Κυριακή, Ιουλίου 12, 2020

Η ολική επαναφορά Παπανδρέου




ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

O Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη Βουλή την Πέμπτη, διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή που είχε χαράξει η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και....κατηγορείται ότι εμφάνισε τον εαυτό του ως φορέα μεγαλύτερης δημοκρατικής ευαισθησίας από την πρόεδρο και το κόμμα.


Στην ομιλία του την Πέμπτη στη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου φρόντισε να υπενθυμίσει την καταγωγή του σε όσους θα ήθελαν να τον καταδικάσουν για την απόφασή του να βγει εκτός γραμμής. Μιλώντας κατά του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις που η Φώφη Γεννηματά είχε αποφασίσει να υπερψηφίσει, θυμήθηκε τα παιδικά του χρόνια όταν ως δεκάχρονος μαθητής παρακολουθούσε τις δημόσιες συγκεντρώσεις του παππού του. «Στο τέλος των ομιλιών του ο Γεώργιος Παπανδρέου έλεγε: “Διαλυθείτε ησύχως”», είπε ο πρώην πρωθυπουργός εξηγώντας ότι ο ελληνικός λαός έχει κουλτούρα ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Οι διαμαρτυρίες κατά του ιδίου από το περιβάλλον της Φώφης Γεννηματά μόνον ειρηνικές δεν ήταν, καθώς κατηγορείται ότι εμφάνισε τον εαυτό του ως φορέα μεγαλύτερης δημοκρατικής ευαισθησίας από την πρόεδρο και το κόμμα. Οι υποστηρικτές του πάντως σημειώνουν ότι το σκεπτικό της απόφασής του να απόσχει από την ψηφοφορία για το επίμαχο νομοσχέδιο είναι συμβατό με τις αξίες του. Αλλωστε, όπως είπε στην ομιλία του, ως πρωθυπουργός δεν προσπάθησε να περιορίσει το δικαίωμα της συνάθροισης, παρά τις ειδικές συνθήκες της εποχής.


Πρόκειται για την πρώτη «πολιτική μολότοφ» του Γιώργου Παπανδρέου μετά την απόπειρα ανατίναξης του ΠΑΣΟΚ που έκανε στις 3 Ιανουαρίου 2015 με την ίδρυση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ). Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου το ΚΙΔΗΣΟ έλαβε 2,54% και έμεινε εκτός Βουλής ενώ το ΠΑΣΟΚ, βαθιά τραυματισμένο, άντεξε με 4,68%. Ηταν η πρώτη φορά στα 100 χρόνια που η Βουλή έμεινε χωρίς Παπανδρέου. Η διάσπαση (που ο ίδιος είχε αποκαλέσει «λύτρωση») τον εγκλώβισε σε έναν πολιτικό χειμώνα.

Ο πολιτικός χειμώνας κράτησε δύο χρόνια. Τον Ιανουάριο του 2017 η Φώφη Γεννηματά σχεδίαζε τη μεγάλη Κεντροαριστερά και ο Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση να μετατρέψει το ΚΙΔΗΣΟ σε συνιστώσα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στις εσωκομματικές εκλογές του τέλους του ίδιου έτους, παρά τις παραινέσεις ολίγων οπαδών του, δεν έδειξε καμία διάθεση να αμφισβητήσει την πρόεδρο. Οι πιο υποψιασμένοι έλεγαν ότι ένας Παπανδρέου δεν θα μείνει για πολύ νομοταγής, αλλά οποιαδήποτε διαφοροποίηση δεν θα μπορούσε να έχει νόημα πριν από την επιστροφή στη Βουλή.

Η επιστροφή στη Βουλή έγινε τον Ιούλιο του 2019 και ακριβώς ένα χρόνο μετά ο 68χρονος Παπανδρέου ανέβηκε στο βήμα σε άριστη φυσική κατάσταση και με τη χαρακτηριστική ηρεμία του τάραξε τη θερινή ραστώνη των επιτελών της Γεννηματά που είχαν εφησυχάσει σε μια επ’ αόριστον διατήρηση μιας ανεμπόδιστης πρωτοκαθεδρίας. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έδειξε αυτοσυγκράτηση και δεν διέταξε διαγραφές (υποψήφιος προς διαγραφή ήταν και ο Χάρης Καστανίδης που ακολούθησε τη γραμμή Γιώργου) γιατί θα μπορούσε να εκτεθεί πολιτικά αν διέγραφε τον Παπανδρέου επειδή υποστήριξε την ελευθερία των πολιτών να διαδηλώνουν χωρίς προϋποθέσεις. Προειδοποίησε, ωστόσο, χθες ότι οποιαδήποτε νέα διαφοροποίηση από τις συλλογικές αποφάσεις θα ισοδυναμεί με διαγραφή.

Το δράμα μιας ακόμα διαγραφής δεν είναι κάτι που οι περισσότεροι προεξοφλούν ότι θα ζήσουν. Εκείνο όμως που διακρίνουν είναι ότι ο Παπανδρέου έστειλε το μήνυμα ότι στο μέλλον του ΚΙΝΑΛ ίσως διεκδικήσει έναν ρόλο μεγαλύτερο από εκείνον του απλού βουλευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου