Πέμπτη, Ιουλίου 16, 2020

Μπίζνες και με τις ανεμογεννήτριες – Κονδύλι 130.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο!


 



Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη επικεφαλής του προγράμματος που έχει ως στόχο την άμβλυνση των κοινωνικών αντιδράσεων στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων.


Στις 10 Ιουνίου, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγες ημέρες, το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου ενέκρινε το πρόγραμμα «Ανάπτυξη αιολικής ενέργειας, με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης και διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000». Εξαιρετικά μακρόσυρτος, είναι η αλήθεια, ο τίτλος, όταν στην πραγματικότητα ο στόχος του προγράμματος είναι η άμβλυνση των κοινωνικών αντιδράσεων για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων ανά την επικράτεια, καθώς και η αποσόβηση του ορατού κινδύνου παραπομπής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της Ενωσιακής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των ανεμογεννητριών.

Εξαιρετικά φλύαρος τίτλος επίσης, όταν απλώς ο στόχος είναι η εκταμίευση 130.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο, τα οποία θα διαχειριστούν το Ινστιτούτο για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και το Convergences Greece Forum – «Συγκλίσεις», ιδρύτρια του οποίου είναι η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, αδελφή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η πρώτη έκπληξη αφορά τη γενναιοδωρία του Πράσινου Ταμείου, καθώς πρόκειται για Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που αποσκοπεί στις περιβαλλοντικές θετικές παρεμβάσεις και ενισχύσεις. Το Πράσινο Ταμείο όμως αποδίδει μεγάλο μέρος των εσόδων του (προέρχονται από πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις) στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, επικαλούμενο μάλιστα συχνά πυκνά αδυναμία υλοποίησης των δράσεών του, εξαιτίας της οικονομικής στενότητάς του.

Στην απόφαση έγκρισης γίνεται η εξής παραδοχή: «Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις, ενώ οι πιέσεις από την Ε.Ε. είναι πολύ πιθανόν να ενταθούν (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) μέσω παρεμβάσεων προς την Κομισιόν των αντιτιθέμενων. Η παρούσα πρόταση προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων για το ενδεδειγμένο μείγμα λύσεων και τεχνολογιών. Δεδομένου του ειδικού καθεστώτος αδειοδότησης των ΑΠΕ στις περιοχές Natura 2000 και της προληπτικής διαδικασίας Δέουσας Εκτίμησης (Οδηγία 92/43), οι δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή της Οδηγίας καθώς και από την ύπαρξη προειδοποιητικής επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθιστούν αναγκαία την άμεση εφαρμογή προγράμματος με συγκεκριμένες δράσεις και με πολυεπίπεδο όφελος».

Πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της τον Ιούλιο του 2014 κάνει λόγο για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της συγκεκριμένης Οδηγίας για τη διατήρηση και την προστασία των περιοχών Νatura 2000. Οι προσφυγές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολουθούν η μία την άλλη. Μάλιστα, τον περασμένο Φεβρουάριο τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Καλλιστώ και η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, κατέθεσαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συστηματική και κατάφωρη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος από το ελληνικό κράτος.

Επιδοτήσεις

Γιατί όλα αυτά; Γιατί η έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών, με την παράλληλη συστράτευση στις περισσότερες των περιπτώσεων και των αυτοδιοικητικών παραγόντων; Διότι στα αιολικά βιομηχανικά πάρκα παραδόθηκαν περιοχές προστατευόμενες, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, δάση, ακτές και βουνά.

Τα βιομηχανικά αιολικά πάρκα αποτελούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις μη αναστρέψιμες. Τα έργα αναλαμβάνουν ιδιώτες, ξένες εταιρίες και οι συνήθεις Ελληνες «επενδυτές» που θησαυρίζουν από τον αέρα, αφού μεταξύ 2010-2019 οι κρατικές επιδοτήσεις προς τους ιδιώτες επενδυτές ανήλθαν στα 11,3 δισ. ευρώ.

Μεταξύ δε του 2009 και του 2017 η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 187,6%, με τη χώρα μας να κατατάσσεται τρίτη μεταξύ των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά την ενεργειακή φτώχεια, με ποσοστό 26%.

Ετσι, από ανεξάρτητη ενεργειακά στην ηλεκτρική ενέργεια επί εξήντα έτη, η χώρα έχει καταλήξει ενεργειακά εξαρτημένη, εισάγοντας πλέον του 20%.

Το λόμπι και ο κομβικός ρόλος της συζύγου του Γεραπετρίτη!

Το φαιδρό -μεταξύ άλλων- της υπόθεσης είναι ότι για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος του Πράσινου Ταμείου που αναλαμβάνει η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη θα μετάσχει σύσσωμο το αιολικό λόμπι, όπως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), το ΥΠΕΝ, οι σύνδεσμοι επενδυτών ΑΠΕ, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών κ.λπ. Παρεμπιπτόντως, η ΡΑΕ έχει δώσει το πράσινο φως για εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων αδιακρίτως, δίχως όρους και προϋποθέσεις, σε όλη την επικράτεια. Η δε επικεφαλής νομική σύμβουλος της ΡΑΕ συμβαίνει να είναι η σύζυγος του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη. Δεν αρκούν, λοιπόν, οι πλουσιοπάροχες επιδοτήσεις προς τους ιδιώτες επενδυτές, αλλά απαιτούνται επιπλέον 130.000 ευρώ για να καμφθούν οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Βέβαια, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τη σύμπνοια της οικογενείας… Την εξαιρετικά ευκατάστατη Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, που το 2017 αποχώρησε ξαφνικά και αναιτιολόγητα από την ΜΚΟ action aid, τη συναντάμε ακολούθως επικεφαλής ενός φόρουμ, του World Human Forum,παντελώς άγνωστου, να διοργανώνει εκδηλώσεις στους Δελφούς για την προάσπιση «των θεμελιωδών ανθρώπινων αξιών, όπως ο αλτρουισμός, η ενσυναίσθηση και η συνεργασία, προκειμένου να επανεφεύρουμε τον τρόπο με τον οποίο συνυπάρχουμε με τον εαυτό μας, με τους άλλους και με τη φύση»!

Το ανήσυχο πνεύμα της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη δεν περιορίστηκε στον αλτρουισμό (sic), αλλά με την έλευση του 2020 τη συναντάμε στην εκδήλωση της ΕΛΕΑΤΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ενωση για την Αιολική Ενέργεια) στο Μέγαρο Μουσικής, για τον εορτασμό της προσφοράς στην αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, ενώ την ίδια περίοδο οι «συγκλίσεις» της από κοινού με την EPLO διοργάνωσαν στρογγυλό τραπέζι με αντικείμενο την αιολική ενέργεια και με συμμετέχοντες αποκλειστικά τους ένθερμους οπαδούς της αιολικής!

Βέβαια, εδώ θα μου πείτε πως ο Μεγάλος Περίπατος του Κ. Μπακογιάννη άρχισε με προϋπολογισμό 50.000 ευρώ για να φτάσει στα 2.000.000 ευρώ και μάλιστα με απευθείας αναθέσεις, στραγγίζοντας κωδικούς για τη διασφάλιση της ρευστότητας. Τι είναι 130.000 ευρώ; (!)Ομως, ποιος θα είναι ο τελικός απολογισμός;

Πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου