Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2020

Τσαβούσογλου: Την Αγιά Σοφιά την κατακτήσαμε, δεν παραβιάζουμε τίποτα στην ανατολική Μεσόγειο





Ούτε κάτι παράνομο κάνει η Τουρκία στην Αγιά Σοφιά, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε τζαμί, ούτε καταπατά το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο. Όλα καλώς καμωμένα από την Άγκυρα, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδωσε συνέχεια στις προκλητικές δηλώσεις για… τα πάντα: την Αγιά Σοφιά, την ανατολική Μεσόγειο και την υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. Τίποτα δεν άφησε!


«Τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, μόνο χωρικά ύδατα, που φτάνουν τα έξι ναυτικά μίλια» είπε ο Τσαβούσογλου μιλώντας στο κανάλι 24 την Τετάρτη (03.06.2020), λίγες ώρες αφού ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φράνσις Φάνον είχε διαμηνύσει στην Τουρκία πως «το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή».

Φυσικά, ο Τσαβούσογλου δεν σταμάτησε εκεί. Είπως πως οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο και πως τα τουρκικά γεωτρύπανα «δουλεύουν» στην ανατολική Μεσόγειο από πέρυσι! Οποιαδήποτε συμφωνία στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία θα είναι άνευ περιεχομένου, σημείωσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσολγου… κατακτητής της Αγιάς Σοφιάς

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας φρόντισε να μιλήσει και για την Αγιά Σοφιά, μερικές μέρες μετά το σόου Ερντογάν για την 29η Μαΐου και την επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, μίλησε μέχρι και για «αναίδεια» της Ελλάδας να μιλάει για την Αγιά Σοφιά.

«Η Αγιά Σοφιά είναι τουρκική επικράτεια, την κατακτήσαμε» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση να ασχολείται με το τι κάνουμε στην επικράτειά μας. Θα κάνουμε ό,τι θέλουμε στη χώρα μας και στις περιουσίες μας».

Η τελευταία που έχει δικαίωμα να μιλήσει είναι η Αθήνα, που είναι η τελευταία πρωτεύουσα που δεν έχει τζαμί, πρόσθεσε, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με δικαιολογία τον κορονοϊό δεν επέτρεψε να λειτουργούν τα τζαμιά στη δυτική Θράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου