Σάββατο, Ιουνίου 06, 2020

Ντομπρόβσκις: «Στα 33 δισ. το μερίδιο της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης»





Στα 33 δισεκατομμύρια ευρώ ανεβάζει το μερίδιο από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα ο Βλάντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε εκδήλωση του Economist.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι από το νέο πακέτο των 750 δισεκατομμύρια αντιστοιχούν για την Ελλάδα 22,6 δισεκατομμύρια ευρώ οικονομικές ενισχύσεις και επιπλέον δάνεια 9,4 δισ. ευρώ.


Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως η Ελλάδα τα κατάφερε όχι μόνο στην υγειονομική αλλά και στην οικονομική κρίση. «Δεν είναι η ίδια χώρα με εκείνη που ζήταγε βοήθεια πριν λίγα χρόνια» τόνισε.

Ακόμα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επιπλέον ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ειδική (δυσμενής) μεταχείριση της Ελλάδας επειδή τηρεί μεταμνημονιακές δεσμεύσεις. Αντιθέτως προϊδέασε ότι μπορεί να υπάρξουν και διευκολύνσεις για την ικανοποίησή τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα θα μπορεί να χρηματοδοτήσει μέρος των δεσμεύσεών της από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να απαντήσει αν με τα κονδύλια αυτά, θα μπορεί η Kυβέρνηση να μειώνει φόρους, λέγοντας «καλύτερα να μην προτρέχουμε».

Αντιθέτως, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση και αφού αναγνώρισε την πρόοδο της χώρας, ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, τόνισε ότι τα 33 δισεκατομμύρια ευρώ δεν μπορούν να δαπανηθούν για να χρηματοδοτήσουν σε μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή μόνιμες φοροελαφρύνσεις.

Ο Μάριο Σεντένο είπε η Ελλάδα γνώρισε βαθιά ύφεση την τελευταία δεκαετία, αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά για τη χώρα.

Υπεραπέδωσε όχι μόνο στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης αλλά έχει καταφέρει να πάρει τον έλεγχο της οικονομίας της και να χρηματοδοτείται από τις αγορές. «Η πανδημία μπορεί να κρατήσει την Ελλάδα πίσω αλλά δεν θα τη ρίξει κάτω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ότι η κρίση θα αλλάξει τις καταναλωτικές συμπεριφορές και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από τρίτους για τις βασικές εφοδιαστικές της αλυσίδες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε στην ίδια εκδήλωση ότι προς το παρόν η Ελλάδα στηρίζεται αποκλειστικά σε ίδιους πόρους και έχει δικά της πλάνα χρηματοδότησης, δείχνοντας πως η Ελλάδα θα αποφεύγει να προστρέξει στα νέα δάνεια του ESM και του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όμως, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε ευελιξία και αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της πανδημίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου