Παρασκευή, Ιουλίου 03, 2020

Πώς οι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες πίεσαν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγιά Σοφιά




Το θέμα της Αγίας Σοφίας συγκινεί ιδιαίτερα τους χριστιανούς των ΗΠΑ, όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο ανταποκριτής του Open στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην περίπτωση κατά την οποία ο Ερντογάν πειστεί να μη μετατρέψει την εκκλησία σε τζαμί, οι Αμερικανοί θα μπορούν να ισχυρίζονται πως βοήθησαν πολύ προς αυτή την κατεύθυνση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, επώνυμοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι βοηθούν και οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, επικοινώνησαν με τον Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ζήτησαν βοήθεια για το μείζον ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Βέβαια, οι Πενς και Πομπέο είναι ιδιαίτερα θρήσκοι – και δεν το κρύβουν, ενώ παίζουν πάντα το «χαρτί» της θρησκείας. Υπό όλες αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα πάντα με τον Μιχάλη Ιγνατίου, θεωρείται δεδομένο πως θα ενταθούν οι πιέσεις για την Αγία Σοφία προς την Τουρκία από τις ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα είχαμε την παρέμβαση Πομπέο προς την Αγκυρα, με τη ρητή διατύπωση να μη μετατραπεί το μνημείο σε τζαμί. Μένει να δούμε εάν θα παρέμβει κι ο Ντόναλντ Τραμπ στο ίδιο ζήτημα, ο οποίος έχει μια ειδική σχέση με τους χριστιανούς. Πάντως, Ελληνες ομογενείς, οπαδοί του Αμερικανού προέδρου, έχουν αρχίσει ήδη τις αναρτήσεις στα social media, με τις οποίες του ζητούν να παρέμβει στο ζήτημα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας συνήλθε την Πέμπτη το πρωί νωρίς το πρωί και ολοκλήρωσε την συνεδρίασή του εκδίδοντας ανακοίνωση ότι η απόφαση σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας ή μη σε τζαμί θα ανακοινωθεί εντός 15 ημερών.

H συνεδρίαση του ΣτΕ διήρκεσε 17 λεπτά, κατά την οποία ο δικηγόρος του Συνδέσμου Προστασίας Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος υπέβαλλε την αίτηση με την οποία ζητείται η ακύρωση του προεδρικού διατάγματος του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ το 1934 και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προσκομίζοντας μάλιστα και όλα τα σχετικά στοιχεία, προκειμένου να αποδείξει ότι η υπογραφή του Ατατούρκ ήταν πλαστή.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ζήτησε σήμερα να παραμείνει «ανοιχτή για όλους» η Αγία Σοφία, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί. «Ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας, ο χώρος αυτός πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και σήμερα είναι ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου