Πέμπτη, Ιουλίου 09, 2020

Boυλή LIVE: Σύγκρουση κορυφής για τις διαδηλώσεις – Στα ύψη οι τόνοι μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα



Σε κλίμα έντασης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ψηφίζεται σήμερα Πέμπτη (9/7) στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις


«Άναψαν τα αίματα» στη Βουλή, στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου Χρυσοχοΐδη για τιςδιαδηλώσεις, το οποίο θα ψηφιστεί το βράδυ της Πέμπτης (9/7), με τη μονομαχία μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα να μονοπωλεί το πολιτικό ενδιαφέρον.


Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους τόσο κατά τις αρχικές τους ομιλίες, όσο και στο «πινγκ-πονγκ» παρεμβάσεων που ακολούθησε.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας αναμένεται να αρχίσει στις 10 το βράδυ. Δεδομένου του μεγάλου αριθμού ομιλητών (130 εγγεγραμμένοι βουλευτές για τις δύο ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου) αλλά και του χρόνου ομιλίας των πολιτικών αρχηγών, η ψηφοφορία αναμένεται να αρχίσει στις 22:00 και θα περιλαμβάνει τις ονομαστικές ψηφοφορίες που ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, καθώς και την ενδεχόμενη ονομαστική ψηφοφορία που θα ζητήσει το ΚΙΝΑΛ, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή τροπολογία του για την «αστική ευθύνη του διοργανωτή».



Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Μητσοτάκης: Η πρακτική της τυφλής βίας, λέγεται φασισμός



«Το σημερινό νομοσχέδιο έρχεται ακριβώς να θωρακίσει την ελευθερία της δημόσιας έκφρασης των πολιτών. Να την θωρακίσει τόσο από τον κίνδυνο της κρατικής αυθαιρεσίας όσο και από την απειλή του σφετερισμού του δικαιώματος αυτού από κάποιους αντίπαλους της ομαλότητας» τόνισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Έκανε λόγο για φασισμό ενώ υποστήριξε πως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο.

Αναφέρθηκε στο άρθρο 11 του Συντάγματος και μίλησε για ουσιαστική αποσαφήνιση και ρεαλιστική εφαρμογή του, ώστε να οριστεί ακριβέστερα το περιεχόμενο του όρου υπαίθρια δημόσια συνάθροιση και να θεσπιστούν κανόνες για την ανεμπόδιστη διεξαγωγή τους. «Με τρόπο όμως που δεν θα εμποδίζει την μετακίνηση και την εργασία των πολιτών και τη ζωή μια ολόκληρης πόλης. Γιατί όσο ιερή είναι η πρώτη εξίσου ιερές είναι και οι δεύτερες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τσίπρας: Οι εχθροί σας είναι αυτοί που ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο


«Επιχειρείτε μια αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια τη Δημοκρατία, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στη διαμαρτυρία», «που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε από τη Μεταπολίτευση»,είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μιλώντας στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι η κυβέρνηση δεν επιχειρεί να ρυθμίσει πράγματα που αντιστοιχούν στην κοινή λογική και πως, αντίθετα, προσπαθεί «να επαναφέρει διατάγματα του 1971». Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «έχει αποφασίσει να ξοδέψει τον χρόνο του ως πρωθυπουργός όχι για να χτίσει αλλά για να γκρεμίσει».

Συνεχίζοντας, επέκρινε την κυβέρνηση ότι «εκδικείται» την Αριστερά, «τον πολιτικό σας αντίπαλο δηλαδή, που ξέρετε ότι η δύναμη του βρίσκεται στην ασίγαστη δίψα των ανθρώπων για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια», και επανέλαβε ότι η απάντηση στο «γιατί τώρα» είναι «προφανής». «Γιατί φοβάστε. Παρά τα εκατομμύρια που μοιράζετε για να σας φιλοτεχνούν κυρίαρχο και άτρωτο τα ΜΜΕ», είπε και έκανε λόγο για «αυτογελοιοποίηση» του πρωθυπουργού.

Γεννηματά: Ξαναγράψαμε με δημοκρατικό μελάνι το νομοσχέδιο

«Το κοινωνικό συμβόλαιο στην Ελλάδα γράφηκε από τη προοδευτική παράταξη και τον Ανδρέα Παπανδρέου, το πολεμήσατε χρησιμοποιώντας το παρακράτος της Δεξιάς κι αυτό είναι ντροπή», τόνισε η κ. Γεννηματά, η οποία στην ομιλία της προτίμησε να κάνει αντιπολίτευση περισσότερο ως προς τον Αλέξη Τσίπρα, παρά ως προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είναι ντροπή να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας της χώρας. Η παράταξή μας έβαλε πλάτη για να σωθεί. Βάλαμε πλάτη και το 2015 όταν τα κάνατε θάλασσα κ. Τσίπρα. Ντροπή είναι να κυβερνάς με την Ακροδεξιά και να την ενσωματώνεις», πρόσθεσε και συνέχισε την οξεία κριτική της στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης:

«Ντροπή είναι να καλύπτεις μαγαζιά και παραμάγαζα, την ξεφτίλα των θεσμών. Γιατί τα γνωρίζατε κ. Τσίπρα και τα καλύπτατε. Το στίγμα που αφήσατε σε κάθε έννοια Αριστεράς θα πάρει χρόνια να φύγει», υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Βελόπουλος: Να αυστηροποιηθεί ο νόμος για όσους συλλαμβάνονται με μολότοφ



Από την πλευρά ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε τη θέση του κόμματός του για αυστηροποίηση των ποινών για τα επεισόδια.

«Φοβάστε την αριστερά», είπε ο κ. Βελόπουλος απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα και τόνισε: «Η μολότοφ είναι δολοφονικο όργανο, πρέπει να τιμωρείται με κακούργημα».

Εξέφρασε δε τον προβληματισμό του για την παράταση των μέτρων κατά της διασποράς του κορονοϊού στις εκκλησίες. Και ισχυρίστηκε πως «τα τζαμιά κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού λειτουργούσαν κανονικά».

Αντιδράσεις εντός ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο, αλλά θα δώσει θετική ψήφο

Το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε χθες ειδική ανακοίνωση λέγοντας ότι ξαναέγραψε το νομοσχέδιο με θεσμικές εγγυήσεις και ότι χωρίς τις δικές του παρεμβάσεις η Νέα Δημοκρατία θα «ποινικοποιούσε» τις διαδηλώσεις. Ωστόσο, εντός του εσωτερικού του κόμματος τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές που μέχρι και χθες το βράδυ δεν ήθελαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χάρης Καστανίδης, ένας από τους βουλευτές που διαφωνούν με την στήριξη που προσφέρει το ΚΙΝΑΛ στο νομοθέτημα, στην χθεσινοβραδινή του ομιλίαεξαπέλυσε μύδρους κατά του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αντίκειται στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό», «κάνει αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής» και «δεν προστατεύει τις συναθροίσεις κομμάτων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών Οργανώσεων.
Οι υπόλοιποι βουλευτές που αντιδρούν είναι οι κύριοι Μιχάλης ΚατρίνηςΓιώργος Μουλκιώτης και Ανδρέας Πουλάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αντίθετος στην ψήφιση του νομοσχεδίου εμφανίζεται και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος είχε χθες συζήτηση επ’ αυτού με την Φώφη Γεννηματά. Στην Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν τις διαφωνίες των 4 βουλευτών, αλλά ξεκαθάρισαν πως θα σεβαστούν την άποψη της πλειοψηφίας της ΚΟ και θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο μιας και η ψηφοφορία είναι ονομαστική.
Συγκέντρωση του ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ για το νομοσχέδιο
Πάντως εκτός από την φόρτιση που θα υπάρχει μέσα στη Βουλή φορτισμένη θα είναι η ατμόσφαιρα και εκτός καθώς έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας δύο συγκεντρώσεις, η μια από το ΠΑΜΕ στις 8 το βράδυ στο Σύνταγμα και η δεύτερη από ΑΔΕΔΥ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου