ο κορωνοϊός «χτυπάει» πιο σκληρά τους άντρες;





Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μην κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, επώνυμους και ανώνυμους, ηγέτες και εργάτες, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει όταν μιλάμε για τα δύο φύλα. Γιατί μπροστά στην πανδημία του COVID-19, όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι.


Οι άντρες έχουν πιο εύθραυστη υγεία από πολλές απόψεις, σχολιάζει ο συντάκτης επιστημονικών θεμάτων Φίλιπ Μπολ στον Guardian. Έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής και διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες και πολλές μορφές καρκίνου. Στην περίπτωση του COVID-19, συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των θανάτων μέχρι τις 20 Μαρτίου, το ποσοστό νεκρών στους άντρες ήταν υψηλότερο από ό,τι στο γυναικείο πληθυσμό. Για την ακρίβεια, το ποσοστό θνησιμότητας σε τέσσερις χώρες (Κίνα, Ιταλία, Γαλλία και Νότια Κορέα) ήταν κατά 50% υψηλότερο στον αντρικό πληθυσμό. Την ίδια εικόνα έχουμε και από τον κορονοϊό που είχε πλήξει τον πλανήτη το 2003, τον SARS-CoV-2, όπου επίσης η θνησιμότητα ήταν υψηλότερη σε άντρες. Γιατί όμως;

Ποτό, τσιγάρο και COVID-19

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του Guardian, ο COVID-19 πλήττει πιο σοβαρά ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες ή υπέρταση, που πλήττουν συχνότερα τους άντρες. Επιπλέον, οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς σε συνήθειες όπως το κάπνισμα ή το ποτό, που επίσης κάνει την υγεία πιο ευάλωτη σε περίπτωση λοιμώξεων. Άλλες διαφορές στη συμπεριφορά των αντρών – για παράδειγμα, το λιγότερο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, ενδεχομένως- μπορεί να εξηγούν, με τη σειρά τους, το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός έχει θέσει στο στόχαστρο κυρίως το αντρικό φύλο.

Είναι όμως και οι διαφορές στη βιολογία των αντρών που μπορεί να παίζουν ρόλο. Οι άντρες έχουν πιο ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα και είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις, για παράδειγμα σε βακτηριακές. Γιατί; Ενδεχομένως επειδή οι ορμόνες, διαφορετικές στα δύο φύλα, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται το ανοσοποιητικό σύστημα στους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Πολύ «σκληροί» για τσεκάπ

Ίσως όμως να υπάρχει και μια ακόμα εξήγηση: Ενώ οι γυναίκες απευθύνονται στον γιατρό με τα πρώτα συμπτώματα, οι άντρες, γαντζωμένοι από το στερεότυπο του «ισχυρού φύλου», διστάζουν να το κάνουν μέχρι να επιδεινωθεί ανυπόφορα η κατάστασή τους, οπότε σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ αργά. Δεν το δείχνει μόνο η εμπειρία μας, αλλά το επιβεβαιώνουν και μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες οι άντρες δυσκολότερα αναζητούν ιατρική βοήθεια. Ενδεικτικά, μια πρόσφατη αμερικανική μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόνο οι άντρες στους οποίους είχε διαγνωστεί καρκίνος αναζητούσαν ιατρική βοήθεια στην ίδια συχνότητα με τις γυναίκες. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, το στερεότυπο που θέλει τους άντρες, ενώ υποφέρουν ακόμα από συμπτώματα, να επιστρέφουν στο γραφείο, κάποιες φορές με καταστροφικά για την υγεία τους αποτελέσματα.

«Οι διαφορές των φύλων απέναντι στον COVID-19 υπενθυμίζουν μια σειρά προβλημάτων που γνωρίζουμε εδώ και καιρό αλλά αποτυγχάνουμε να αντιμετωπίσουμε» καταλήγει ο Μπολ, προσθέτοντας: «Ακόμα και οι μη ολοκληρωμένες στατιστικές που έχουμε γύρω από αυτές τις διαφορές αντανακλούν την αποτυχία να αναγνωρίσουμε τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να διαχωρίσουμε τα νούμερα ανά φύλο, ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιτίες και τα αποτελέσματα. Άντρες και γυναίκες συχνά επηρεάζονται διαφορετικά από ασθένειες, τόσο για βιολογικούς όσο και για πολιτισμικούς λόγους, αλλά μέχρι να κατανοήσουμε το γιατί, είμαστε όλοι χαμένοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου