Πέμπτη, Απριλίου 09, 2020

Μεγάλη αδυναμία το ΕΣΥ...




...πρέπει να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι».

Η συνέντευξη Τσίπρα στον Χατζηνικολάου (BINTEO)...

Ξεκάθαρο, διττό μήνυμα προς την κυβέρνηση που έχει να διαχειριστεί το θέμα της πανδημίας, έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως...

αρχικά η μεγάλη αδυναμία της χώρας είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), καλώντας την κυβέρνηση να προχωρήσει σε έμπρακτη στήριξή του.

Παράλληλα, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει μέρος από το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, ώστε «να μην ξανακυλήσει» η χώρα και να μην πάνε χαμένες οι πρόσφατες θυσίες του ελληνικού λαού να βγει από τα μνημόνια.


Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε πως σε σχέση με άλλες χώρες, στην Ελλάδα χαμηλό ποσοστό ανθρώπων έχουν χάσει τη ζωή τους. «Εύχομαι να πετύχει η κυβέρνηση σε αυτή τη μεγάλη μάχη» δήλωσε, τονίζοντας πως η μάχη αυτή αφορά όλη την κοινωνία κι όχι την κυβέρνηση. Ωστόσο, τόνισε πως «είναι νωρίς να προεξοφλήσουμε ότι έχουμε πετύχει».

«Αδιανόητο να υπάρχουν ελλείψεις στα νοσοκομεία»

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η Ελλάδα ξεκίνησε από μειονεκτική θέση όσον αφορά το ΕΣΥ, καθώς ιδίως στην εποχή των μνημονίων παρατηρήθηκε μια μεγάλη συρρίκνωση. Στο σημείο αυτό θύμισε πως, παρά τις αντιξοότητες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει σε 19.500 προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.

«Υπάρχουν παραλείψεις και αδυναμίες τις οποίες επισημαίνουμε με σκοπό να διορθωθούν», τόνισε στη συνέχεια, επιρρίπτοντας ουσιαστικά ευθύνες στην κυβέρνηση για τις ελλείψεις σε ιατρικό υλικό που παρατηρούνται στα νοσοκομεία.

Έπρεπε να είναι προτεραιότητα ο εφοδιασμός των νοσοκομείων με υλικό και έπρεπε να προχωρήσουν γρηγορότερα οι προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «είναι αδιανόητο» έπειτα από 45 ημέρες από το πρώτο κρούσμα, να υπάρχουν ελλείψεις σε μάσκες, και αντισηπτικά στα νοσοκομεία.

Στο σημείο αυτό έθεσε και ένα ηθικό ζήτημα, αναφερόμενος στους επικουρικούς γιατρούς που δεν είναι μόνιμοι, αλλά δίνουν καθημερινά τη μάχη. «Δεν αρκεί να τους χειροκροτούμε, πρέπει και να τους στηρίξουμε», δήλωσε με νόημα ο πρώην πρωθυπουργός.

Επίσης, ζήτησε να γίνουν χιλιάδες τεστ στο επόμενο διάστημα, όπως συστήνει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προκειμένου να υπάρξει εικόνα για το πόσοι πρέπει να παραμείνουν στην καραντίνα και ποιοι αποτελούν ύποπτα περιστατικά. Εδώ, θύμισε πως «είχαμε δύο ανθρώπους που πέθαναν στα σπίτια τους».

«Να αποτρέψουμε εθνικούς κινδύνους και περιπέτειες»

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, δήλωσε πως ο κόσμος μπαίνει στη μεγαλύτερη ύφεση από τον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αποτελεί εθνικό καθήκον «να μην ξανακυλήσουμε... να μην πάνε χαμένες οι θυσίες να βγούμε από τα μνημόνια».

Ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως σε σχέση με τις άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το «μαξιλάρι» ασφαλείας των 37 δισ. ευρώ, τονίζοντας πως μέρος τους πρέπει να αξιοποιηθεί, προκειμένου «να αποτρέψουμε εθνικούς κινδύνους και εθνικές περιπέτειες».

Με αφορμή την κριτική της κυβέρνησης στο πρόγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της κρίσης στην οικονομία, δήλωσε πως «θα περίμενα λιγότερο αλαζονεία από την κυβέρνηση», προτείνοντας στο Μαξίμου να εξετάσει με σοβαρότητα τις προτάσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως πρώτη φορά υπάρχει τέτοιο εποικοδομητικό κλίμα μεταξύ των κομμάτων, σχεδόν στα όρια πολιτικής συνεννόησης. «Κάποιοι ξύνουν τα νύχια τους», είπε, προσθέτοντας πως πάντως η μεγάλη εικόνα είναι πολιτική σύμπνοια, για το ότι προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση της πανδημίας. «Πρέπει να μας πιστώσετε για τη στάση που έχει η αντιπολίτευση» σε αυτό το θέμα, η οποία δεν υπήρξε στο παρελθόν σε άλλα κρίσιμα θέματα, είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου