Πέμπτη, Απριλίου 02, 2020

Κορονοϊος: Η αντοχή της Ελλάδας - Δείτε την καμπύλη κρουσμάτων και θανάτων

Κορονοϊός: Η Ελλάδα είναι 66η σε κρούσματα και 33η σε θανάτους ...


Σημαντική απόσταση από την πορεία της επιδημίας σε άλλες χώρες εξακολουθεί να διατηρεί η Ελλάδα. Μέχρι σήμερα η χώρα δείχνει να κινείται σε διαφορετική επιδημιολογική γραμμή.


Ίσως να είναι αρκετά νωρίς για την εξαγωγή καίριων συμπερασμάτων, όμως όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία μέχρι τώρα, η Ελλάδα δείχνει σαφή διαφοροποίηση όσον αφορά στην εξάπλωση του κορονοϊού σε σχέση με άλλες χώρες.

Έχοντας  συμπληρώσει ένα και πλέον μήνα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος είναι μέχρι σήμερα ξεκάθαρη διαφορά της καμπύλης των κρουσμάτων, των σοβαρών περιστατικών και των θανάτων σε σχέση με την αντίστοιχη καταγραφή σε άλλες χώρες.
Μετά και την χθεσινή ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία της επιδημίας, στη χώρα πλέον έχουμε 1.314 συνολικά κρούσματα, διπλάσια μέσα σε μια βδομάδα, ενώ οι θάνατοι έφτασαν τους 49 περίπου τριπλάσιοι σε σχέση με μια βδομάδα πριν. Βλέπουμε όμως ότι το ποσοστό θνητότητας, είναι σχετικά χαμηλό στο 3,7%, όταν σε άλλες χώρες είναι σημαντικά μεγαλύτερο.  
 Οι θάνατοι αυξάνονται όμως όχι σε ποσοστά και τάσεις αντίστοιχες με αυτές που βλέπουμε στο εξωτερικό. Βέβαια το γεγονός αυτό δείχνει την επιθετικότητα αυτού του ιού, όπως και τα υψηλά ποσοστά θανάτων σε αυτούς που νοσηλεύονται σε βαριά κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το δεδομένο πάντως είναι ότι τα μέτρα που παίρνουν οι περισσότερες χώρες αποδίδουν
Σε πρόσφατη δημοσίευση που αφορά 11 χώρες της Ευρώπης, και πιο συγκεκριμένα, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο, υπολογίζεται πως έως και τις 28 Μαρτίου έχουν μολυνθεί μεταξύ 7 και 43 εκατομμύρια ανθρώπων. Τα δε μέτρα, εκτιμάται πως έχουν αποτρέψει μέχρι τις 31 Μαρτίου 59.000 θανάτους. Με ένα εύρος εκτίμησης που φτάνει μέχρι και τους 120.000 θανάτους. 
Επίσης επιστήμονες από το κολέγιο Imperial του Λονδίνου, εκτιμούν πως πολλοί περισσότεροι θάνατοι θα αποφευχθούν εάν τα μέτρα παραμείνουν σε ισχύ και πως αυτή τη στιγμή είναι κριτικής σημασίας να παραμείνουν σε ισχύ και να καταγράψουμε προσεκτικά τους θανάτους και τις εξελίξεις στις στάσεις της επιδημίας τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard κ. Lipsitch, το καλύτερο μέτρο στον κόσμο για τον περιορισμό της επιδημίας είναι μέτρα σαν αυτά που εφαρμόζουμε.
"Δεν θέλουμε το περίφημο peak, δηλαδή η κορυφή της επιδημίας να έρθει γρήγορα. Θα πρέπει, όσο το δυνατόν περισσότερο, ο ρυθμός αύξησης να είναι βραδύς ώστε να επιτυγχάνεται σταδιακά, σιγά-σιγά, ανοσία στον πληθυσμό και το σύστημα υγείας να μπορεί να αντεπεξέρχεται", αναφέρει ο λοιμωξιολόγος κ. Τσιόδρας. 
Σημειώνει όμως παράλληλα ότι αν και βραδεία η αύξηση του ιού στη χώρα μας, έχει οδηγήσει ως σήμερα σε ένα μήνα στους μισούς από τους θανάτους που καταγράψαμε από την γρίπη φέτος. Αυτό και μόνο δείχνει πόσο επιθετικός, πόσο γρήγορα καταστρεπτικός μπορεί να γίνει ένας τέτοιος ιός. 
Παράλληλα σημειώνει ότι δεν θα πρέπει να μας ενδιαφέρει τόσο το ότι έχουμε τη νόσο, δηλαδή ο  μεγάλος αριθμός των κρουσμάτων καθώς οι περισσότεροι θα το περάσουν ελαφρά, αλλά να μην μεταδώσουμε τη νόσο σε μικρό χρονικό διάστημα. Να μη γίνει αυτό το peak, δηλαδή μια έξαρση με 700 ή ακόμη και 1000 θανάτους την ημέρα, όπως στην Ιταλία. 
Στην Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση οι θάνατοι θα ήταν 150 την ημέρα και όχι 6 ή 7. "Για φανταστείτε να είχαμε 150 θανάτους την ημέρα κατ’ αντιστοιχία της Ιταλίας τι θα ήταν αυτό. Άρα αυτή τη στιγμή επιβάλλεται από όλους μας να σκεφτούμε ότι πιθανώς να έχω τον ιό, να μην έχω συμπτώματα και να τον μεταδώσω στον διπλανό μου. Άρα πρέπει να τηρήσω τα μέτρα. Είναι κρίσιμες αυτές οι εβδομάδες. Για να ζήσουμε ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να ανταποκριθεί και να μην βλέπουμε σκηνές τύπου Γουχάν, τύπου Ιταλίας, τύπου νοσοκομείων της Νέας Υόρκης"

H πορεία των κρουσμάτων στα κράτη της Ευρώπης, όπως τα δηλώνουν τα ίδια:

Η σύγκριση της πορείας των κρουσμάτων σε ΗΠΑ και Κίνα, βάσει των όσων δηλώνονται:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου