Κυριακή, Ιουλίου 05, 2020

Γεροβασίλη: Για 50 νοματαίους η κυβέρνηση θα αλλοιώσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι για 11 εκατομμύρια ανθρώπους





Και στο νόμο για τις διαδηλώσεις αναφέρθηκε η Όλγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στην εφημερίδα RealNews.

- Ως πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη συμφωνείτε με στελέχη του κόμματος σας ότι ο νέος νόμος για τις πορείες δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη;

Μετά την ακύρωση του ακαδημαϊκού ασύλου, τις “επιχειρήσεις αρετής” στους κινηματογράφους και τις επιδείξεις αβροφροσύνης σε πολίτες όπως η οικογένεια Ινδαρέ, η κυβέρνηση βάλθηκε να τελειώσει τους “50” για τους οποίους κλείνει “το κέντρο της Αθήνας”. Για 50 “νοματαίους” θα αλλοιώσει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι για 11 εκατομμύρια ανθρώπους! Το κέντρο είναι κλειστό από τις πορείες λένε οι ζηλωτές του νόμου. Το κέντρο είναι κλειστό από τις ζαρντινιέρες απαντούν οι Αθηναίοι! Και η χώρα είναι κλειστή από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προσθέτουν πολλοί που διαρκώς πληθαίνουν.

Όπως έγινε και με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και εδώ υπάρχει πλαίσιο για τη χωροθέτηση των συναθροίσεων. Γιατί λοιπόν χρειαζόμαστε κάτι “νέο”; Για ποιό λόγο θα βάλει η κυβέρνηση στο “γύψο” όλη τη χώρα; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κλείσει το μάτι στο σκληρό δεξιό ακροατήριό του. Με αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο πήγε και ήρθε μέχρι την πόρτα της Βουλής πολλές φορές μέσα στον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του, καταγράφεται η πολιτική παρακαταθήκη της νέας Δεξιάς. Μπροστά στον εσωκομματικό αλληλοσπαραγμό της ΝΔ οι δημοκρατικές κατακτήσεις αν δεν είναι καρφί στο μάτι ορισμένων φαίνεται πως είναι ανούσιες λεπτομέρειες.

Είναι όμως αυτός ο μοναδικός λόγος που αυτό το πόνημα αυταρχισμού έρχεται τώρα μετά από τόσες “περιπέτειες”; Θέλει έτσι η κυβέρνηση να προστατεύσει την “μεσαία τάξη” η οποία είναι έτοιμη να εκτιναχθεί σε πορεία ανάπτυξης; Ή μήπως γιατί αυτή η τάξη νιώθει πιο άγρια εξαπατημένη από όσους κατάφερε να ξεγελάσει ο κ. Μητσοτάκης για να υφαρπάξει την ψήφο τους. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που βλέπουν τα μαγαζιά τους να κλείνουν και τις δουλειές τους να χάνονται. Την ώρα της καταστροφής βλέπουν αποσβολωμένοι, εκατομμύρια δημόσιου χρήματος να δίνονται από υπουργούς της κυβέρνησης σε απευθείας αναθέσεις και ένα κυβερνητικό εκπρόσωπο να τα μοιράζει με αδιαφάνεια, χωρίς κανόνες σε επικοινωνιακές καμπάνιες.

- Πως απαντάτε σε όσους λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει στην αντιπολίτευση του για την οικονομία;

Με υπουργούς και πρωθυπουργό στις 2 το μεσημέρι να μιλούν για ύφεση 5%, στις 4 για 10% και στις 6 για 15%, είναι ενδιαφέρον να κατηγορούμαστε εμείς για λαϊκισμό. Την ώρα που εμείς προτείναμε εμπεριστατωμένα ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, το “Μένουμε Όρθιοι”, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίαζε το “Μένω απαθής”. Την ώρα που εμείς παρουσιάζαμε μέτρα στήριξης της απασχόλησης, των επιχειρήσεων, του επισιτισμού και του τουρισμού, ο κ. Μητσοτάκης δια του κ. Πέτσα εφάρμοζε τα μέτρα στήριξης για ιδιοκτήτες site που έχουν διάρκεια ζωής μικρότερη από τα λαμπάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

- Πως σχολιάζετε τη θέση του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για την ανάγκη γρήγορης δημοσιονομικής προσαρμογής;

Η γρήγορη δημοσιονομική προσαρμογή σημαίνει μνημόνιο. Ο κ. Στουρνάρας εδώ τουλάχιστον είναι συνεπής: μνημόνιο ζητούσε, μνημόνιο ζητάει. Το θέμα είναι αν αυτοί που ανανέωσαν τη θητεία του, συμμερίζονται τους πόθους του. Οι οικονομικές και πολιτικές θέσεις που εκφράζει κατά καιρούς ο κ. Στουρνάρας έχουν ενδιαφέρον. Έχει ήδη μείνει στην ιστορία για τις παραινέσεις του για “ανοιχτή πιστοληπτική γραμμή” που σήμαινε μνημόνια στη χώρα μέχρι να σβήσει ο ήλιος. Ο ίδιος εκτιμούσε το Νοέμβριο του 2019 πως το 2020 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 2,4% έως 2,5% με την ύφεση τον Μάρτιο πριν ακόμα εγκατασταθεί το lockdown να βρίσκεται στο -1%. Εκείνος που έβλεπε σκευωρία στην υπόθεση Νοβάρτις ίσως πρέπει να διαβάσει τον συμβιβασμό της εταιρείας.

- Το θέμα της ηχογράφησης Μιωνή θεωρείται λήξαν στον ΣΥΡΙΖΑ ή θα πρέπει να υπάρξει και έμπρακτη αποδοχή της ευθύνης από τον Νίκο Παππά;

Ο κ. Παππάς έδωσε ικανοποιητικές εξηγήσεις για την υπόθεση. Όμως η ηχογράφηση Μιωνή έχει και άλλες πτυχές που χρήζουν ανάλυσης. Ένα “αμερόληπτο” στέλεχος της προανακριτικής, ο δικηγόρος του κ. Σαμαρά κ. Πλεύρης, είχε περιγράψει το περιεχόμενο της παράνομης υποκλοπής τρεις μήνες πριν. Ο ο κ. Μιωνή είχε ξεχάσει πως είχε στο συρτάρι του αυτό το προϊόν παράνομης υποκλοπής. Το θυμήθηκε μόλις άρχισαν οι αποκαλύψεις για φερόμενο έμβασμα προς τον κ. Παπασταύρου, με φερόμενο τελικό αποδέκτη τον κ. Σαμαρά; Η μνήμη του τον βοήθησε μόλις είδαν τη δημοσιότητα πληροφορίες πως ο σύζυγος της κυρίας Ράικου, βασικής μάρτυρα κατηγορίας, είναι αποδέκτης εμβασμάτων από τη Νοβάρτις σε κοινό λογαριασμό του με τη σύζυγό του; Ή μήπως του “φρεσκάρισε” την μνήμη το πόρισμα για το σύζυγο της κας Ράϊκου, σύμφωνα με το οποίο έχει υπερσυνταγογραφήσει φάρμακα, ζημιώνοντας το Δημόσιο πάνω από 1,5 εκ. ευρώ; Μέσα σε αυτή την ...ωραία ατμόσφαιρα, ο κ. Μιωνή θυμήθηκε τη συνομιλία που παράνομα ηχογράφησε! Ίσως βέβαια και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να βρέθηκε προ εκπλήξεως, βλέποντας σε αυτή την εξέλιξη και ένα προσωπικό μήνυμα από τους άσπονδους “φίλους” του.

- Τι έχετε να πείτε στους πολίτες που βλέπουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορούν συμφωνήσουν ούτε καν σε κοινή μετάφραση της δικαστικής απόφασης στις ΗΠΑ για τη Νοβάρτις; Πως απαντάτε για το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει διεκδικήσει ούτε επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ αποζημίωση;

Εδώ κάποιοι δε δέχονται ακόμα πως η υπόθεση Νοβάρτις είναι σκάνδαλο. Κάποιοι ενδεχομένως να σκέφτονται να ζητήσουν και συγγνώμη από την εταιρεία και τα στελέχη της για την ταλαιπωρία και την κατασυκοφάντηση! Καλούμενος να σχολιάσει το κείμενο του συμβιβασμού, ο κ. Πέτσας στο όνομα της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να μας πει τί σημαίνει η λέξη officials και government. Τελευταία πάντως σήμαιναν “αξιωματούχοι” και “κυβέρνηση”. Αυτή, αλλά και τις υπόλοιπες πτυχές του σκανδάλου έπρεπε να διερευνά η ελληνική δικαιοσύνη. Πώς μπορεί όμως να ενεργήσει υπό την πίεση των απειλών, των μηνύσεων, των κάθε λογής παρεμβάσεων ορισμένων, οι οποίοι στο όνομα της δήθεν σκευωρίας επιδιώκουν την καθυπόταξη της; Η καταγγελία μας στον Άρειο Πάγο, η αντίδραση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις απειλές Υπουργού - “αγανακτισμένου πολίτη”, είναι θεσμική άμυνα μπροστά στις πρακτικές στελεχών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Είναι εκείνοι που θα έβγαζαν και τις κουκούλες των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, στην προσπάθεια να τους εκφοβίσουν. Στις ΗΠΑ, αντί να προσπαθούν να καταστρέψουν τους δικούς τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος αναφέρονται στον κίνδυνο που διατρέχουν στη χώρα μας και σκέφτονται να τους χορηγήσουν διεθνή προστασία!

- Τις τελευταίες μέρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι συναίνεση στα εθνικά δεν μπορεί να υπάρξει αν εκτραχυνθεί περισσότερο η κατάσταση με το θέμα των υποκλοπών και τη Νοβάρτις. Αυτό σημαίνει ότι η γραμμή σας στα εθνικά θα αλλάζει ανάλογα με το μικροποπολιτικό σας συμφέρον;

Δεν ξέρω πού αναφέρεστε αλλά στο ΣΥΡΙΖΑ δε βάζουμε τα εθνικά θέματα σε ζυγαριά. Ασκήσαμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική βασιζόμενοι στην εθνική στρατηγική με αποφασιστικότητα, συνέπεια και σοβαρότητα και επιδιώκουμε την μέγιστη δυνατή συναίνεση στη βάση των εθνικών συμφερόντων και της σταθερότητας στην περιοχή. Άλλοι τη μια μέρα παρουσιάζονται “στρατηλάτες” και νικητές στην μάχη του Έβρου και την άλλη ψάχνουν να βρουν τα πασαλάκια των συνόρων! Ή δέχονται ασμένως το στρατηγικό πλεονέκτημα που τους δόθηκε με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ πριν από μερικούς μήνες κατηγορούσαν τους συντάκτες της ως προδότες, φλερτάροντας ψηφοθηρικά με την πατριδοκαπηλία και τον εθνικισμό. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ενδεχομένως αναζητά ανάλογους συμψηφισμούς, θα πρέπει να προσπαθήσει να υπερβεί τον εαυτό του και τις επικοινιακές ανάγκες του και να ενεργήσει προς όφελος των εθνικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου