Πέμπτη, Ιουνίου 04, 2020

Κορονοϊός: Ξεκινούν ξανά οι κλινικές δοκιμές για την υδροξυχλωροκίνη ανακοίνωσε ο ΠΟΥ





Φαίνεται πως τα στοιχεία που οδήγησαν σε αναστολή των κλινικών δοκιμών δεν ήταν και τόσο αξιόπιστα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη 3 Ιουνίου την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών υδροξυχλωροκίνης κατά του κορονοϊού, εννέα ημέρες μετά την αναστολή των δοκιμών αυτών, σε συνέχεια μιας μελέτης στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Μετά την ανάλυση των «διαθέσιμων δεδομένων για τη θνησιμότητα», τα μέλη της Επιτροπής Ασφάλειας και Παρακολούθησης έκριναν «ότι δεν υπάρχει λόγος τροποποίησης του πρωτοκόλλου» των κλινικών δοκιμών, ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ , Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Μαΐου ο ΠΟΥ είχε ανακοινώσει ότι μία κλινική δοκιμή της υδροξυχλωροκίνης –του φαρμάκου κατά της ελονοσίας– σε ασθενείς με Covid-19 ανεστάλη προληπτικά.

Η απόφαση ακολουθεί τη δημοσίευση μιας μελέτης στο The Lancet που έκρινε αναποτελεσματική ή ακόμη και επιβλαβή τη χρήση χλωροκίνης και των παραγώγων της, όπως η υδροξυχλωροκίνη, κατά της Covid-19, όπως είχε δηλώσει ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα στοιχεία για την εν λόγω έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό αντλήθηκαν από μια μικρή αμερικάνικη εταιρεία στατιστικής από το… πουθενά, εγείροντας πολλά ερωτηματικά για το πόσο έγκριτα ήταν, μιας και οι υπάλληλοι της εταιρείας φαίνεται να μην έχουν κανένα επιστημονικό υπόβαθρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτούς συγκαταλέγονται ένας συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας και ένα… μοντέλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου