Τρίτη, Ιουλίου 07, 2020

Συγκέντρωση των πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας»...




Σε μαζική κινητοποίηση ετοιμάζονται οι 850 πρώην εργαζόμενοι της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» που προσπαθούν μετά από περίπου 10 χρόνια να πάρουν ένα μικρό μόνο μέρος των δεδουλευμένων τους από τη μέρα που πτώχευσε η ιστορική εφημερίδα αλλά βρίσκουν ξαφνικά απέναντι τους...
δύο τράπεζες την Alpha και την Πειραιώς που διεκδικούν για λογαριασμό τους –κόντρα στο νόμο- τα χρήματα από την πώληση του κτιρίου της «Χ. Κ. Τεγόπουλος» στον Νέο Κόσμο…

Έτσι οι πρώην εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας" όπως έκαναν γνωστό ήδη, θα συγκεντρωθούν την σήμερα Τρίτη (7/7) στις 11 το πρωί στο πεζοδρόμιο έξω από τα γραφεία της Alpha Bank (Σταδίου 40) για να διαμαρτυρηθούν «κόντρα στην καταχρηστική συμπεριφορά των Τραπεζών Alpha και Πειραιώς, που επιδιώκουν να τους εμποδίσουν να πάρουν τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα τους».

Την απαράδεκτη στάση των Τραπεζών απέναντι στους πρώην εργαζομένων της «Ελευθεροτυπίας» έχουν στηλιτεύσει με ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΑ και όλα τα σωματεία το χώρο του Τύπου, δεκάδες σωματεία εργαζομένων από άλλους χώρους, καθώς και σχεδόν όλος ο πολιτικός κόσμος με δηλώσεις μάλιστα και από το βήμα της Βουλής. Από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης μέχρι την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΙΝΑΛ (που κατέθεσε και πρόταση για τροπολογία προκειμένου να λυθεί άμεσα το θέμα), το ΚΚΕ, το ΜεΡΑ25…

Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ «…παρά το γεγονός ότι όλος ο πολιτικός κόσμος, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, κάλεσε τις τράπεζες να δώσουν λύση, εκείνες κωφεύουν. Παίζουν το παιχνίδι των καθυστερήσεων και εμποδίζουν, για λόγους προσχηματικούς και με νομικά τερτίπια, την καταβολή των αποζημιώσεων και δεδουλευμένων σε 850 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους ανέργους και σε κακή οικονομική κατάσταση εδώ και εννέα χρόνια».

Οι πρώην εργαζόμενοι από την πλευρά τους ετοίμασαν και σχετικό πρωτοσέλιδο - κάλεσμα, μια έκδοση- διαμαρτυρία με τίτλο «ΤΩΡΑ ΛΥΣΗ» όπου καταγγέλλουν την αναλγησία των δύο τραπεζών και μεταξύ άλλων στο βασικό κείμενο αναφέρουν:

«Η εμβληματικότερη εφημερίδα της Μεταπολίτευσης, η οποία επί 36 χρόνια σφράγισε το πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Ελλάδας, λείπει εδώ και πολλά χρόνια από τα περίπτερα. Οι εργαζόμενοί της, όμως, είναι ακόμα εδώ, τουλάχιστον όσοι άντεξαν και αντέχουν την ανεργία, την υποαπασχόληση, την έλλειψη εισοδήματος, την ανέχεια. Και είναι εδώ και απασχολούν τη δημόσια σφαίρα όχι επειδή το θέλησαν οι ίδιοι, αλλά επειδή δύο Τράπεζες επιδιώκουν να στραγγαλίσουν το πλέον στοιχειώδες δικαίωμά τους: να εισπράξουν έστω ένα μικρό μέρος της αποζημίωσης και των δεδουλευμένων τους.

Με αδιάκοπες προσπάθειες πολλών ετών, καταφέραμε να εκποιήσουμε το ένα από τα δύο ακίνητα της επιχείρησης και είμαστε έτοιμοι να μοιράσουμε το τίμημα αναλογικά στους εργαζομένους. Μαζί με εμάς χρήματα θα έπαιρναν το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Ετσι προβλέπει ο νόμος. Και με βάση το νόμο συντάχθηκε ο πίνακας διανομής, υπό τον έλεγχο και την έγκριση του αρμόδιου δικαστή. Άλλα, οι Τράπεζες παρενέβησαν με το ένδικο μέσο της ανακοπής και μας εμποδίζουν να κάνουμε τη διανομή στις 17 Ιουλίου, όπως όλοι περιμέναμε. Κωλυσιεργούν, ενώ γνωρίζουν καλά ότι δεν δικαιούνται χρήματα. Χρησιμοποιούν νομικά τερτίπια, ενώ ο νόμος είναι σαφής. Οι ενέργειές τους είναι καταχρηστικές και η συμπεριφορά τους ξεπερνά τα όρια της κοινωνικής αναλγησίας. Τα κόμματα έχουν καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή και στηρίζουν το αίτημά μας να αποσύρουν οι δύο Τράπεζες τις ανακοπές τους. Ετσι ώστε στις 17 Ιουλίου οι πρώην εργαζόμενοι να πάρουν τα πρώτα, εδώ και δέκα χρόνια, χρήματα που δικαιούνται και να μην οδηγηθούν σε μακρόσυρτες δικαστικές διαδικασίες. Δέκα χρόνια αρκετά, να μην προστεθούν άλλα πέντε. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δώσει άμεση λύση. Είναι εφικτό, είναι δίκαιο, είναι κοινωνικά επιβεβλημένο».





documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου