Παρασκευή, Αυγούστου 07, 2020

Ενίσχυση και διεύρυνση του προγράμματος των ΚΔΑΠ διεκδικούν οι εργαζόμενοι





Την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων συμμετοχής των παιδιών στα προγράμματα των ΚΔΑΠ, τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και των μητέρων που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, την αύξηση του ορίου ηλικίας των παιδιών έως το 15ο έτος της ηλικίας τους και την αύξηση του...
 

χρηματικού ποσού για κάθε voucher ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με επιστολή που απέστειλαν στους αρμόδιους υπουργούς.

Η επιστολή, την οποία υπογράφουν περισσότεροι από 140 εργαζόμενοι-εκπαιδευτές στα τμήματα των ΚΔΑΠ, εστάλη στους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Εργασίας Ιωάννη Βρούτση, ενώ κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους αρχηγούς και στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, στους βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, όπως και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου.




Να σημειωθεί ότι στο δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν 11 ΚΔΑΠ, με τον αριθμό των πιστοποιημένων θέσεων να ανέρχεται στα 3.568 παιδιά, στην υπηρεσία των οποίων βρίσκονται 280 εκπαιδευτές. Τα τμήματα αυτά κατά τις απογευματινές ώρες προσφέρουν όλο το χρόνο εκμάθηση μουσικών οργάνων, δημιουργική απασχόληση, αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, ΤΑΕ-ΚΒΟ-ΝΤΟ, κ.ά.), πολιτιστικές δραστηριότητες (θέατρο, εικαστικά, σκάκι, παραδοσιακοί χοροί), βοήθεια στη σχολική μελέτη (αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, Η/Υ, κ.ά.), ενώ εξασφαλίζεται για όλα τα παιδιά δωρεάν δημιουργική απασχόληση τους καλοκαιρινούς μήνες και στις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

«Οι πολίτες της χώρας μας εδώ και 11 χρόνια συνεχόμενης και ανελέητης κρίσης, προσπαθούν να κρατηθούν με αξιοπρέπεια μέσα στην καθημερινή βιοπάλη τους. Τα εργασιακά και μισθολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Η εργασία ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, που συμβάλλει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου, δεν θεωρείται πλέον δεδομένη. Το κόστος ζωής είναι δυσανάλογο των μισθών και η μέση ελληνική οικογένεια αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα διαρκώς αυξανόμενα οικογενειακά έξοδα», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ. Ταυτόχρονα, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι τα δυο συναρμόδια υπουργεία «και με την απόφαση και αυτής της κυβέρνησης, δεν έλαβαν υπ’ όψιν, για πολλοστή φορά, τις εισηγήσεις των ομόφωνων αποφάσεων της ΚΕΔΕ περί διορθώσεως των κριτηρίων συμμετοχής των μητέρων στο πρόγραμμα».




«Αδικίες σε βάρος των γονέων…»

«Τα δίκαια αιτήματα που προβάλλουν και διεκδικούν οι εργαζόμενοι επιβεβαιώνουν τις πολιτικές μας θέσεις που όλα αυτά τα χρόνια διεκδικούμε την ενίσχυση του προγράμματος της ‘‘Εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής’’ με επιπλέον προϋπολογισμό και με τη διεύρυνση των προγραμμάτων των ΚΔΑΠ που να αγκαλιάζουν και τις μητέρες που εργάζονται στο δημόσιο τομέα», δηλώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, με πρωτοβουλία του οποίου οι διεκδικήσεις αυτές έγιναν ομόφωνες αποφάσεις των Οργάνων των δήμων (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ-ΚΜ). Όπως τονίζει, «η πρωτοβουλία των εργαζομένων είναι στη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει να στηριχθεί και να αποκτήσει πανελλήνιο χαρακτήρα ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν και οι μητέρες-εργαζόμενες στο δημόσιο, με την ίδια λογική που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα για τη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών στους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για άνιση μεταχείριση των γονέων καταργώντας κάθε έννοια ισονομίας και ισοπολιτείας».

Αναλυτικά η επιστολή των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ του δήμου Νεάπολης-Συκεών έχει ως εξής:

«Είμαστε εργαζόμενοι, επί σειρά ετών, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) του Δήμου Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκης, με το μεγαλύτερο αριθμό δημοτικών ΚΔΑΠ πανελλαδικώς, με δραστηριότητες όλων των ειδικοτήτων.

»Όπως γνωρίζετε, κάθε χρόνο φιλοξενούμε στις δομές του δήμου μας χιλιάδες παιδιά και ευελπιστούμε όχι μόνο στη διατήρηση του αριθμού των παιδιών αυτών αλλά και στην ενίσχυση του αριθμού των παιδιών, που θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

»Μετά λύπης μας διαπιστώνουμε ότι και φέτος τα δυο υπουργεία στα οποία ανήκουμε, και με την απόφαση και αυτής της κυβέρνησης, δεν έλαβαν υπ’ όψιν, για πολλοστή φορά, τις εισηγήσεις των ομόφωνων αποφάσεων της ΚΕΔΕ περί διορθώσεως των κριτηρίων συμμετοχής των μητέρων στο πρόγραμμα. Γι’ αυτό, λοιπόν, παραθέτουμε γραπτώς τις μεγάλες αδικίες που θεωρούμε πως γίνονται εις βάρος των γονέων και κατ’ επέκταση των ίδιων των παιδιών τους, με άμεσο αντίκτυπο στην εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής τους ζωής.

»Οι πολίτες της χώρας μας εδώ και 11 ολόκληρα χρόνια συνεχόμενης και ανελέητης κρίσης, προσπαθούν να κρατηθούν με αξιοπρέπεια μέσα στην καθημερινή βιοπάλη τους. Τα εργασιακά και μισθολογικά δεδομένα έχουν αλλάξει. Η εργασία ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, που συμβάλλει στην αυτοπραγμάτωση του ανθρώπου, δεν θεωρείται πλέον δεδομένη. Το κόστος ζωής είναι δυσανάλογο των μισθών και η μέση ελληνική οικογένεια αδυνατεί να αντεπεξέλθει στα διαρκώς αυξανόμενα οικογενειακά έξοδα.

»Με σεβασμό και ενδιαφέρον στις ανάγκες των παιδιών, προτείνουμε τα εξής:

Αύξηση εισοδηματικών κριτηρίων συμμετοχής στο πρόγραμμα ανά κατηγορία,

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα των μητέρων, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι,

Αύξηση ορίου ηλικίας των παιδιών μέχρι το 15ο έτος της ηλικίας τους.

Αύξηση του χρηματικού ποσού για κάθε VOUCHER.

»Εμείς οι εργαζόμενοι ως άνθρωποι της πρώτης γραμμής στον Θεσμό της Εναρμόνισης Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής σάς καλούμε να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθεια που κάνουμε για την ενίσχυση και συνέχιση του θεσμού αυτού».

Η επιστολή των εργαζόμενων γνώρισε άμεσα την ανταπόκριση τριών κομμάτων, τα οποία φέρουν το θέμα στη Βουλή. Η αρχή έγινε με το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, καθώς μετά από επικοινωνία του Γραφείου της Προέδρου Φώφης Γεννηματά με συντονιστές της πρωτοβουλίας των εργαζομένων, οι βουλευτές Β. Κεγκέρογλου και Γ.Μουλακιώτης κατέθεσαν ήδη σχετική ερώτηση στη Βουλή. Παράλληλα, ενδιαφέρον εκφράστηκε από δυο βουλευτές του ΚΚΕ Θεσσαλονίκης (Γιάννης Δελής, Λεωνίδας Στολτίδης) κι ενός του ΣΥΡΙΖΑ (Αλέκος Τριανταφυλλίδης), οι οποίοι προτίθενται να προβούν στις ίδιες κινήσεις στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου