Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2020

Ξανά στα χέρια της ΕΛΑΣ ο δολοφόνος του Μίμη Ζουγανέλη – Είχε πάρει άδεια από την φυλακή και εξαφανίστηκε




Το χρονικό του στυγερού εγκλήματος

Μετά από περίπου οκτώ μήνες, ο καταδικασμένος για τη δολοφονία του 73χρονου επιχειρηματία της Μυκόνου, Μίμη Ζουγανέλη συνελήφθη εκ νέου στην Καλλιθέα. Ο 41χρονος Πολωνός εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ωστόσο τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε πάρει πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Δομοκού οπού κρατούνταν και δεν επέστρεψε ποτέ. Έκτοτε, οι Αρχές τον αναζητούσαν και τελικά έφτασαν στα ίχνη του, περνώντας του χειροπέδες στην οδό Θησέως.

Ο δραπέτης είχε στην κατοχή του πλαστό διαβατήριο, αλλά από την εξέταση των αποτυπωμάτων ταυτοποιήθηκε πως ήταν ο δράστης του εγκλήματος.

Το χρονικό της δολοφονίας

Το φθινόπωρο του 2010, η υπόθεση είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο με τον Μίμη Ζουγανέλη, γνωστό επιχειρηματία της Μυκόνου και προσωπικό φίλο του Αριστοτέλη Ωνάση να βρίσκεται νεκρός στην μπανιέρα του σπιτιού του στην περιοχή Γλυφάδι του νησιού.

Δούρειος ίππος της ληστείας που κατέληξε στην δολοφονία του ήταν η 28χρονη πολωνή χορεύτρια Μαργαρίτα. Ο 73χρονος διατηρούσε σχέση μαζί της. Εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας είχε μεταφέρει αρκετά μετρητά στο χρηματοκιβώτιο που είχε κρυμμένο στο σπίτι, περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αρκετές μέρες πριν, η 28χρονη είχε ταξιδέψει στην πατρίδα της, όπου εκεί φέρεται να συνομίλησε με τον πολωνό εραστή της Ντομινίκ Γκρεγκόρτσκο και τον φίλο του Ματέους Ζουλέφκσι και να τους αποκάλυψε τα χρήματα που είχε ο Μίμης Ζουγανέλης στο χρηματοκιβώτιο του.

Το απόγευμα της 5ης Οκτωβρίου 2010 οι δράστες έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι του γνωστού επιχειρηματία. Μόλις εκείνος επέστρεψε από το σούπερ μάρκετ που είχε πάει, οι δράστες του επιτέθηκαν και άρχισαν να τον χτυπούν. Όταν ο ηλικιωμένος έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος, τον έβαλαν μέσα στο σπίτι προκειμένου να τους αποκαλύψει που βρίσκονταν το τεράστιο χρηματικό ποσό.

Μόλις ο 73χρονος μετά από σκληρά βασανιστήρια τους υπέδειξε το σημείο, τότε τον αποτελείωσαν χτυπώντας του το κεφάλι σε μια μαρμάρινη γωνία και τον εγκατέλειψαν νεκρό στο μπάνιο. Πήραν μαζί τους το σύστημα του κλειστού κυκλώματος, έκλεψαν τον φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή και το κινητό του τηλέφωνο, κλείδωσαν την εξώπορτα και εξαφανίστηκαν. Τον Μίμη Ζουγανέλη εντόπισε λίγες ώρες αργότερα η γυναίκα που καθάριζε το σπίτι.

Οι άνδρες της ΕΛΑΣ αναζήτησαν υλικό από κάμερες διπλανών κατοικιών και μαρτυρίες από το περιβάλλον του θύματος. Η σχέση του με την 28χρονη πολωνή Μαργαρίτα Πιάτεκ, που εργαζόταν παλαιότερα ως χορεύτρια ήταν γνωστή. Ωστόσο η νεαρή γυναίκα είχε να εμφανιστεί από τις Αρχές του καλοκαιριού στη Μύκονο, όταν την είδαν για τελευταία φορά με τον 73χρονο επιχειρηματία.

Πώς έφτασαν στα ίχνη τους οι Αρχές

Μάλιστα, λιμενικός σε κατάθεσή του υποστήριξε ότι είδε την πανύψηλη χορεύτρια να φεύγει από το νησί με προορισμό τον Πειραιά μαζί με δύο άνδρες. Την ίδια ώρα, το ΙΧ με το οποίο εγκατέλειψαν το νησί καταγράφηκε από κάμερες της εθνικής οδού και σταθμών διοδίων με πορεία προς τα βόρεια σύνορα. Λίγο αργότερα στα Σκόπια βρέθηκε και το άδειο χρηματοκιβώτιο, το οποίο οι δύο πολωνοί δολοφόνοι είχαν ανοίξει με τρυπάνι.

Άμεσα, η Ασφάλεια των Κυκλάδων ήρθε σε επικοινωνία με τις πολωνικές αρχές, οι οποίες λίγες ημέρες αργότερα κατάφεραν να εντοπίσουν τα ίχνη της Μαργαρίτα Πιάτεκ. Η ίδια συνελήφθη και έριξε την ευθύνη στον εραστή της, Ντομινίκ Γκρεγκόρτσκο 31 χρόνων και τον 27χρονο φίλο του Ματέους Ζουλέφκσι.

Εκδόθηκε στην Ελλάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2011. Ακολούθησαν και οι άλλοι δύο δράστες. Σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν οι πολωνικές αρχές, είχαν «επενδύσει» τα χρήματα που άρπαξαν από τον 73χρονο, αγοράζοντας δύο σπίτια και μια επιχείρηση στη πατρίδα τους. Πάντως η Μαργαρίτα ισχυρίστηκε ότι στο χρηματοκιβώτιο υπήρχαν μόνο 78.000 ευρώ.

Το 2012 οι τρεις κατηγορούμενοι κάθισαν στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σάμου. «Οι κατηγορούμενοι επί σχεδόν μία ώρα παρακολουθούσαν από ένα ύψωμα το σπίτι του επιχειρηματία. Η 28χρονη Πολωνή τον πήρε τηλέφωνο από μια συσκευή με πολωνικό αριθμό για να θολώσει τα νερά. Όταν της είπε ότι επέστρεφε στο σπίτι του, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο», κατέθεσε ο διοικητής της Ασφάλειας Κυκλάδων.

Οι κατηγορούμενοι αποδέχθηκαν τη ληστεία, αλλά όχι και τη δολοφονία του Μίμη Ζουγανέλη. Μετά από τριήμερη ακροαματική διαδικασία το δικαστήριο καταδίκασε την Πιάτεκ και τον εραστή της σε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 20 ετών και τον 27χρονο σε κάθειρξη 14 ετών. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Σύρου επικύρωσε τις πρωτόδικες ποινές ακριβώς δύο χρόνια μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου