Σάββατο, Απριλίου 04, 2020

«Επεκτατικό» οικονομικό πρόγραμμα παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντίδοτο στην κορωνοκρίση






Αν στο επίπεδο της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας εισηγείται την έκδοση ενός ευρωομολόγου στη βάση ενός ευρωπαϊκού προοδευτικού New Deal για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού κατ’ αντιστοιχία στο εσωτερικό της χώρας εισηγείται ένα σχέδιο «κεϋνσιανής» λογικής, δηλαδή γενναίας κρατικής παρέμβασης για την εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας (επιχειρήσεις και εργαζόμενοι).

Την επεξεργασμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παρουσιάσουν σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές της εβδομάδας, πιθανότατα τη Δευτέρα, οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος (Οικονομικών), Νίκος Παππάς (Ανάπτυξης), Έφη Αχτσιόγλου (Εργασίας). Το σύνθημα που συνοδεύει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: «Μένουμε Όρθιοι».

Σύμφωνα με τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση - πακέτο που θα περιλαμβάνει αναλυτικό σχέδιο με το συνολικό κόστος, συγκεκριμένες πηγές χρηματοδότησης, και δέσμες μέτρων παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά.

Το συνολικό κόστος θα κινείται σε ένα ποσοστό του ΑΕΠ κατ’ αναλογία των δαπανών στις οποίες προβαίνουν όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη ως ποσοστό του ΑΕΠ τους. Υπήρξαν πληροφορίες για 35 δις ευρώ, αν και υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας (άρθρο στο Έθνος) ήδη έχει υποδείξει ένα πακέτο ύψους 30δις ευρώ, εκτιμάται επομένως ότι η τελική πρόταση θα κινηθεί περίπου σε αυτό το ύψος.

Μέτρα για τώρα και την επόμενη μέρα

Η παρουσίαση που αναμένεται να γίνει Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν:

-Τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων στην τρέχουσα συγκυρία των περιοριστικών μέτρων όπου έχει ανασταλεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.

-Την εξασφάλιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για την επόμενη μέρα, όταν θα λήξει η καραντίνα και θα υπάρξει σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επιπλέον τα μέτρα χωρίζονται σε τρία σκέλη:

Δαπάνες για την άμεση ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας.

Δημοσιονομικές δαπάνες άμεσης ενίσχυσης επιχειρήσεων, εργαζομένων και πολιτών.

Ένα μεγάλο πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων με εγγυήσεις δανείων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα το ηγετικό επιτελείο της Κουμουνδούρου έχει προσδιορίσει τα γενικά εργαλεία χρηματοδότησης ή συνθήκες που μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση για να απαντήσει και στην κριτική της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει «λεφτόδεντρο». Ειδικότερα

Την παρέκκλιση, που αποφασίσθηκε ήδη, από τους κανόνες τους συμφώνου σταθερότητας και των κρατικών ενισχύσεων.

Τη ρευστότητα η οποία θα είναι διαθέσιμη από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.

Την ύπαρξη του δημοσιονομικού αποθέματος το οποίο εγγυάται την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε κάθε περίπτωση.

Την κλίμακα των δημόσιων παρεμβάσεων που επιλέγονται σε χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Όσον αφορά το τελευταίο από την Κουμουνδούρου επικαλούνται τις χωρίς προηγούμενο δαπάνες κρατών - μελών της ΕΕ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, κ.ά).

Τις προηγούμενες ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή τάση, η Ελλάδα εφαρμόζει σφικτή, νεοφιλελεύθερη πολιτική, ρίχνοντας στοιχειώδη ποσά στην οικονομία, κι αυτά με το σταγονόμετρο και εκ των υστέρων, σε μια λογική «βλέποντας και κάνοντας» που η Κουμουνδούρου προειδοποιεί ότι θα την βρούμε μπροστά μας αλλά τότε θα είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου