Σάββατο, Μαΐου 30, 2020

Επίσκεψη υψηλών συμβολισμών



Αντώνης Τελόπουλος

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντήσεις με γυναίκες από τις διαφορετικές κοινότητες και τον επαγγελματικό κόσμο της Ξάνθης. Μνημόνευσε τις πνευματικές προσωπικότητες με καταγωγή από τη Θράκη, συνομίλησε με ανθρώπους των επιστημών και των γραμμάτων και επανέλαβε τις αξίες που αναδεικνύονται από την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών στη «γέφυρα Ανατολής και Δύσης». Η δε τοποθέτησή της για την ανάγκη εξάλειψης του εθνικισμού ενόχλησε εθνικιστικούς κύκλους της περιοχής.


Συνεχίζοντας την υψηλού συμβολισμού και αισθητικής περιοδεία της στην ιδιαίτερη πατρίδα της τη Θράκη, που ενόχλησε μάλιστα εθνικιστικούς κύκλους της περιοχής, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποίησε συνάντηση με γυναίκες από τις διαφορετικές κοινότητες και τον επαγγελματικό κόσμο της Ξάνθης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας, οι γυναίκες, τρεις από τις οποίες ανήκουν στη μουσουλμανική κοινότητα, συζήτησαν με την κ. Σακελλαροπούλου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους, ενώ η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕ) μίλησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν γενικότερα, αλλά και ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε και τον «Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης - Οικία Χατζιδάκι», το σπίτι δηλαδή όπου έζησε για κάποια χρόνια ο μεγάλος μας συνθέτης και εμβληματική μορφή της τέχνης Μάνος Χατζιδάκις.

Η Πρόεδρος ξεναγήθηκε στον χώρο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης του Πολυχώρου, Μιχάλη Πουσπουρίκα, ενώ ακολούθως συνομίλησε με ανθρώπους των επιστημών και των γραμμάτων της περιοχής σε μια πολύ έντονα φορτισμένη ομιλία, στην οποία αναφέρθηκε στις αναμνήσεις της από τη Σταυρούπολη και την ευρύτερη περιοχή, τις ιστορικές προσωπικότητες της Θράκης και της Ξάνθης, την πορεία του τόπου μέσα στον χρόνο και τη σημερινή πραγματικότητα, τη συμβίωση των διαφορετικών πολιτισμών.
Χωνευτήρι πολιτισμών

Αναφερόμενη στη Θράκη, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επανέλαβε ακόμη μια φορά την αξία που αναδεικνύεται από την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, χαρακτηρίζοντάς την «γέφυρα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και χωνευτήρι λαών και πολιτισμών, ένα σταυροδρόμι όπου συναντιούνταν και ανταλλάσσονταν προϊόντα και ιδέες, μια περιοχή ανοιχτών οριζόντων.

Τόπος διασταυρώσεων, αλληλεπιδράσεων και συμβίωσης ανάμεσα σε κοινότητες διαφορετικής εθνοτικής και πολιτισμικής προέλευσης, απέκτησε μέσα στους αιώνες έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα που διεύρυνε τον νοητικό ορίζοντα των Θρακιωτών και ενίσχυσε τον δυναμισμό, τη δημιουργικότητα, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Η ΠτΔ μνημόνευσε ειδικά τις μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες που έζησαν ή κατάγονται από τη Θράκη και επηρεάστηκαν από την πολυπολιτισμική αύρα της περιοχής.

Προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Κώστας Βάρναλης, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο μεγάλος Ελληνας μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, αλλά και οι μεγάλοι ευεργέτες, όπως ο Γεώργιος Ζαρίφης που ίδρυσε τα «Ζαρίφεια Εκπαιδευτήρια» στη Φιλιππούπολη, ο Γρηγόριος Μαρασλής που βοήθησε στην ανέγερση της Μαρασλείου Σχολής στη Φιλιππούπολη, ο Πλάτων Ροδοκανάκης που διαχειρίστηκε τη Μασσαλιωτική Σχολή στην Αδριανούπολη.

Ιδιαίτερη αναφορά όμως στην ομιλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου έγινε και στα σύγχρονα ζητήματα της συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων, όπως το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων. Ενα πρόγραμμα που προέταξε, σύμφωνα με την ΠτΔ, «την ανάγκη για την αρμονική μέσα από το σχολείο ένταξη των παιδιών της μουσουλμανικής μειονότητας στην ελληνική κοινωνία και την αποδοχή τους από την πλειονότητα ως ισότιμων πολιτών».

Οσοι μετείχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία εργάστηκαν για ένα σχολείο διαπολιτισμικό, που θα παραμερίζει την κοινωνική ανισότητα και αδικία και θα προάγει τον σεβασμό στην πολιτισμική ετερότητα, σημείωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ακολούθως συνέδεσε και την ανάγκη εξάλειψης του εθνικισμού, που σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ ζητούμενο, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο συνέβαλε στην εξάλειψη του εθνικιστικού τρόπου σκέψης, ενώ παράλληλα, όπως είπε, αγκάλιασε τους μαθητές πέρα από την εθνική και πολιτισμική τους προέλευση.

Η ομιλία αυτή της ΠτΔ έρχεται σε μια εποχή εθνικιστικής έξαρσης ειδικά στην περιοχή της Θράκης και αποκτά βαρύνουσα σημασία ακόμη και η χρονική επιλογή της γυναίκας που βρίσκεται στο υψηλότερο πολιτειακό αξίωμα να υπενθυμίσει στους Ελληνες πολίτες το «ελεύθερο, ανοιχτό, προοδευτικό πνεύμα της Θράκης», φράση που χρησιμοποίησε χαρακτηριστικά στην ομιλία της.
Στην Κομοτηνή

Το πρωί της Παρασκευής η ΠτΔ βρέθηκε και στην πόλη της Κομοτηνής όπου αναγορεύτηκε επίτιμη δημότις. Μοναδική παραφωνία, η αντίρρηση που εξέφρασε στη συγκεκριμένη απόφαση η δημοτική παράταξη «Σπάρτακος», που κατά καιρούς έχει εκφράσει ακραίες εθνικιστικές απόψεις. Πριν προλάβει να συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από τις προοδευτικές κατά γενική ομολογία δηλώσεις της Προέδρου στη Θράκη αλλά και τις υψηλού συμβολισμού συναντήσεις της, οι εθνικιστικοί κύκλοι της περιοχής έδειξαν την ενόχλησή τους.

Στην προσπάθεια να στηρίξει τη θέση της, η ελάσσων αντιπολίτευση στον Δήμο Κομοτηνής ισχυρίστηκε πως στο διάστημα παραμονής της στην κορυφή του κράτους η ΠτΔ δεν είχε την ευκαιρία να πει ή να πράξει κάτι το ξεχωριστό, αναφέρθηκε σε κάποιες δηλώσεις της που τις χαρακτηρίζει ατυχείς και κατέληξε σε μια πρωτοφανή για τα πολιτικά δεδομένα σεξιστική και άκρως προσβλητική δήλωση σχετικά με το σκεπτικό της απόφασης αναγόρευσής της σε επίτιμο δημότη: «Μας πάει πολλές δεκαετίες πίσω, στα χρόνια της Ρόζα Παρκς ή της Ελένης Σκούρα. Ούτε το ζεύγος χρωμοσωμάτων ΧΧ ούτε και κάποιο άλλο βιολογικό χαρακτηριστικό εντυπωσιάζει πια σε οποιοδήποτε κλιμάκιο εξουσίας, ούτε και σημαίνει κάτι».

Το πρόγραμμα της Προέδρου της Δημοκρατίας, που σήμαινε πολλά για τη θρακιώτικη κοινωνία, ολοκληρώθηκε στην Κομοτηνή με κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων και συνάντηση με τοπικούς φορείς στην Τσανάκλειο Σχολή.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου