Τετάρτη, Απριλίου 01, 2020

Κορωνοϊός - Βορίδης: Η Ευρώπη αλλάζει νομικούς κανόνες αλλά ένα ευρώ δεν έχει δώσει





Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 "Δέκα" επισήμανε ότι "το ποσό των 150 εκατ. ευρώ για την παραγωγή είναι ένα αρχικό ποσό" ενώ σχολίασε και τη μέχρι στιγμής στάση της Γερμανίας στο αίτημα για έκδοση ευρωομόλογου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία.

Αναλυτικά, ο κ Βορίδης δήλωσε:

Για τυχόν πρόσθετη βοήθεια σε αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς της χώρας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

"Το ποσό των 150 εκατ. ευρώ που έχουμε δεσμεύσει από τον προϋπολογισμό, είναι ένα αρχικό ποσό. Θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά προκειμένου να επεμβαίνουμε και να στηρίζουμε την παραγωγή. Στο επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε και που θα κατευθυνθούν τα ποσά αυτά ή ένα μέρος των ποσών αυτών.

"Περιμένουμε και αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Η συντριπτική πλειοψηφία των υπουργών έχουν ζητήσει να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στα προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και στο πρόγραμμα στήριξης της Αλιείας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ποσά που έχουν δεσμευτεί υπέρ των κρατών - μελών για να ενισχύσουμε τους παραγωγούς μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή"

Για τη μέχρι στιγμής στήριξη της Ε.Ε και το ευρωομόλογο:

"Τι σημαίνει αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα; Ο μηχανισμός ενίσχυσης είναι από εθνικά χρήματα. Η Ευρώπη, μέχρι στιγμής αλλάζει νομικούς κανόνες αλλά ένα ευρώ δεν έχει δώσει. Αυτό που συζητείται, η έκδοση ενός ευρωπαϊκού ομολόγου, έχει χαμηλά επιτόκια. Είναι δανεισμός. Θα βαρύνει τα δημόσια χρέη των κρατών - μελών , δεν είναι δωρεάν. Αλλά θα μας επιτρέψει να διοχετεύσουμε ρευστότητα σε μια χειμαζόμενη αγορά , να μειώσουμε τις συνέπειες της ύφεσης , να κρατήσουμε θέσεις εργασίας, να μειώσουμε τις επιπτώσεις από την ανεργία. Αυτό που ζητείται είναι ένα ευμενές επιτόκιο.

Αν σε μια τέτοια συστημική και συμμετρική κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία, η Ευρώπη δεν μπορεί να απαντήσει ως Ευρώπη αντιλαμβάνεστε ότι θα τεθούν πολύ καίρια ζητήματα. Θέλουμε αποτελεσματικούς μηχανισμούς ειδικά σε μια τέτοια στιγμή".

Το βίντεο από την εκπομπή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου