Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020

28 Μαΐου 1979: Ο Καραμανλής υπογράφει συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ- 41 χρόνια για το ευρωπαϊκό ταξίδι της Ελλάδας




Μήνυμα για τα 41 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή οικογένεια από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάππειο, έστειλε....
ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ανάρτησή του στο twitter:

“Σαν σήμερα, 41 χρόνια πριν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διασφάλισε με την υπογραφή του τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μεγάλο ταξίδι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σήμερα το όραμα της ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ.”

Δείτε το tweet:
Στις 28 Μαΐου 1979, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, υπεγράφη η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει το κείμενο της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ


Στις 28 Μαΐου 1979, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής που έλαβε χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο, υπεγράφη η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Στην ιστορικής αξίας ομιλία που εκφώνησε την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας ένταξης, ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, προέβη στις ακόλουθες σημαντικές επισημάνσεις αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης:

«Η Ελλάς προσέρχεται στην Ευρώπη με τη βεβαιότητα ότι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης εμπεδώνεται για όλα τα μέρη η εθνική ανεξαρτησία, κατοχυρώνονται οι δημοκρατικές ελευθερίες, επιτυγχάνεται η οικονομική ανάπτυξη και γίνεται με τη συνεργασία όλων κοινός καρπός η κοινωνική και οικονομική πρόοδος.

»Η ενωτική διαδικασία της Ευρώπης προχωρεί αμετάκλητη. Βρισκόμαστε στο σημείο που δεν έχει επιστροφή. Χρειάστηκε πολύ αίμα και πολύς χρόνος για να συνειδητοποιήσουν οι Ευρωπαίοι την ταυτότητά τους, τις κοινές ρίζες τους και την κοινή τους αποστολή. Η ενοποίηση, έστω και αν βραδύνει, κινείται με χαρακτήρα νομοτελειακό. Παρά την διαφορά απόψεων, όσον αφορά τον ρυθμό, τη μορφή και την έκταση της ενοποιήσεως, η λογική της ιστορίας κατέστησε την ένωση κατηγορηματική προσταγή.

»Εξίσου θεμελιώδης για την επιβίωση της Ευρώπης είναι η σταδιακή οικονομική της ενοποίηση, που θα εξασφαλίσει την αξιοποίηση ενός τεράστιου δυναμικού φυσικών και ανθρώπινων πόρων. Θα οργανώσει την οικονομία γύρω από τον άνθρωπο, αντί τον άνθρωπο γύρω από την οικονομία. Θα πραγματοποιήσει την ιδέα της πολυδιάστατης αναπτύξεως και θα προαγάγει την ποιότητα της ζωής, ενώ παράλληλα θα υπηρετήσει σε διεθνή κλίμακα την ιδέα της οικονομικής δικαιοσύνης και της προαγωγής των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου