Σάββατο, Μαΐου 30, 2020

Φοβού τους Γερμανούς και δώρα κρατούντες





Του Μιχάλη Ψύλου

«Η Μέρκελ δέχτηκε αυτό που καμία άλλη γερμανική κυβέρνηση δεν είχε δεχτεί».Πολύ σωστά το διατύπωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μέρ μιλώντας στην γερμανική Die Welt.

Οντως η γερμανίδα καγκελάριος -το Βερολίνο για την ακρίβεια -έκανε την ανάγκη φιλοτιμία και έδωσε το πράσινο φως για να αποφασίσει η Κομισιόν ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα σημαντικό πακέτο ενίσχυσης των πληγεισών χωρών μελών από την πανδημία.

Μένει φυσικά να δούμε πότε θα ανοίξει η «κάνουλα» και τι θα «τρέξει»,αλλά και με ποιους όρους. Γιατί δεν πρέπει να γελιόμαστε! Οι τέσσερις χώρες -δορυφόροι της Γερμανίας ( Αυστρία,Ολλανδία,Δανία,Σουηδίας) θα βάλουν σκληρές προϋποθέσεις για την εκταμίευση των κονδυλίων.Πολλοί αναλυτές ήδη μιλούν για νέου είδους πανευρωπαϊκά μνημόνια και αυστηρή εποπτεία…

Αλλά για να απαντήσουμε στο ερώτημα : Τι ήταν αυτό που ώθησε την καγκελάριο Μέρκελ να κάνει στροφή 180 μοιρών και από «μητέρα λύκαινα» -κατά την γαλλική Le Figaro-που «προστάτευε» τα χρήματα των γερμανών φορολογουμένων να συμφωνήσει να δοθεί ζεστό χρήμα στον Νότο;

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν δεν θα μπορούσε να πει πιο καθαρά: «Δεν πρόκειται για πράξη αλτρουισμού,αλλά για επενδύσεις» δήλωσε ο αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ ,αυστριακός επίτροπος στην El Pais ,σχολιάζοντας το ευρωπαϊκό πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για την μετά τον κορονοϊό κρίση.

«Η ΕΕ έπρεπε να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς, όχι μόνο τώρα αλλά και στο μέλλον. Η Γερμανία είναι η βασίλισσα των εξαγωγών, όχι μόνο στον κόσμο αλλά και στην Ευρώπη. Και για τις εξαγωγές χρειάζεται μια αγορά. Χωρίς αγορά δεν υπάρχουν πελάτες».

Και η Γερμανία με την πολιτική της λιτότητας που επέβαλε στην Ευρώπη το 2010 και την τεράστια κρίση χρέους που προκάλεσε ,έβλεπε τώρα την ΕΕ να διαλύεται αρχής γενομένης από την Βρετανία, την Ιταλία να ακολουθεί και τους περισσότερους Ευρωπαίους -δηλαδή τους «πελάτες»- να αντιμετωπίζουν το Βερολίνο με δυσπιστία ,καχυποψία,αν όχι με εχθρική διάθεση .

Το γερμανικό δίκτυο «N-Tv” στην ηλεκτρονική του σελίδα δεν θα μπορούσε να το πει πιο σαφέστατα: «Η νέα γενναιοδωρία της καγκελαρίου Μέρκελ προς τον ευρωπαικό Νότο και η απομάκρυνση από τις αρχές της,συντασσόμενη με τον πρόεδρο Μακρόν,οφείλεται στο φόβο για την εικόνα των κακών Γερμανών».

Μια εικόνα που είχε γιγαντωθεί στις συνειδήσεις των Νοτιοευρωπαίων.Ναι αυτών που θα πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν τα νέα ηλεκτρικά BMW ,Volkswagen και Mercedes ,αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα της Γερμανίας.

Η Γερμανία έπρεπε λοιπόν να δείξει ένα άλλο πρόσωπο και η πανδημία βοήθησε σε αυτό,αν και χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες μέχρι να καταλάβει η ελίτ στο Βερολίνο ότι πρέπει να …στρίψει,γιατί αλλιώς θα πέσει σε τοίχο…

Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα-όπως γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung– ότι η «στροφή» αυτή του Βερολίνου έπρεπε να γίνει ανεξάρτητα από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας! Η Γερμανία χρειάζεται δραματικά άλλωστε μια νέα -καπιταλιστική φυσικά- αναδιάρθρωση της ευρωπαικής οικονομίας σε μια περίοδο που η αντιπαράθεση με τις άλλες δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις -Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα -αναμένεται να λάβει δραματικές διαστάσεις. «Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στο διεθνή ανταγωνισμό, στις ΗΠΑ και την Κίνα» γράφει χαρακτηριστικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το Βερολίνο κάνει λοιπόν την ανάγκη φιλοτιμία με μια κίνηση στρατηγικής σημασίας: Συμμετέχοντας με περίπου 135 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο των επιχορηγήσεων της Κομισιόν ,ελπίζει ότι θα μπορέσει να ελέγξει την επιβαλλόμενη αναδιάρθρωση της ευρωπαικής οικονομίας στους παραγωγικούς τομείς που ενδιαφέρουν πρωτίστως την Γερμανία.

Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς; Η ηλεκτροκίνηση ,η ενέργεια και η ψηφιακή οικονομία.Τρεις τομείς που θα συνδεθούν με το Πολυετές Δημοσιονομικό Σχέδιο 2021- 2027 της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτούς τους τομείς θα διατεθούν κυρίως τα χρήματα από το όποιο πακέτο αποφασιστεί τελικά από τους «27». Και φυσικά είναι περιττό να θυμίσουμε ότι σε αυτούς τους τομείς οι Γερμανικές επιχειρήσεις έχουν τον πρώτο λόγο. Ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Η Γερμανία! Ανεμογεννήτριες και Αιολικά πάρκα; Οι πραγματικά ωφελημένοι κατά 70% οι Γερμανοί που τα εξάγουν, κατά 20-25% οι Γάλλοι και οι Ιταλοί που τα λειτουργούν και τα υπόλοιπα οι έλληνες επιχειρηματίες που βγάζουν τις άδειες…

Η γερμανική Die Welt βάζει όμως και μια άλλη διάσταση που πρέπει να απασχολήσει πολύ την Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου που βασίζονται και στον πρωτογενή τομέα : Την ακόμη μεγαλύτερη υπονόμευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής: «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει την ιστορική ευκαιρία να περιορίσει ριζικά την υπερμεγέθη και πατροπαράδοτη γεωργική πολιτική της ΕΕ και να καταστήσει το επιτυχημένο μοντέλο ΕΕ κατάλληλο για τον 21ο αιώνα» γράφει η γερμανική εφημερίδα . Να τα ακούν οι αγρότες…

Να το ξαναθυμίσουμε; Η Γερμανία εξασφάλισε σχεδόν το ήμισυ (47%) των ευρωπαικών επιχορηγήσεων ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ για άμεση βοήθεια σε εταιρείες. Γεγονός που εξόργισε την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ να κάνει λόγο για «ασύμμετρο σοκ εις βάρος των υπολοίπων κρατών μελών, τα οποία δεν μπορούν να προστατεύσουν τόσο καλά τις εταιρείες τους»!

Οπως γράφει η Die Welt άλλωστε «κάθε δισεκατομμύριο δίνει στην επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λίγη περισσότερη επιρροή στην Ευρώπη. Είναι χρήματα στα οποία η Πρόεδρος της Επιτροπής θα μπορεί να βάλει τη σφραγίδα της, διότι θα διατεθούν μέσω προγραμμάτων της ΕΕ που διαχειρίζεται η Αρχή της.

Ο επερχόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ από το 2021 έως το 2027 υπόσχεται να είναι ο πιο σύγχρονος εδώ και δεκαετίες. Το πόσο βιώσιμος θα είναι αυτός ο εκσυγχρονισμός θα φανεί μόνο μετά από επτά χρόνια. Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα εξοφλήσουν τα χρέη που θα δημιουργήσει η φον ντερ Λάιεν».

the FAQ team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου