Σάββατο, Ιουλίου 11, 2020

ΗΠΑ: Ψηφιακή παρακολούθηση διαδηλώσεων



....από τις αρχές μέσω του Twitter...

Ρεπορτάζ του Intercept αποκαλύπτει πως η εταιρεία Dataminr βοήθησε τις αστυνομικές αρχές στις ΗΠΑ να παρακολουθούν ψηφιακά τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter έπειτα από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Η...Dataminr, που συνεργάζεται με την πλατφόρμα του Twitter, έχει ως πελάτες αίθουσες σύνταξης ειδησεογραφικών οργανισμών, εταιρείες και κρατικούς φορείς, στους οποίους προσφέρει άμεσες πληροφορίες για κρίσεις και έκτακτα γεγονότα, μέσα από το φιλτράρισμα και την ανάλυση χιλιάδων αναρτήσεων. Το φιλτράρισμα και η ανάλυση γίνονται με τη χρήση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και του ανθρώπινου παράγοντα, και το τελικό προϊόν διαφέρει αναλόγως των επιθυμιών του πελάτη.

Το 2016, το Twitter είχε αντιμετωπίσει μια σειρά από αναφορές πως συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων και η Dataminr, προσέφεραν πληροφορίες σε κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών και αστυνομικές αρχές. Τότε το Twitter, αλλά και η ίδια η Datminr, είχαν διαβεβαιώσει για την αλλαγή της πολιτικής τους, ώστε να μην χρησιμοποιούνται δεδομένα της πλατφόρμας για την παρακολούθηση των χρηστών.

Όμως σύμφωνα με συνεντεύξεις πηγών, δεδομένα και έγγραφα της εταιρείας που βρέθηκαν στην κατοχή του Intercept, η Dataminr συνεχίζει να παρέχει προϊόντα ανάλυσης δεδομένων από αναρτήσεις χρηστών στο Twitter, το Instagram και το Facebook, σε αστυνομικές αρχές από άκρη σε άκρη των ΗΠΑ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αστυνομίες του Λος Άντζελες, της Νέας Υόρκης και του Σικάγο.

Η εταιρεία φαίνεται να «παίζει» με τους ορισμούς του τι ακριβώς αποτελεί παρακολούθηση, για να μπορεί να προσποιείται ότι σέβεται τις πρότερες δεσμεύσεις της, ενώ ουσιαστικά τις παραβιάζει.

Η παρακολούθηση των διαδηλώσεων του Black Lives Matter συνιστάται σε ενημερώσεις προς τις αστυνομικές αρχές για τις τοποθεσίες και τις δράσεις διαδηλώσεων, για γεγονότα εντός συγκεκριμένων συγκεντρώσεων, αλλά και για στιγμιότυπα φερόμενου «πλιάτσικου» και άλλων ειδών καταστροφής περιουσίας.

Σύμφωνα με πηγή που έχει άμεση γνώση των δραστηριοτήτων της Dataminr, η εταιρεία χρησιμοποιεί έναν εκούσια στενό ορισμό του τι αποτελεί παρακολούθηση. «Είναι αλήθεια ότι η Dataminr δεν παρακολουθεί συγκεκριμένους διαδηλωτές και ακτιβιστές ατομικά, όμως έπειτα από αίτηση της αστυνομίας παρακολουθούν διαδηλώσεις, και ως εκ τούτου και τους διαδηλωτές», εξήγησε η πηγή στο Intercept.

info-war.gr

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS στις 17:29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου