Δευτέρα, Μαΐου 25, 2020

Ο Στουρνάρας ξέχασε το 4% και τώρα βλέπει ύφεση μέχρι και… 9,5%






Σε κανένα μήνα μπορεί να φτάσει και το 15%, όπως το πάει

Μπορεί μερικές βδομάδες νωρίτερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας να εμφανιζόταν ο πιο αισιόδοξος του πλανήτη, προβλέποντας ύφεση για τη χώρα μας περίπου στο 4%, αλλά μερικές φορές η αισιοδοξία είναι συνώνυμη της αφέλειας, οπότε είπε να αναθεωρήσει.

Με νέα του πρόβλεψη βλέπει ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5% του ΑΕΠ, απευθυνόμενος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης,

Ο κ. Στουρνάρας, έριξε όμως και πάλι την αισιόδοξη νότα και προέβλεψε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%, προσθέτοντας το προφανέ ότι δηλαδή η παγκόσμια πανδημία δημιουργεί αβεβαιότητα, διότι «όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, ο φόβος που φωλιάζει στις ψυχές μας, δημιουργεί συνθήκες στασιμότητας, και ενδεχομένως, εάν συνεχισθεί και φόβους στασιμοπληθωρισμού».

Ο Γιάωωης Στουρνάρας σημείωσε ότι φέτος θα έχουμε σημαντική πιστωτική επέκταση, την οποία υπολογίζουμε σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον.

Τόνισε, μάλιστα, ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων, οι τράπεζες είναι απόλυτα καλυμμένες για να συμβάλουν στη διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας.

Βεβαίως, πρόσθεσε, οι τράπεζες οφείλουν να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες (με βάση τα στοιχεία που έχουν έως 31/12/2019).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου