Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020

«Αυτή η κοροϊδία πρέπει να λάβει τέλος»...



Στη στάση της κυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας που πλήττει τη χώρα, στέκεται το Συντονιστικό Αγώνα Εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29.

Το...
Συντονιστικό, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «κοροϊδία» εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία «πρέπει να λάβει τέλος». Ζητά από το Υπουργείο Εργασίας να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, να καταβληθεί επίδομα ανεργίας και να γίνει επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων.

Υπενθυμίζεται πως οι 5.500 νέοι πτυχιούχοι του ειδικού προγράμματος του ΟΑΕΔ δίνουν εδώ και μήνες αγώνα για την ανανέωση των συμβάσεών τους βρίσκοντας τοίχο από πλευράς κυβέρνησης, η οποία, ενώ αρχικά τους έδωσε υποσχέσεις για έναρξη νέων προγραμμάτων, τώρα τους γυρίζει την πλάτη.


Η ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα Εργαζομένων

του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29

Από τα μέσα Μαρτίου η κοινωνία έχει έρθει αντιμέτωπη με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Αυτό όμως που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση, ακόμη και από την ίδια την πανδημία, είναι ο τρόπος που επιλέγει η κυβέρνηση να τη διαχειριστεί. Με ελάχιστες προσλήψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, εκατομμύρια ευρώ σε καμπάνιες στα ΜΜΕ, σε ιδιωτικές κλινικές και επιχειρήσεις, επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων [βλ. 50% περικοπή μισθών] και συνολικά μηδαμινή πρόβλεψη για τους/τις εργαζόμενους/ες και τα πιο φτωχά και ευπαθή κοινωνικά και οικονομικά στρώματα.

Ανάμεσα σε εκείνες/ους που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κατάσταση είναι οι άνεργες/οι και ιδιαίτερα οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι/ες χάνουν τη δουλειά τους λόγω λήξης σύμβασης. Στην τελευταία κατηγορία εντάσσονται οι απολυμένες/οι του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους ηλικίας 22-29. Με τις περισσότερες συμβάσεις των εργαζομένων του προγράμματος να έχουν λήξει και μετά από μήνες αγώνων για την ανανέωση αυτών, η κυβέρνηση επιλέγει να μη δώσει παράταση ή ανανέωση. Τη στιγμή μάλιστα που ανάμεσα στους 3.650 εργαζομένους που προσλήφθηκαν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα συγκαταλέγονται και 650 εργαζόμενοι/ες σε δομές υγείας.

Η εργασία του συνόλου των εργαζομένων του Ειδικού Προγράμματος σε όλους τους φορείς του δημοσίου και τα Υπουργεία, είναι απολύτως απαραίτητη και αναγκαία σε ένα υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα. Ειδικά τώρα με την πανδημία γίνεται σαφές με τον πιο τραγικό τρόπο τι σημαίνει υποστελεχωμένο δημόσιο και πως η πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και της τωρινής για ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και “εξυγίανση” του δημοσίου, με ιδιωτικοποιήσεις και υποστελέχωση, οδηγεί στην κοινωνική καταστροφή.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν εντάσσει τους/τις απολυμένους/ες του προγράμματός μας σε κάποιο από τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό [βλ. επίδομα 800 ευρώ], ούτε στο ταμείο ανεργίας. Οι υπάρχουσες ασφυκτικές προϋποθέσεις για να πάρει ένας άνεργος επίδομα ανεργίας μας οδηγούν μετά από ένα χρόνο εργασίας να μη δικαιούμαστε αυτή την ελάχιστη ενίσχυση που δίνει το επίδομα.

Στην ίδια θέση με εμάς βρίσκονται και χιλιάδες άλλοι/ες άνεργοι/ες που έχει λήξει η σύμβαση εργασίας τους και επειδή αυτή η συνθήκη δε θεωρείται απόλυση [!] δεν εντάσσονται στα έκτακτα μέτρα, ενώ αν δεν έχουν συμπληρώσει 80 και 80 -τουλάχιστον- ένσημα σε 2 διαφορετικά έτη πριν τη λήξη της σύμβασης, με τους 2 τελευταίους μήνες εργασίας να μη μετράνε καν ως ένσημα, δε δικαιούνται ούτε επίδομα ανεργίας. Σε αντίστοιχο αδιέξοδο βρίσκεται κάθε άνεργος/η που δεν πληροί τις προϋποθέσεις του ταμείου.

Εν μέσω πανδημίας, με καμία δυνατότητα να βρεθεί δουλειά, χωρίς ακόμη τη δυνατότητα να μετακινηθούμε ή να διαμαρτυρηθούμε [την οποία η κυβέρνηση μας στερεί] η πολιτική αδιαφορίας εκ μέρους της κυβέρνησης, ο αποκλεισμός ανέργων από το επίδομα ανεργίας και η μη ένταξη στα έκτακτα μέτρα είναι εγκληματική. Σαν κερασάκι στην τούρτα έρχεται ο εμπαιγμός του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης που εδώ και βδομάδες δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη τους απέναντι στους απολυμένους του προγράμματός μας.

Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό Αγώνα των 5.500 πτυχιούχων προσπάθησε να έρθει πολλάκις σε τηλεφωνική επικοινωνία με την κ. Στρατινάκη, γενική γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας. Η κα Στρατινάκη είχε δεσμευτεί ήδη από το Γενάρη ότι θα προσπαθήσει με το Υπουργείο Οικονομικών να εντάξει τους/τις απολυμένους/ες του προγράμματός μας στο ταμείο ανεργίας ανεξαρτήτως προϋποθέσεων.

Μετά από αυτή τη "δέσμευση" και παρά τις απανωτές προσπάθειες που έγιναν για να έρθουμε σε για επικοινωνία μαζί της, η κ. Στρατινάκη επιλεγεί να παραμένει άφαντη στο κάλεσμα μας με τη δικαιολογία των υποχρεώσεών της. Άλλος ένας εμπαιγμός, προκειμένου να σταματήσουμε τις ενοχλητικές για το Υπουργείο Εργασίας κινητοποιήσεις. Ακόμη, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο της, υπήρξε έμμεση ανταπόκριση από την βοηθό-γραμματέα της την κα Παπαδοπούλου, όπου αναδείξαμε όλες τις δυσκολίες και την ανάγκη για ΑΜΕΣΗ πρόβλεψη για τους/τις συναδέλφους/ισσες του προγράμματός μας.

Θέσαμε το ζήτημα της επαναπρόσληψης, του ταμείου ανεργίας και του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ. Η γραμματέας της μας ενημέρωσε πως το ζήτημα είναι σοβαρό, το αντιμετωπίζουν κι άλλοι/ες άνεργοι/ες σε παρόμοια θέση με εμάς και για αυτό το λόγο θα ενημέρωνε προσωπικά την κ. Στρατινάκη, τονίζοντας ότι είναι ένα θέμα το οποίο ήδη συζητιέται, γιατί ξέρουν ότι υπάρχει κενό.

Ωστόσο, επεσήμανε πως δεν είμαστε εργαζόμενες/οι, αλλά ωφελούμενες/οι και συνεπώς δε μπορούμε να αντιμετωπιστούμε με ανάλογα δικαιώματα, ούτε να επαναπροσληφθούμε. Φυσικά, μια τέτοια δήλωση είναι παντελώς ανακριβής και στοχεύει μόνο στη δημιουργία μιας κατηγορίας εργαζομένων χωρίς δικαιώματα. Άλλωστε όσο και αν επίσημα το κράτος ονομάζει ωφελούμενους όσους εργάζονται με προγράμματα ανάλογα με το δικό μας, οι συμβασιούχοι τέτοιων προγραμμάτων προσφέρουμε την ίδια εργασία με κάθε άλλο εργαζόμενο, αναλαμβάνοντας αντίστοιχα καθήκοντα με μόνιμους και ΙΔΑΧ υπαλλήλους.

Μετά από αυτή την επικοινωνία, επί μια βδομάδα δεν κατέστη εφικτή η εκ νέου επικοινωνία με το γραφείο της κα Στρατινάκη, ενώ όταν επιτέλους υπήρξε ανταπόκριση μας ζητήθηκε αναμονή και προθεσμία μιας ημέρας, ώστε να ληφθεί μια επίσημη απάντηση. Πέρασαν δύο μέρες και απάντηση δεν πήραμε, ζητώντας μας κι άλλη παράταση, ενώ αρνούνται να μας δώσουν στο τηλέφωνο την ίδια την κα Στρατινάκη, λέγοντάς μας πως το πρόγραμμά της είναι γεμάτο και δεν ξέρουν πότε θα μπορέσει να μας μιλήσει!

Αυτή η κοροϊδία πρέπει να λάβει τέλος! Το Υπουργείο Εργασίας οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για την προστασία των ανέργων, πράγμα που δεν έχει κάνει στο ελάχιστο. Να καταβληθεί εδώ και τώρα επίδομα ανεργίας σε ΟΛΟΥΣ/ΕΣ τους ανέργους/ες, ανεξαρτήτως προϋποθέσεων! Η λήξη σύμβασης να θεωρηθεί απόλυση [όπως και είναι] και να ενταχθούν όλες/οι οι απολυμένες/οι που έληξε η σύμβασή τους από το Γενάρη και έπειτα στο ειδικό επίδομα των 800 ευρώ. Να γίνει επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων!

Παράλληλα ως Συντονιστικό Αγώνα στηρίζουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία πάρουν/ έχουν πάρει Σωματεία και Ομοσπονδίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που αφορά την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, για ανανέωση των συμβάσεων όλων των συμβασιούχων και καλούμε σε κοινό αγώνα.

Απαιτούμε:

• Μόνιμες προσλήψεις στο χώρο της υγείας. Άμεση επαναπρόσληψη και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που έχουν απολυθεί, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να ανανεωθούν τώρα οι συμβάσεις όλων των συμβασιούχων σε όλο το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5500 άνεργους πτυχιούχους.

• Να δοθεί επίδομα ανεργίας σε όλους/ες τους/τις άνεργους/ες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να δοθεί επίδομα τώρα σε όσους/ες συναδέλφους/ισσες του προγράμματός μας έληξε η σύμβασή τους, μέχρις ότου ανανεωθεί.

• Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες/ους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Να μπει τέλος στις ελαστικές σχέσεις εργασίας! Ίση αντιμετώπιση των εργαζομένων. Ίση αμοιβή για ίση εργασία με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ίσα δικαιώματα για τις εργαζόμενες μητέρες και τις εγκύους

• Άμεση επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι εμπόρευμα να μπαίνει στο ζύγι της προσφοράς και της ζήτησης, του κόστους και του οφέλους.

• Καμία σκέψη για επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα στο όνομα της πανδημίας. Η Κυριακή αργία και το ωράριο δεν είναι για παζάρεμα.

• Λεφτά για την υγεία και για τις ανάγκες των εργαζομένων και των πολιτών και όχι για τα πλεονάσματα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου