Τετάρτη, Ιουλίου 15, 2020

Κικίλιας: Ξέραμε ότι θα είχαμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός



Ξέραμε όλοι, και εμείς και οι επιστήμονές μας και οι ειδικοί, ότι με το άνοιγμα των συνόρων μας θα είχαμε μία μερική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό ήταν γνωστό, είναι προφανές, τόνισε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Αντέννα ο υπουργός Υγειάς, Βασίλης Κικίλιας, μετα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα να είναι 58 το τελευταίο 24ωρο.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας έχει ανησυχήσει τους λοιμωξιολόγους που πραγματοποίησαν σύσκεψη προτείνοντας την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας για όλους τους κλειστούς χώρους. Κι αυτό μόλις λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση αποφάσισε να άρει την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε malls και εμπορικά κέντρα, στο πλαίσιο της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, «καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός. Αυτό έχει διαφορά από το δεύτερο κύμα. Επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της δημόσιας υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Απαγορεύσαμε τα πανηγύρια. Είναι η φύση του event αυτού τέτοια...» τόνισε ο υπουργός Υγείας που συμπλήρωσε: «Να μην κλειστεί κανένας μέσα. Να χαρούμε τη χώρα μας, τις ομορφιές, τις θάλασσές της. Να κάνουμε το μπάνιο μας, αλλά να αποφύγουμε το συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι»

Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για μια ακόμη φορά για τήρηση των φυσικών αποστάσεων, μάσκα στους εσωτερικούς χώρους όταν πρέπει και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κανόνες υγιεινής και αντισηπτικά στα χέρια, όχι πάρα πολύς κόσμος σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν μπορούμε να προστατευθούμε και ειδικά μίλησε για τις ευπαθείς ομάδες που χρειάζονται διπλή και τριπλή προσοχή, όπως είπε. Αν τηρηθούν όλα αυτά όπως ανέφερε «προφανώς έχουμε υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να τα πάμε καλά και αυτή τη δεύτερη φορά, εάν και εφόσον έχουμε δεύτερο κύμα».

Ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown και έκανε λόγο για δεύτερο πλάνο: «ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα, τόνισε και κατέληξε: «Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της Πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».
Συναγερμός για τα αυξανόμενα κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι 58, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3883 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 54.7% άνδρες.

Τα νέα κρούσματα κατανέμονται γεωγραφικά ως εξης: 28 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 6 είναι εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, 8 κρούσματα δηλώθηκαν στην περιφερειακή ενότητα Αττικής, 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου, 2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα 'Αρτας και 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής.

Από το σύνολο των 3883 κρουσμάτων, 1042 (26.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 2019 (52.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13 (76.9% άνδρες).



Εντωμεταξύ, την προκήρυξη για την πρόσληψη 81 μόνιμων ειδικευμένων γιατρών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της ενίσχυσης των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. με ιατρικό προσωπικό, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται στα νησιά. Οι θέσεις αφορούν στα νοσοκομεία των 7 Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας και οι 16 από αυτές είναι θέσεις διευθυντών και οι 64 επιμελητών Α' και Β'. Οι 49 από τις 81, αφορούν νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. στη νησιωτική Ελλάδα.

Αναφορικά με την προκήρυξη για την πρόσληψη 81 μόνιμων ειδικευμένων ιατρών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ. δεν είναι προϊόν της συγκυρίας του κορονοϊού, αλλά αποτέλεσμα του σχεδιασμού και των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Στο Υπουργείο Υγείας θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με νέο προσωπικό, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νησιωτική Ελλάδα.

Υπενθυμίζω δε, πως εκτός από τις 81 προσλήψεις μονίμων ιατρών που προκηρύχθηκαν, μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα θα ολοκληρωθούν τα συμβούλια κρίσεων για τις προσλήψεις ακόμη 942 μονίμων ιατρών.

Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα που πετύχαμε, σε κεκτημένο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, για την ίδια την κοινωνία, για τον άνθρωπο.

Και το στόχο αυτό, θα τον πετύχουμε».
Αυξημένη η κίνηση στον Προμαχώνα

Αυξημένη ήταν η κίνηση την Τρίτη στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, καθώς αυστηροποιούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι για όσους δεν διαθέτουν τα προβλεπόμενα έγγραφα για τον κορονοιό και εν όψει εφαρμογής της νέας ΚΥΑ (απόψε, μετά τα μεσάνυχτα) που προβλέπει ότι τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα θα πρέπει να έχουν μαζί τους βεβαίωση από πιστοποιημένο εργαστήριο της χώρας ,το οποίο να αποδεικνύει πως είναι αρνητικοί στον κορονοϊό.

Το μεγαλύτερο μέρος των ξένων τουριστών - επισκεπτών που πέρασαν από το Προμαχώνα μέχρι το μεσημέρι προέρχονταν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ήταν κυρίως ζευγάρια ή οικογένειες που έρχονταν στην Ελλάδα για να κάνουν διακοπές με προορισμό περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Θάσος και η Κατερίνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον Βουλγάρων επισκεπτών να ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες στην Ελλάδα όπως προκύπτει από τις ουρές που σχηματίζονται έξω από τα (38 στον αριθμό) πιστοποιημένα εργαστήρια της χώρας τους, τα οποία πραγματοποιούν δειγματοληψίες και είναι εξουδιοτημένα για την έκδοση του πιστοποητικού για τον κορονοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου