Πέμπτη, Ιουνίου 04, 2020

“Έγκλημα”! Γερό “χαστούκι” από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ειχε βυθίσει την Οικονομία στην ύφεση πριν τον κορονοϊό! Υποδεχτήκαμε την πανδημία με οικονομική κρίση…




Τη δραματική κατάσταση που διαμορφωνόταν ήδη πολύ πριν τον ερχομό της πανδημίας και του -“βολικού” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη πολιτικά όπως εξελίχθηκε- παρατεταμένου lockdown, αλλά και της κρίσης που θα γνωρίσει φέτος η χώρα αποτυπώνει στις ανακοινώσεις της ....η ΕΛΣΤΑΤ. Καταγράφεται ύφεση 0,9% το 1ο τρίμηνο του 2020 εν συγκρίσει με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Δηλαδή πολύ πριν ξεκινήσει η καραντίνα και οι συνέπειες της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας στον τόπο. Η ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνει με τον πλέον επίσημο και αδιαμφισβήτητο τρόπο, με τα στατιστικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο, ότι η χώρα υποδέχτηκε την πανδημία ήδη με υφεση στην οικονομία σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019

Πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία καταγραφουν την πορεία της χώρας το πρώτο 2μηνο κατά το οποίο δεν είχε ξεσπάσει η κρίση, αλλά και την αρχή του lockdown στα μέσα Μαρτίου. Καταγράφεται μεγάλο πλήγμα με μείωση των επενδύσεων κατά 6,4% αλλά και μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 0,7%. Αντοχές αποτυπώνονται στις εξαγωγές, αλλά και άνοδος της κρατικής κατανάλωσης.

Αναλυτικά, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν για το 1ο τρίμηνο του 2020 (προσωρινά στοιχεία) σε όρους όγκου, παρουσίασε μείωση κατά 1,6%, σε σχέση με το 4ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο 2019 παρουσίασε μείωση κατά 0,9%.

Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει πως “τα στοιχεία για το 1ο τρίμηνο 2020 αντανακλούν τις επιπτώσεις στο ΑΕΠ της πανδημίας COVID-19 κυρίως από τα μέσα Μαρτίου 2020 και έπειτα, όταν τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα. Για την κατάρτιση των προσωρινών εκτιμήσεων χρησιμοποιήθηκαν όλες οι συνήθεις πηγές δεδομένων, καθώς και η ίδια μεθοδολογία εκτίμησης με τα προηγούμενα τρίμηνα”. Εξηγεί πως τα στοιχεία αναμένεται να αναθεωρηθούν, όταν καταρτιστούν και ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία για το 2ο τρίμηνο 2020 με βάση επικαιροποιημένα πρωτογενή στοιχεία που θα έχουν καταστεί διαθέσιμα (π.χ. τριμηνιαίοι μη χρηματοοικονομικοί λογαριασμοί Γενικής Κυβέρνησης, βραχυχρόνιοι δείκτες, στοιχεία απασχόλησης, κ.λπ.)



Ανά κλάδο οι ετήσιες μεταβολές που οδηγούν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,9% δείχνουν τα εξής:

– Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Ωστόσο, η δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 0,7%, αλλά της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε κατά 2,0%.

– Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019.

– Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,01%.

– Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 0,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2019. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,3%.

Η πορεία της ύφεσης
Τα επόμενα “κρας τεστ” για το εύρος της ύφεσης του 2020 θα είναι η πορεία του Τουρισμού και ο χρόνος έλευσης του κοινοτικού χρήματος. Τις εν λόγω παραμέτρους περιέγραψε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1% και η κυβέρνηση ανέμενε πριν ξεσπάσει η κρίση μεγάλη επιτάχυνση του ΑΕΠ, με την εκτίμηση ότι σε ετήσια βάση θα μπορούσε να επιτύχει ρυθμό ανόδου πολύ πάνω από 2%.

Σε ετήσια βάση το εύρος της ύφεσης υπολογίζεται από το ΥΠΟΙΚ μετά τα μέτρα στήριξης σε 5%-8% φέτος με τους πιο έντονους τριγμούς να γίνονται φανεροί στο β΄ τρίμηνο. Χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση είναι πάνω από 10% σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία εκτιμά μάλιστα πως κάποιες από τις ελληνικές περιφέρειες θα δέχονταν (αν δεν υπήρχαν τα μέτρα) πλήγμα σημαντικά υψηλότερο του 20%.

Σταϊκούρας: Σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης η ύφεση

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε: “Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%.

Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση.

Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος”.

Με πληροφορίες από capital.grcapital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου