Τετάρτη, Ιουλίου 15, 2020

Tο club των Κρατικοδίαιτων Αντικρατιστών...




Το ημερολόγιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Tvxs... 

Τις τελευταίες μέρες έχει μονοπωλήσει τη δημόσια συζήτηση η χρήση μαγνητοφωνημένων συζητήσεων ως εργαλείο για την διαμόρφωση απόψεων. Νομίζω ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση το δάσος είναι...
ότι δημιουργείται σιγά-σιγά στο κοινό μια ανοσία σε θεσμικά θέματα. Δεν πειράζει αν καταπατώνται τα δικαιώματα των πολιτών. Και αυτό, γιατί με την δικαιολογία ότι όταν η καταγραφή είναι ενοχοποιητική ξεπλένεται ένα βασικό πρόβλημα: ότι έγινε η παράνομη καταγραφή και ότι αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ουσία χωρίς κάποιον περιορισμό. Ζούμε σε μια χώρα που οποιοσδήποτε μπορεί να ηχογραφεί μια συνομιλία, να απειλεί ότι θα τη δημοσιεύσει και να επιλέγει το χρόνο που θα το κάνει.

01/07/2020 Άλλο ένα Βατερλώ του κέντρου

Συντριπτική η ήττα του κόμματος του Μακρόν στις τοπικές εκλογές. Με εξαίρεση τη Χάβρη, δεν κατάφερε να επικρατήσει σε καμία μεγάλη πόλη. Αντιθέτως μεγάλος κερδισμένος των εκλογών οι Πράσινοι. Αλλά και η συνεργασία των πράσινων με τους Σοσιαλιστές έφερε νικηφόρα αποτελέσματα όπως για παράδειγμα στο Παρίσι όπου η Σοσιαλίστρια Δήμαρχος εκλέχθηκε με άνεση με την υποστήριξη των πράσινων. Ταυτόχρονα όμως μεγάλος κερδισμένος των εκλογών είναι και η αποχή, περίπου 60% στο δεύτερο γύρο, με το ποσοστό να αγγίζει το 72% στους νέους.

Αυτό που παρατηρεί κανείς συνολικά από τα αποτελέσματα, είναι η έντονη δυσαρέσκεια του κόσμου προς τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Και αυτό αποτυπώνεται τόσο με τα υψηλότατα ποσοστά αποχής (ψηφίσουμε- δεν ψηφίσουμε τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει), όσο και με τη στροφή σε πολιτικές δυνάμεις που υπόσχονται κάτι νέο Πράσινοι). Ο κόσμος τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες φαίνεται κουρασμένος και απογοητευμένος από τους πολιτικούς και την πολιτική γενικότερα, γεγονός που απειλεί ευθέως την ίδια τη δημοκρατία.


Σκέφτομαι ότι παγκόσμια ο νεοφιλελευθερισμός παραμένει μεν κυρίαρχος αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ηγεμονικός. Και αυτό συμβαίνει γιατί αδυνατεί να παρουσιάσει ένα όραμα εντός του οποίου οι λαϊκές και οι μεσαίες τάξεις μπορούν να δουν τον εαυτό τους. Πεδίο δόξης λαμπρό για την Αριστερά, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι ξεκάθαρη. Ξεκάθαρη στο «Για ποιους». Αν απαντήσουμε σε αυτό θα απαντηθούν πιο εύκολα και τα υπόλοιπα ερωτήματα

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου