Πέμπτη, Μαΐου 28, 2020

Το θέμα του τουρισμού αντιμετωπίζεται με λάθος τρόπο: Ναι, να σωθεί η οικονομία, αλλά όχι να μολυνθεί η Ελλάδα…






Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal


Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι ξένοι τουρίστες που θα επισκέπτονται την Ελλάδα το καλοκαίρι, δεν θα υποβάλλονται σε εξετάσεις για τον κορωναϊό.

Όπως γνωρίζουν οι αναγνώστες της ιστοσελίδας μας, εκφράζω πάντα χωρίς φόβο και πάθος την προσωπική μου γνώμη, πέραν από συμπάθειες και αντιπάθειες. Είναι πιο έντιμο να λέμε φωναχτά και δυνατά τη γνώμη μας παρά να ψιθυρίζουμε δεξιά και αριστερά.



Πιστεύω, λοιπόν, ότι αυτή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα έχει κάνει μεγαλύτερο λάθος στη διάρκεια της θητείας της. Πρόκειται για απόφαση που πρέπει να ανακληθεί αμέσως. Η Ελλάδα θα τεθεί σε πολύ μεγάλο κίνδυνο, και οι θυσίες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης θα πάνε στράφι.
Καταλαβαίνω την κατάσταση της οικονομίας, για την οποία δεν ευθύνεται ο πρωθυπουργός και οι Έλληνες αξιωματούχοι που ασχολούνται με αυτήν, αλλά ο «κινέζικος ιός», όπως χαρακτηρίζει το νέο κορωναϊό ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Το ίδιο πρόβλημα έχουν όλες οι χώρες. Δεν είμαστε οι μόνοι που κτύπησε η λαίλαπα, αν και πρέπει να ανάβουμε και κανένα κερί που ευτυχώς η κυβέρνησης έδρασε άμεσα και δεν είχαμε νεκρούς, όπως οι άλλες χώρες.

Καταλαβαίνω ότι ο τουρισμός είναι βασική πηγή εσόδων για την Ελλάδα μας, διότι καμία κυβέρνηση, από τη μεταπολίτευση και μετά, δεν φρόντισε να αναπτυχθεί βιομηχανικά η χώρα. Φτάσαμε στο σημείο όπου ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Δεν έχουμε τίποτα άλλο, πέραν μερικών κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, οι οποίοι όταν πρέπει να επενδύσουν εξαφανίζονται.

Στη διάρκεια της λεγόμενης «κρίσης χρέους», που αργότερα ονομάστηκε «οικονομική κρίση», οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σημείωναν αυτή τη λεπτομέρεια: Ότι ενώ η Ελλάδα δεν μπορούσε να αντλήσει επενδύσεις, καθώς κανένας ξένος οικονομικός παράγοντας δεν είχε καμία εμπιστοσύνη στη χώρα, οι Έλληνες «κροίσοι» και επιχειρηματίες ούτε επένδυσαν, ενώ μερικοί πήραν τις εταιρείες τους και τις πήγαν σε άλλες χώρες. Τα παραδείγματα είναι αρκετά, με πιο τρανταχτό της Coca Cola, αλλά δεν είναι της ώρας.



Θα καταθέσω και κάτι άλλο που γνωρίζω από πρώτο χέρι: Έλληνας υπουργός, από τους καλούς και σοβαρούς -δεν αναφέρω το όνομα του διότι δεν έλαβα τη σχετική άδεια- είχε συνάντηση με γερούς επιχειρηματίες, επικεφαλής hedge funds και επίδοξους επενδυτές. Έκανε μία καλή παθιασμένη παρουσίαση και ενημέρωση, από αυτές που λες “wow” για να θυμηθούμε και τον «εμπρηστή» Γιάνη Βαρουφάκη. Φαινόταν ότι εντυπωσιάστηκαν οι Αμερικανοί. Ένας εξ αυτών απάντησε ότι θα σκεφτεί να επενδύσει όταν δει πως επενδύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες.

Προσέξτε: Είναι βαριά η κουβέντα του. Στην ουσία έλεγε ότι αν οι Έλληνες εμπιστευθούν την Ελλάδα και επενδύσουν, θα είναι πιο εύκολο να «κατέβουν» και οι ξένοι…

Μετά την παρένθεση πάμε ξανά στο θέμα μας…
Καταλαβαίνω, λοιπόν, ότι μετά την επιτυχία αντιμετώπισης της κρίσης, πρέπει πάραυτα και με όλα τα μέσα, οι πάντες στην κυβέρνηση και στον επιχειρηματικό κόσμο να ασχοληθούν με την οικονομία. Πρέπει να σωθεί για άπειρους λόγους, που ο καθένας καταλαβαίνει.
Ως γνωστό, όποια χώρα έχει γερή και στιβαρή οικονομία, δεν φοβάται κανένα εχθρό. Κα η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, λόγω της οικονομικής κρίσης από το 2010 μέχρι το 2020, και στη συνέχεια λόγω της επιθετικότητας της Τουρκίας και της πανδημίας, έχει μία ταλαιπωρημένη οικονομία.

Ένα γρήγορο έσοδο θα προέλθει από τους τουρίστες. Όμως, την ίδια στιγμή, οι επισκέπτες μπορεί να αποδειχθούν και «πυρηνική βόμβα» για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση πέτυχε και στον Έβρο, όπου αντιμετώπισε την τουρκική εισβολή μέσω μεταναστών, και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναγνωρίζουμε αυτές τις επιτυχίες και περιμένουμε και άλλες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει στην Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης να συνεχίσει να μην ακούει την αθηναϊκή ελίτ και τους εθνομηδενιστές όταν απειλείται η κυριαρχία και η ανεξαρτησία της χώρας.

Διαβάστε τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Δεν μπορεί να κρύψει κανείς αυτή την επιτυχία. Τα καλά και θετικά σχόλια έχουν πλημμυρίσει τα ξένα τηλεοπτικά κανάλια και τις εφημερίδες.

Όμως, εάν δεν εισαγάγει η Ελλάδα τις εξετάσεις όλων όσων εισέρχονται στη χώρα, μπορεί να ομιλούμε τον Αύγουστο για τη μεγαλύτερη τραγωδία… Όλοι όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα πρέπει να κάνουν το τέστ και κατά την αναχώρηση και κατά την άφιξή τους. Αυτή είναι η μόνη λύση και θα προστατεύσει την Ελλάδα και τους πολίτες, που έδωσαν μαζί με την κυβέρνηση και κέρδισαν τη μάχη της πανδημίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου