Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020

Τελικά οι δομές φιλοξενίας ανοίγουν…κλείνουν ή θα ανοιγοκλείνουν;



Οι μετανάστες που φιλοξενούνται στις 2 δομές Μαλακάσας και Σιντικής θα απελαθούν όλοι όπως λέγατε στην αρχή…ή θα απελαθούν ΜΟΝΟΝ ΟΣΟΙ δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας όπως λέτε τώρα;

Γράφει ο .( Λ ).

Τις τελευταίες ώρες, αργά το απόγευμα της Τρίτης και ύστερα από τα δημοσιεύματα της προηγούμενης ημέρας, στα οποία υπήρξε καταγγελία από τον πρόεδρο του Προμαχώνα κο Σπύρο Λεωνίδα, για άνοιγμα της δομής στο Κλειδί Σερρών και μάλιστα παράδοσης των κλειδιών της δομής από την αστυνομία στον ΔΟΜ, υπήρξε τελικά αντίδραση από τον Υπουργό κο Μηταράκη.

Σύμφωνα με το site του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου λοιπόν, ενημερωνόμαστε σήμερα πως οι δομές Μαλακάσας και Σιντικής Σερρών θα παραμείνουν κλειστές…! Συγκεκριμένα στο mitarakis.gr η ανακοίνωση είναι η εξής:


«Κλειστές παραμένουν οι δομές Μαλακάσας και Σιντικής Σερρών–Επιστροφές όσων εισήλθαν στη χώρα το Μάρτιο και δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας

Σε απάντηση δημοσιευμάτων, το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Όσοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα το Μάρτιο του 2020, μεταφέρθηκαν σε δυο νέες δομές φιλοξενίας, που δημιουργήθηκαν ταχύτατα για αυτό το σκοπό στην Μαλακάσα Ωρωπού και στη Σιντική Σερρών.

Μετά το πέρας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αναστολή της διαδικασίας ασύλου, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των υποθέσεων ατομικά, όπως επιβάλλεται από την νομοθεσία και θα προχωρήσουν άμεσα διαδικασίες απέλασης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Σημειώνεται ότι και οι δύο δομές θα παραμείνουν κλειστές, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Ειδικά, για την δομή της Σιντικής πρόθεση είναι να παραχωρηθεί στην Ελληνική Αστυνομία με σκοπό την λειτουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου (ΠΡΟΚΕΚΑ).

Για την εύρυθμη λειτουργία των δομών, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προκήρυξε χθες την πρόσληψη Διοικητή και είκοσι (20) θέσεις συμβασιούχων τρίμηνης διάρκειας ανά δομή (περισσότερες πληροφορίες στο www.firstreception.gov.gr). Για τις θέσεις των συμβασιούχων προτάσσονται οι μόνιμοι κάτοικοι των εν λόγω δήμων.»

Ταυτόχρονα όμως διαβάζουμε άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών, το οποίο στην ουσία διαψεύδει την ανακοίνωση του Υπουργού κου Μηταράκη, καταδεικνύοντας διγλωσσία του υπουργού και της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς επιβεβαιώνει, σύμφωνα με την έρευνα της, τα όσα ακούστηκαν και χθες από τον Πρόεδρο του Προμαχώνα, γράφοντας ότι «από χθες κλιμάκιο του ΔΟΜ και της Ύπατης Αρμοστείας ενημερώνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κρατούνταν μέχρι εκείνη τη στιγμή στα νέα κέντρα της Μαλακάσας και της Σιντικής Σερρών. Η παρουσία των διεθνών οργανισμών μέσα στις δομές επιβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται πια για κλειστά κέντρα κράτησης.»

Σε άλλο σημείο του άρθρου η εφημερίδα αναφέρει: «Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επιβεβαίωσε με καθυστερημένη ανακοίνωση του ότι θα προχωρήσει η καταγραφή των αιτημάτων ασύλου στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα τον Μάρτιο, όταν ίσχυε η πρωτοφανής αναστολή της κατάθεσης νέων αιτημάτων με τη διαβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.», κάτι που φυσικά σημαίνει ότι τελικά η κυβέρνηση δέχεται αιτήσεις ασύλου…! Ή μήπως όχι;


Ενώ σε άλλο σημείο του άρθρου η εφημερίδα σημειώνει και το σκοπό της διγλωσσίας της κυβέρνησης, όπως το άρθρο υποστηρίζει: «Στόχος είναι, βέβαια, να πείσει, στην πραγματικότητα να παραπλανήσει, το ακροδεξιό ξενοφοβικό κοινό στο οποίο απευθύνεται ότι τίποτα δεν άλλαξε στα νέα κέντρα στη Μαλακάσα και τις Σέρρες, τα οποία παραμένουν, υποτίθεται, κλειστά, αν και κάτι τέτοιο διαψεύδεται από την πραγματικότητα και από το ίδιο το υπουργείο.»

Βεβαίως διαφωνούμε με τους όρους που χρησιμοποιεί το άρθρο της εφημερίδας περί «ακροδεξιού ξενοφοβικού κοινού», όμως το σημαντικό είναι να σταθούμε στα υπόλοιπα που γράφει και τα οποία εμφανίζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα από την ανακοίνωση του Υπουργού Μετανάστευσης…!

Ταυτόχρονα βέβαια, κλείνοντας το δικό μας άρθρο, διαβάσαμε και άρθρα τα οποία αφήνουν ανοιχτό και το ενδεχόμενο….οριστικού κλεισίματος των δομών μέσω λεκτικής υπερβολής, όπως το άρθρο που διαβάσαμε στο «Βημα» το οποίο έχει τίτλο «Υπ. Μετανάστευσης: Κλείνουν οι δομές φιλοξενίας Μαλακάσας και Σιντίκης». Ενώ συνεχίζει στο κείμενο: «Η νέα δομή της Μαλακάσας και της Σιντίκης Σερρών φιλοξενούσαν όσους είχαν εισέλθει στην Ελλάδα το Μάρτιο του 2020. Οι δυο αυτές δομές έκλεισαν μετά το πέρας της ισχύος της ΠΝΠ για την αναστολή αιτημάτων ασύλου».


Τελικά τι ισχύει; Οι δομές θα είναι ανοικτού τύπου….; Θα είναι κλειστού τύπου…; Θα κλείσουν κάποια στιγμή εντελώς…; Οι μετανάστες θα απελαθούν όλοι όπως διατείνονταν πριν ένα μήνα ο Πρωθυπουργός; Ή θα απελαθούν ΟΣΟΙ δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας όπως λέτε τώρα; Κάποιος υπεύθυνος υπάρχει να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα;

https://ellinikiafipnisis.blogspot.com/2020/04/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου