Πέμπτη, Ιουλίου 02, 2020

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Ένας χρόνος… business για «αρίστους»...


 

Ξεκίνησε ως κυβέρνηση των «αρίστων», έδωσε τις πρώτες εξετάσεις μέσα από τους διορισμούς ημετέρων και αποτυχόντων πολιτευτών στις διοικήσεις των νοσοκομείων, και διέπρεψε μέσα από τα vouchers του Βρούτση, την – άφαντη ακόμη – «λίστα Πέτσα» και τα παγκάκια των 5.250 ευρώ του Κώστα Μπακογιάννη.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει...
σε μία εβδομάδα έναν χρόνο στην εξουσία δείχνοντας καθημερινά, και άνευ καμίας πολιτικής συστολής, ότι αντιλαμβάνεται τη διακυβέρνηση ως business προς όφελος ημετέρων - εν είδει κληρονομικού και οικογενειακού δικαιώματος.


Η επέτειος του ενός χρόνου στην εξουσία βρίσκει την κυβέρνηση με ανοιχτή στα χέρια της – και ακόμη άφαντη – τη «λίστα Πέτσα»: Εν μέσω πανδημίας, 20 εκατομμύρια κρατικού χρήματος μοιράστηκαν σε μέσα ενημέρωσης αγνώστου ταυτότητας, ποιότητας και προέλευσης, η κατανομή του χρήματος έγινε με τρόπο που συνιστά επιτομή της αδιαφάνειας, αλλά η κυβέρνηση παρά τη θύελλα από σύσσωμη την αντιπολίτευση αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ποσά που πήρε κάθε μέσο. Οι πληροφορίες φέρουν συγκεκριμένα, και όχι κορυφαία, μέσα να έχουν ευνοηθεί σκανδαλωδώς, όμως ο αρμόδιος υπουργός Στέλιος Πέτσας παραπέμπει στην «εκκαθάριση» των στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών. Η φημολογία και ο προβληματισμός για «μαγείρεμα» των ποσών προκειμένου να κουκουλωθεί το πάρτι της διανομής σε ημετέρους είναι εύλογος, ο πρωθυπουργός της χώρας ωστόσο απλώς σιωπά απαξιώνοντας να απαντήσει ακόμη και στην ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. «Επειδή στην #κυβέρνηση_Μητσοτάκη ξεχνιούνται μέσα στην αυτοαποθέωσή τους, να τους θυμίσουμε: Δημοσιεύστε επιτέλους τη #Λίστα_Πέτσα με τα ποσά που δόθηκαν για τις καμπάνιες στα #ΜΜΕ. Και βεβαίως, χωρίς τροποποιήσεις από την αρχική λίστα. Είναι ζήτημα διαφάνειας και δημοκρατίας!», επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, οι «άριστοι» όμως προφανώς έχουν κι άλλες business να τελειώσουν πριν απαντήσουν.


Στο μεσοδιάστημα, οι ψηφοφόροι καλούνται να ξεχαστούν περιδιαβαίνοντας τον «Μεγάλο Περίπατο» που έστησε, επίσης εν μέσω πανδημίας και με συνοπτικές διαδικασίες οικονομικών αναθέσεων, ο ανιψιός του πρωθυπουργού και δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Η μετατροπή του κέντρου της Αθήνας σε τσίρκο και κολαστήριο ταυτόχρονα θα κοστίσει 1.108.165,80 ευρώ, με highlight τα παγκάκια που ψήνονται στον ήλιο και κοστίζουν 5.249,7 ευρώ έκαστο – όσο το ετήσιο επίδομα ανεργίας ενός ανέργου – και τις ζαρντινιέρες των 550 ευρώ η μία που θα φιλοξενήσουν μεταξύ άλλων και… ψευδοπιπεριές. Προσώρας εκεί ορίζεται το αντίτιμο της ταλαιπωρίας που υφίστανται καθημερινά χιλιάδες οδηγοί στο κέντρο, έως ότου καταφθάσουν και οι φοίνικες κόστους 1.700 ευρώ ο καθένας για να συμπληρωθεί ο λογαριασμός.



Το έπος Μπακογιάννη ανταγωνίζεται ήδη στα ίσα το φιάσκο Βρούτση – το σκάνδαλο των vouchers που, ατυχώς για τον υπουργό Εργασίας και τους ιδιώτες που θα επωφελούντο, πνίγηκε εν μέσω του κύματος διαμαρτυριών των επαγγελματιών επιστημόνων και αντιπολίτευσης. Το πρόγραμμα voucher του υπουργού Εργασίας είχε συνολικό ύψος 192.965.940 ευρώ. Εξ αυτού επρόκειτο να επωφεληθούν 180.342 επιστήμονες με την υποχρέωση να «τηλεκαταρτιστούν» σε Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Όσοι επιστήμονες πήραν το voucher για την τηλεκατάρτιση θα έπαιρναν και 600 ευρώ, ενώ άλλα 470 ευρώ, για κάθε επιστήμονα θα πήγαιναν στους ιδιοκτήτες των εταιριών που παρείχαν τις πλατφόρμες της … δια βίου μάθησης.

Κοινώς, από το συνολικό κονδύλι των 108.205.200 ευρώ τα 84.780.740 ευρώ θα πήγαιναν στα ΚΕΚ και σε όσους παρείχαν τις πλατφόρμες της τηλε-εκπαίδευσης. Είναι οι περίφημες πλατφόρμες του «σκόιλ ελικίκο» που στήθηκαν μέσα σε μια νύχτα, έτσι ώστε η κυβέρνηση να κάνει δώρο 84 εκατομμυρίων ευρώ σε φίλους και ημετέρους.

Παρά το ναυάγιο του εγχειρήματος όμως, το μέλλον εξακολουθεί να διαγράφεται ακόμη πιο λαμπρό, και οι business ακόμη μεγαλύτερες καθώς το ενδιαφέρον της κυβέρνησης εστιάζει πλέον στην «πράσινη αναβάθμιση» της χώρας δια της αιολικής ενέργειας και των αιολικών πάρκων. Το εγχείρημα πολύ δύσκολα θα αποτύχει, καθώς τα πρόσωπα που το στηρίζουν εγγυώνται το «άριστο» του αποτελέσματος: Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί και δεν έχουν διαψευστεί, η αδελφή του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη αναλαμβάνει πρόεδρος της πρωτοβουλίας για αιολικά πάρκα. Νομικός σύμβουλος στη ΡΑΕ, την αρχή που χορηγεί τις άδειες, είναι η σύζυγος του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Και ο πεθερός του ίδιου υπουργού έχει εταιρεία (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) που κατασκευάζει αιολικά πάρκα.

Μαρίνα Αλεξανδρή

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου