Δευτέρα, Αυγούστου 03, 2020

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Η Αθήνα θέλει να κερδίσει χρόνο έως τις αμερικάνικες εκλογές...




Να κερδίσει χρόνο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τουλάχιστον έως τις αμερικάνικες εκλογές της 3ης Νοεμβρίου επιδιώκει η Αθήνα, καθώς ο ένας μήνας που έχει δώσει προθεσμία η Άγκυρα για την μη κίνηση του Όρουτς Ρέις έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Ο χρόνος, μάλιστα, μπορεί να είναι μεγαλύτερος, καθώς...
εφόσον κερδίσει τις εκλογές ο Τζο Μπάιντεν, στον οποίο επενδύει η Αθήνα, ενδέχεται να χρειαστεί ακόμα και ένα εξάμηνο προκειμένου να σχηματιστεί και να σταθεροποιηθεί η νέα κυβέρνηση.

Η Αθήνα ούτε θέλει να σκεφτεί μια επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς μια τέτοια εξέλιξη εκτιμάται ότι θα τροφοδοτούσε εκ νέου και σε μεγαλύτερο βαθμό την επιθετικότητα του Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και μια ελληνοτουρκική στρατιωτική σύγκρουση.

Η διεξαγωγή ή όχι των διερευνητικών επαφών μέσα στον Αύγουστο θα αποτελεί ασφαλώς μια ένδειξη για το πού οδηγείται η κατάσταση. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα παραδέχονται πως ήδη διεξάγεται διάλογος μεταξύ των δυο χωρών για το πώς θα διεξαχθεί ο διάλογος. Το επόμενο διάστημα, μάλιστα, ενδέχεται να συνεχιστεί ο στρατιωτικός διάλογος στην Άγκυρα, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει συνεχώς τελευταία πως επανενεργοποίηση των διερευνητικών επαφών θα αφορά μόνο στη διαφορά της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.


Κρίσιμο να είναι και το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξάγεται στις 27 και 28 Αυγούστου στο Βερολίνο. Στο συγκεκριμένο Συμβούλιο έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων προς την Τουρκία, με την Αθήνα να επιθυμεί να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα μόνο εάν επανέλθει η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αντιθέτως, δεν είναι γνωστό εάν το ίδιο επιδιώκει και η Λευκωσία, που πιέζεται ιδιαιτέρως από τις έρευνες του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι συνομιλίες Αθήνας- Καΐρου, για την επίτευξη συμφωνίας οριοθέτησης της ΑΟΖ των δυο χωρών. Χάρτες «πάνε και έρχονται» μεταξύ των ομάδων που έχουν συγκροτήσει τα δυο υπουργεία Εξωτερικών, χωρίς να μπει κανένας ακόμα με σιγουριά ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν θετική εξέλιξη, λόγω των αξιώσεων της Αιγύπτου ως προς τον αποκλεισμό του Καστελόριζου και την επήρεια που θα έχουν πολύ μεγάλα νησιά, μεταξύ των οποίων και η Κρήτη, το μεγαλύτερο ελληνικό νησί και τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου.

Οι συνομιλίες, πάντως, θα συνεχιστούν με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς, αν χρειαστεί και στις αρχές φθινοπώρου, καθώς τόσο για την Αθήνα, όσο και για το Κάιρο αποτελεί προτεραιότητα η αμφισβήτηση στην πράξη του ελληνοτουρκικού μνημονίου, κάτι που θα επιτευχθεί με την οριοθέτηση της ΑΟΖ της χώρας μας με την Αίγυπτο. Είναι χαρακτηριστικό πως για να τεστάρει το Κάιρο η Άγκυρα έστειλε πλοίο για έρευνα εντός της αιγυπτιακής οικονομικής ζώνης!

Βασίλης Σκουρής

ieidisis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου