Παρασκευή, Ιουλίου 10, 2020

Νέα παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου για το «τουρκολιβυκό μνημόνιο»: Είναι νομικώς ανυπόστατο και δεν παράγει αποτελέσματα.


 


Με ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημόσιου Δικαίου (EPLO) -που είναι Διεθνής Οργανισμός, σύμβουλος του ΟΗΕ- έκανε γνωστό ότι οργανώνει διαδικτυακή συζήτηση την Τετάρτη, 8 Ιουλίου, και ώρα 7 το βράδυ, με θέμα «το νομικώς ανυπόστατο του τουρκολιβυκού μνημονίου.


Του Βασίλη Σκουρη. ieidiseis.gr

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με την ιδιότητα βεβαίως του επίτιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συντονιστής θα είναι ο Διευθυντής του EPLO καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης και παρεμβαίνοντες οι καθηγητές της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Χάρης Παμπούκης και Σπύρος Βλαχόπουλος.

Και μόνο ο τίτλος της συζήτησης κάνει φανερό το τι θα υποστηρίξει, ως καθηγητής, ο Προκόπης Παυλόπουλος. Είναι βέβαιο ότι θα αναλύσει, από πλευράς διεθνούς δικαίου, ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι νομικώς ανυπόστατο γιατί παραβιάζει κατάφωρα το Δίκαιο της Θάλασσας, ιδίως επειδή αγνοεί προκλητικά την ΑΟΖ της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου. Με βάση αυτή την τεκμηρίωση ο Προκόπης Παυλόπουλος θα υποστηρίξει ότι, ως νομικώς ανυπόστατο, το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και έτσι δεν μπορεί να αποτελέσει βάση και αντικείμενο καμιάς συζήτησης ή διαπραγμάτευσης με την Τουρκία. Δηλαδή, όσο και αν μας πιέσουν στο μέλλον -κάτι σφόδρα διαφαινόμενο -ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, δεν μπορεί να καθίσουμε με τον Ερντογάν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για μια νομικώς ανυπόστατη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Το πώς ξέρουμε τι θα πει ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν είναι θέμα …«μαντικής ικανότητας». Είναι κάτι παραπάνω από προφανές. Όπως όλοι θυμούνται, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος ήταν ο «αρχιτέκτονας» της εθνικής μας θέσης ότι το «τουρκολιβυκό μνημόνιο» είναι νομικώς ανυπόστατο και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Τη σχετική δήλωση ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας την είχε κάνει ο Προκόπης Παυλόπουλος την επομένη κιόλας της δημοσιοποίησης του «τουρκολιβυκού μνημονίου», δηλαδή στις 29.Νοεμβρίου του 2019, όταν είχε δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη με παράγοντες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Επιπλέον, η τότε εξαιρετική συνεργασία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια ήταν «κοινό μυστικό». Όπως «κοινό μυστικό» ήταν οι ενέργειές του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για να καθυστερήσει η «ανάρτηση» του «τουρκολιβυκού μνημονίου» στον ΟΗΕ. Το σπουδαιότερο όμως ήταν η παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε πολλές ηγεσίες της Ευρώπης της εποχή εκείνη. Άλλωστε, έτσι φτάσαμε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12 Δεκεμβρίου του 2019, η οποία ρητώς αποδέχθηκε ότι είναι τόσο παράνομο το «τουρκολιβυκό μνημόνιο», ώστε δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, με όλες του τις παρεμβάσεις τελευταία, δείχνει ότι και ως τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας «βάζει πλάτη» στα Εθνικά Θέματα. Και αυτό έχει μεγάλη αξία για το άμεσο μέλλον, όταν θα αρχίσουν οι πιέσεις από παντού υπέρ του Ερντογάν με τη γραμμή «να τα βρείτε, δεν είναι ώρα για συγκρούσεις με την Τουρκία». Και η λογική του Προκόπη Παυλόπουλου είναι γνωστή. «Δεν υποχωρούμε, ούτε κατά κεραία, από τα Εθνικά μας Θέματα κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο». Οι δηλώσεις του προς αυτή την κατεύθυνση, όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ξεπερνούν την εκατοντάδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου