Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2020

Μακρύς ο δρόμος για συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Σκληρές διαπραγματεύσεις» θέλει η Ολλανδία




Δάνεια και όχι επιχορηγήσεις θέλει η Ολλανδία


Οι διαπραγματεύσεις για ένα Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ αργότερα αυτόν τον μήνα, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές έχουν στόχο να διατηρήσουν το μέγεθος του προτεινόμενου ταμείου ανάκαμψης των 750 δισεκ. ευρώ, αλλά να μειώσουν οριακά το μέγεθος του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα προτείνει έναν προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 μεταξύ 1,05 τρισεκ. ευρώ και 1,094 τρισεκ. ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σκληρή διαπραγμάτευση για να υπάρξει συμφωνία προβλέπει ο ολλανδός πρωθυπουργός

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί μία συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αλλά μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

«Υπάρχουν διαφορές, η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη, θα πάρει λίγο χρόνο αλλά ένας συμβιβασμός είναι δυνατός», δήλωσε ο Ρούτε, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί ολόκληρη αύριο, Παρασκευή εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου.

Ο ολλανδός πρωθυπουργός είπε ότι είναι πιο λογικό οι χρηματοδοτήσεις του ταμείου να γίνονται ως δάνεια παρά ως επιχορηγήσεις, ένα σημείο τριβής με άλλους, περιλαμβανομένου του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υποστηρίζει ότι το ταμείο πρέπει να προβλέπει επιχορηγήσεις 500 δισ. ευρώ στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κορονοϊού. «Θέλουμε να είναι μόνο δάνεια», είπε ο Ρούτε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου