Τετάρτη, Ιουνίου 03, 2020

Οργή για το προκλητικό πρωτοσέλιδο ολλανδικού περιοδικού για τους «τεμπέληδες του Νότου»




Με ένα απίστευτα προκλητικό και ψευδές σκίτσο, που αναπαράγει αναληθή στερεότυπα
κατά του Ευρωπαϊκού Νότου επέλεξε το ολλανδικό περιοδικό Elsevier Weekblad για να δείξει την αντίθεσή του στο σχέδιο βοήθειας 500 δισ. ευρώ στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για τον κορωνοϊό.


Με τίτλο «Όχι άλλα λεφτά στον ευρωπαϊκό νότο», το εξώφυλλο περιλαμβάνει ένα σκίτσο. Στο πάνω μέρος είναι οι... σκληρά εργαζόμενοι Ευρωπαίοι του Βορρά, ενώ στο κάτω μέρος οι... αραχτοί Ευρωπαίοι του Νότου. Ανάμεσά τους και ένας «Έλληνας» με μουστάκι που παίζει τάβλι.


Σύμφωνα με το περιοδικό, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης δεν είναι φτωχές και έχουν χρήματα ή και πρόσβαση σε αυτά. Ειδική αναφορά κάνει στη Γαλλία και την Ιταλία, καθώς όπως αναφέρει, όχι μόνον δεν είναι φτωχές, αλλά οι πολίτες τους κατά μέσο όρο είναι πλουσιότεροι από τους Γερμανούς και λίγο μόνο φτωχότεροι από τους Ολλανδούς.






Moisés Canle@Moises_Canle




Left, wrong, insolidary and racist view, full of clichés, in Dutch newspaper. Right, more realistic view by @Insónias em Carvão :





8
7:01 μ.μ. - 30 Μαΐ 2020
Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη Moisés Canle


Η αντεπίθεση ήρθε από την...Πορτογαλία

Το πρωτοσέλιδο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στα κοινωνικά δίκτυα, από εξοργισμένους χρήστες που βλέπουν να αναπαράγεται μία παλαιάς κοπής προπαγάνδα, τελείως λανθασμένη στη βάση της.

Ωστόσο η καλύτερη απάντηση ήρθε από την Πορτογαλία, όπου ο καλλιτέχνης Insónias em Carvão δημοσίευσε ένα tweet στο οποίο γράφει «Chupa, Elsevier Weekblad» και απεικονίζει Νότιους πολίτες να εργάζονται σκληρά, την ώρα που οι Βόρειοι είναι κατακόκκινοι από τον ήλιο, φορώντας τον γνωστό «αχτύπητο» συνδυασμό, ήτοι σαγιονάρες με κάλτσες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου