Τρίτη, Αυγούστου 11, 2020

Κορονοϊός: Ωράριο έως τα μεσάνυχτα από σήμερα σε μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια - Οι 15 περιοχές και οι αντιδράσεις BINTEO




Από σήμερα έως τις 12 τα μεσάνυχτα το ωράριο σε μπαρ, κλαμπ, εστιατόρια. Αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας σε ορισμένες από τις 15 περιοχές.

Μετά από ένα διάστημα με τριψήφια νούμερα κρουσμάτων του κορονοϊού καθημερινά, η λήψη νέων μέτρων -όπως είχε ήδη προαναγγελθεί- ήταν μονόδρομος. Η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή μετά από ανάλυση όλων των επιδημιολογικών ευρημάτων που "έδειξαν" εκείνες τις περιοχές που βρίσκονται πλέον "στο κόκκινο".


Μόνο τη Δευτέρα καταγράφησαν 126 νέα κρούσματα αλλά και ένας ακόμη θάνατος. Τις προηγούμενες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν κατά μέσο όρο 150.



Μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αποφασίστηκαν τα εξής:


Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο.

Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία.

Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα.

Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.



Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων.

Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:
Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Επαρχος Μυκόνου: "Μας κάνουν ευθεία επίθεση"

Αυτή ειδικά η τελευταία απόφαση φαίνεται να προκαλεί αντιδράσεις. Ο έπαρχος Μυκόνου Στέλιος Μπρίγγος σε ανάρτησή του στα social media τόνισε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι άδικο για την περιφερειακή ενότητα Μυκόνου η οποία έχει λιγότερα κρούσματα σε σχέση με άλλες περιοχές που δε συμπεριλήφθηκαν στη συγκεκριμένη απαγόρευση, ενώ θεωρεί ότι η παραπάνω εξέλιξη αποτελεί ευθεία επίθεση στο τουριστικό προϊόν της Μυκόνου, καθώς θα επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην τοπική οικονομία και σωρεία ακυρώσεων επισκεπτών της τελευταίας στιγμής.

Μάλιστα, ζητά την άμεση παρέμβαση των τεσσάρων βουλευτών του νομού Κυκλάδων προκειμένου να αρθεί το εν λόγω μέτρο για τη Μύκονο.
Επιχειρηματίες Κρήτης: Είναι παράδοξο να εξαιρούν την Αθήνα

Σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες στην Κρήτη, οι οποίες κάνουν λόγο για άδικο μέτρο.

"Το παράδοξο είναι ότι δεν μπορούν να εξαιρούν την Αθήνα που έχει τόσα κλαμπ και τέτοια νυχτερινή ζωή και να συμπεριλαμβάνουν την Κρήτη μαζί με το νησί της Μυκόνου που ήταν και η απαρχή της νέας έξαρσης του κορονοϊού. Η Κρήτη μέχρι πρότινος ήταν "ορφανή” από εγχώρια κρούσματα με εξαίρεση την κατάσταση στη Μεσαρά που και πάλι όπως φαίνεται είναι ελεγχόμενη. Είναι πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει", επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη υπάρχει άλλη μία αδικία που καταγράφεται στο συγκεκριμένο μέτρο καθώς την "πληρώνουν" τα καφέ και τα εστιατόρια που μέχρι και σήμερα τηρούσαν με ευλάβεια όλα τα μέτρα της κυβέρνησης.
Αντιδράσεις στον Έβρο: Στηρίξτε την εστίαση

Αντιδράσεις για το νέο ωράριο καταστημάτων υπάρχουν και στον Έβρο. Η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος & Συναφών Επαγγελμάτων Έβρου συνυπογράφει στο ακόλουθο Δελτίο Τύπου:

Η εστίαση για άλλη μια φορά έχει βρεθεί στο επίκεντρο των τελευταίων εξελίξεων και παρόλο που έχει χτυπηθεί πάρα πολύ όλο αυτό το διάστημα και που ακόμα περιμένει τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση στους βασικούς πυλώνες στήριξης ( Επιδότηση Ασφαλιστικών Εισφορών, Μονοψήφιο συντελεστή ΦΠΑ κ.α), ακούγεται ότι θα θεσπιστεί ωράριο μέχρι τις 23:00 σε όλο τον κλάδο.

Καλούμε την Κυβέρνηση σε άμεση συνάντηση με τα αρμόδια όργανα της Εστίασης ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην οδηγηθεί ο μεγαλύτερος κλάδος σε αφανισμό.

Η μη συμμόρφωση κάποιων δεν είναι μόνο δική μας ευθύνη. Πριν καταδικάσουμε τις παραβατικες συμπεριφορές, ας αναλογισθούμε και τι ποσοστό αυτής της συμπεριφοράς αντιστοιχεί σε όλους. Γι αυτό δεν θα πρέπει να έχουμε ισοπεδωτική λογική και πρακτική του οδοστρωτήρα. Είναι υπόθεση όλων και έχουμε υποχρέωση να τηρήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα αναλαμβάνοντας όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Λάθη έχουν γίνει εκατέρωθεν.
Ζάκυνθος: Κλείστε τα καλύτερα

Την πλήρη αντίθεση τους στο κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις δώδεκα τα μεσάνυχτα, εξέφρασαν οι ζακυνθινοι επιχειρηματίες.

Δεκάδες εργαζόμενοι θα μείνουν πλέον στο δρόμο αφού οι ιδιοκτήτες δηλώνουν ως προτιμότερο το πλήρες κλείσιμο των καταστημάτων.




Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις για τη ματαίωση της ΔΕΘ

Η οριστική αποφαση για ματαίωση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης επίσης προκάλεσε αντιδράσεις στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Ανακοινώσεις σχετικά με τη ματαίωση της ΔΕΘ εξέδωσαν τόσο το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο όσο και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με τον πρόεδρο του Μιχάλη Ζορπίδη να εκφράζει την απογοήτευσή του και να αναφέρει μεταξύ άλλων:

"Η ματαίωση αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στην Οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας γενικότερα, πλήγμα από το οποίο πολύ δύσκολα να συνέλθει η περιοχή μας. Από τη στιγμή που οι υπεύθυνοι επιστήμονες το κρίνουν επιβεβλημένο θα πρέπει να το αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα, όπως άλλωστε και όλα τα περιοριστικά μέτρα", τονίζει ο κ. Ζορπίδης και καταλήγει:

"Ωστόσο, η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αρχής που λέει ότι όποιος θίγεται θα πρέπει να ενισχύεται, είναι υποχρεωμένη απέναντι στο λαό της Θεσσαλονίκης και τους φορείς να βρει άλλους τρόπους με τους οποίους θα μπορεί να ισοφαρίσει το χτύπημα αυτό. Τέτοιοι τρόποι θα μπορούσε να είναι ένα χρηματοδοτημένο από ευρωπαϊκούς πόρους ειδικό πακέτο στήριξης προς την περιοχή μας, με κίνητρα και ελαφρύνσεις προς τις επιχειρήσεις αλλά και η επίσπευση της κατασκευής έργων υποδομής και η συμπλήρωση του σχεδιασμού τους με νέα. Είμαι βέβαιος ότι οι φορείς της πόλης θα μπορέσουν να συμβάλουν στο σχεδιασμό αυτού του πακέτου, εφόσον κληθούν από τον Πρωθυπουργό".








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου