Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2020

Μητσοτάκης για AOZ με Αίγυπτο: Μόνο το διεθνές δίκαιο εγγυάται την ειρηνική επίλυση των διαφορών




«Εθνική επιτυχία η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου»


«Η συμφωνία με την Αίγυπτο στέλνει εντός κι εκτός Ελλάδας το μήνυμα ότι όταν η διπλωματία λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Και μόνο το διεθνές δίκαιο είναι αυτό που....εγγυάται τελικά την αρμονική συνύπαρξη των λαών και την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην διάρκεια της σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων το πρωί της Παρασκευής (07/08) στα γραφεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο.


«Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα θα το ακούσουν όλες οι χώρες στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Στο νέο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως η συμφωνία της Πέμπτης (06/08) θέτει μια σφραγίδα ειρήνης, σταθερότητας και μονιμότητας.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η συμφωνία με την Αίγυπτο στηρίζει τις πάγιες εθνικές μας απαιτήσεις, ενώ στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.


Τόνισε επίσης πως πρόκειται για μία συμφωνία που υπέγραψαν δύο νόμιμες χώρες και πρακτικά ακυρώνει παράνομες συμφωνίες. «Υπογράφεται ανάμεσα σε δύο νόμιμες κυβερνήσεις χωρών. Αναγνωρίζει στα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες. Και βέβαια ακυρώνει στην πράξη παράνομες συμφωνίες, όπως αυτή μεταξύ της Τουρκίας και της διοίκησης της Τρίπολης», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα εκπρόσωπος του State Department επεσήμανε πως Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν ειρηνικά τις διαφωνίες τους για ζητήματα που αφορούν τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου