Σάββατο, Ιουλίου 11, 2020

Αγνώριστη η Αγιά Σοφιά: Κρύβουν τις αγιογραφίες και βάζουν ειδικό φωτισμό – Το βέτο στους επισκέπτες




Αλλάζει όψη ο ιστορικός ναός – Ποια τα σχέδια του Ερντογάν


Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί «πρωταγωνιστεί» σήμερα Σάββατο (11/7) στα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου, ο οποίος αποκαλύπτει και τον τρόπο λειτουργίας από τις 24 Ιουλίου και μετά, οπότε αναμένεται και η πρώτη....
μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό του ναού.


Η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή τόσο για προσευχή των πιστών όσο και για τους τουρίστες που θέλουν να την επισκεφθούν, όπως άλλωστε υποστήριξε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτή τη στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενώ έχουν κατατεθεί προτάσεις για το πώς θα καλυφθούν οι αγιογραφίες κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής προσευχής.

Τα σενάρια της σαρωτικής αλλαγής

Σύμφωνα με τη τουρκική εφημερίδα «Hurriyet», το ένα σενάριο είναι να τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες ή ξύλινα παραβάν, που θα κλείνουν κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κάποια φωτιστικά τρικ για να μην διακρίνονται οι αγιογραφίες.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, δεν αποκλείεται στο πάτωμα να τοποθετηθούν χαλιά που θα φωτίζονται την ώρα της προσευχής, για να σκοτεινιάζει ο υπόλοιπος χώρος.


Διάκοσμοι της βυζαντινής περιόδου, από την πριν την Άλωση εποχή που η Αγιά Σοφιά λειτουργούσε ως εκκλησία, θα διατηρηθούν χωρίς να καλυφθούν, εφόσον δεν απεικονίζουν πρόσωπα. Η απεικόνιση προσώπων απαγορεύεται στο σουνιτικό Ισλάμ.

Το μαρμάρινο δάπεδο θα καλυφθεί με τάπητα και όπου υπάρχουν βαθουλώματα και φθορές θα γίνει αποκατάσταση με ειδικό υλικό.

Στις 24 Ιουλίου η πρώτη μουσουλμανική προσευχή

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως στις 24 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

«Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.


Το «τζαμί της Αγίας Σοφίας» θα είναι ανοιχτό σε όλους τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τηλεφωνικές επαφές Μητσοτάκη σε διεθνές επίπεδο

Διπλωματική αντεπίθεση ξεκινά η Αθήνα μετά από την απόφαση του Τούρκου προέδρου, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ανοίγει, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών σε διεθνές επίπεδο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να αποκαλύπτει πως η χώρα μας θα προχωρήσει σε κάποια μορφή κυρώσεων απέναντι στην Άγκυρα.

Ο πρωθυπουργός, από την Κέρκυρα όπου περιοδεύει, επικοινώνησε το μεσημέρι του Σαββάτου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στον οποίο εξέφρασε τη συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου