Κυριακή, Αυγούστου 02, 2020

ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΣΟΚ ! Άρθρο Υποστράτηγου ε.α.




Nikos G Gramm

Ταπεινά ξεκινώ με την επίγνωση ότι όσα γράφω παρακάτω, αν βέβαια διαβασθούν, θα τύχουν αντιρρήσεων, αντιλόγου,
αμφισβητήσεων και απόρριψης, αλλά ίσως και διαλόγου και συζητήσεων. Κρίνω πως έτσι είναι δίκαιο και σωστό, γιατί οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες. Εξ’ άλλου, η σημερινή πολιτική ηγεσία σωστά έχει τοποθετήσει υφυπουργούς (π.χ. Αλκιβιάδη Στεφανή) και συμβούλους της (π.χ. Αλέξανδρο Διακόπουλο) για τα αμυντικά δρώμενα, οι οποίοι έχουν σπουδάσει, ΒΙΩΣΕΙ και εντρυφήσει στα αμυντικά, γεωστρατηγικά και γεωπολιτικά θέματα. Αυτό μακάρι να επιταθεί !!! Επίσης, η σημερινή ηγεσία είναι ικανή, έχει αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος της τουρκικής απειλής, έχει αρχίσει βήματα νέας θωράκισης της χώρας και μπορεί να ‘’κάνει το θαύμα’’ γράφοντας νέα Ελληνική ιστορία.


Η Τουρκία λοιπόν δεν θα σταματήσει τις επιθετικές της ενέργειες, ούτε κι αν ο νυν πρόεδρός της Ερντογάν πέσει, ούτε κι αν ο τουρκικός λαός πεινάσει, ούτε κι αν η οικονομία της καταρρεύσει. Η τουρκική βιομηχανία και άμυνα αναβαθμίστηκε τεχνολογικά και θα αναβαθμίζεται ασταμάτητα κι εφιαλτικά για την Ελλάδα, το ίδιο και ο αναθεωρητισμός / επεκτατισμός της Τουρκίας, (λέγεται ότι στη Λιβύη έχει στείλει, πλην των άλλων, και λέιζερ, drones, UAVs, τεθωρακισμένα κλπ. ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ). Η Τουρκία ήδη κάνει μαζική παραγωγή πυραυλικών συστημάτων και πλατφορμών – άκρως ανησυχητικό !!!. Και η Τουρκία ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να εξημερωθεί ούτε να μας αγαπήσει ό,τι κι αν της ‘’δώσουμε’’. Η Τουρκία καταλαβαίνει μόνο τη γλώσσα της ισχύος – ή θα σε φοβάται ή θα σε ποδοπατήσει. Πάντα έτσι ήταν. Λαός που ήλθε από στις στέπες της κεντρικής Ασίας, πολεμοχαρής, βάρβαρος, και έτσι θα συνεχίσει να είναι για όσο καιρό βρίσκεται δίπλα μας.


Η Ελλάδα δεν πρέπει να βασίζεται ΜΟΝΟ στο Διεθνές Δίκαιο, ούτε μόνο στη λεκτική στήριξη συμμάχων και οργανισμών, γιατί σε περίπτωση πολέμου κανένας δεν θα στείλει τα παιδιά του να σκοτωθούν για την άμυνα της Ελλάδας.

Η αποτροπή ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ με διπλωματικές ενέργειες και λεκτικά σχήματα δεν γίνεται πιστευτή από τους τούρκους. Χρειαζόμαστε πραγματικό αμυντικό υπόβαθρο. Δηλαδή μια άμεση ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της ΑΜΥΝΑΣ μας σε ‘’ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΟΚ’’ !!! Μόνον έτσι θα επιβιώσουμε διαχρονικά με γείτονα την Τουρκία !!!

Η αναβάθμιση μπορεί να περιέχει κυρίως

1. Επένδυση στην Αμυντική Βιομηχανία (νέα εργοστάσια, όχι κρατικοδίαιτα, αλλά ΙΔΙΩΤΙΚΑ) και παραγωγή έξυπνων αλλά φθηνών ρομποτικών όπλων, πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών και έξυπνων βλημάτων εφοδιασμένων με τεχνητή νοημοσύνη, υπερ-υπερηχητικών πυραύλων Cruise, drones, UAVs, UGVs, για την μετατροπή των ΑΜΥΝΤΙΚΩΝ δαπανών σε Πυλώνα ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της εθνικής μας οικονομίας μέσω ΕΞΑΓΩΓΩΝ. (Εκμετάλλευση πάση θυσία μέρους των κονδυλίων που θα εισρεύσουν από ΕΕ???).

2. Δυκτιοκεντρικό-Βληματοκεντρικό δόγμα άμυνας στο δίκτυο των Νησιών (‘’των αεροπλανοφόρων μας’’) και του Έβρου, έναντι των αφόρητα δαπανηρών πλατφορμών (των μυθοποιημένων αεροσκαφών, πλοίων, κλπ., τα οποία απλά μεταφέρουν τα βλήματα, είναι απαγορευτικού κόστους, άρα λίγα, πολύπλοκα, βαριά, διστάζεις να τα ριψοκινδυνεύεις ). Το κέντρο βάρους μετατοπίζεται τώρα από τις πλατφόρμες στα έξυπνα βλήματα, στους εκτοξευτές ρουκετών, πυραύλους, drones, UAVs, μέσω δικτύου πληροφοριών, με ποικιλία και διάρκεια ΝΙΚΗΦΟΡΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ και με χαμηλό κόστος, κλάσμα του κόστους των πλατφορμών (αεροσκαφών, πλοίων). Η Ελληνική ευστροφία μπορεί να επιτύχει στον τομέα αυτόν με χρήση εμπορικά διαθέσιμων τεχνολογιών. Ήδη το επιτυγχάνουν μικρές χώρες όπως το Ισραήλ, Ν.Κορέα, Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Ταιβάν, Σερβία (Nora) ακόμα και το Σουδάν.



3. Δημιουργία Πανεπιστημίου Αμυντικής Βιομηχανίας και σύνδεσή του με τα νέα ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ οπλικών συστημάτων, και σύναξη όλων των νέων ταλαντούχων σχετικών επιστημόνων στην προσπάθεια, με συμπαραγωγές με Γαλλία και άλλες χώρες της Ε.Ε. για τους σωστούς λόγους που η κυβέρνηση γνωρίζει (π.χ. αμυντικά προγράμματα Ε.Ε. όπως PESCO, EDIDP κλπ.) Κοινές όμως ασκήσεις και με συμμάχους όπως το Ισραήλ την Αίγυπτο, Κύπρο και ΗΠΑ, κλπ.

4. Άμεση κατ’ αρχήν ανακοίνωση στον ΟΗΕ της ΑΟΖ μας με Αίγυπτο, Ιταλία, και Αλβανία, και προώθηση του θέματος της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

5. Αναβάθμιση και ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΑΣ και της πατριδογνωσίας για τους νέους μας, με εισαγωγή στα μαθήματα της Ιστορίας Δημοτικού και Γυμνασίου, (και εκπομπές στη TV), διαλέξεων ΑΓΑΠΗΣ για την ΕΛΛΑΔΑ και της Μεγαλειώδους πορείας της στον διαχρονικό εκπολιτισμό του πλανήτη.

6. Αναβάθμιση της εκπαίδευσης ΟΛΩΝ των ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ μας στο επίπεδο των δυνάμεων ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ μας, τεχνολογικά εξοπλισμένων, που να πιστεύουν στη νίκη, όχι μόνο στην άμυνα. Δόγμα συνδυασμένων όπλων με αποκέντρωση και αυτονομία δράσης των μικρών ηγητόρων και όχι άκαμπτη χρονοβόρα συγκεντρωτική διοίκηση. Το κεντρικό σύστημα ελέγχου, όπου τα ανώτατα κλιμάκια έχουν κι ασκούν πλήρη έλεγχο, είναι ασυμβίβαστο με την εγγενώς περίπλοκη και αποκεντρωτική φύση του πολέμου. (Κατά το παλαιό συγκεντρωτικό μας σύστημα για κάθε βήμα που καλούνταν να κάνον οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις (αεροπορικές, ναυτικές ή χερσαίες) σε θερμό επεισόδιο, έπρεπε να ενημερώνουν πρώτα τα ανώτερα κλιμάκια και εκείνα με τη σειρά τους την ιεραρχική αλυσίδα μέχρι το ΓΕΕΘΑ και το γραφείο του υπουργού Άμυνας και ίσως και του πρωθυπουργού. Ήμουν στο ΚΕΠΙΧ / ΓΕΕΘΑ την μέρα των Ιμίων. Θυμάμαι, για την πρώτη βολή του Έλληνα στρατιώτη ή του Ελληνικού πλοίου ή αεροσκάφους, έπρεπε να πάρει απόφαση το ανώτατο πολιτικό κλιμάκιο ελέγχου και να τη μεταβιβάσει ξανά προς τα κάτω. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθούσε την ώρα του θερμού επεισοδίου να μάθει ποια είναι η πραγματική εικόνα, τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, τι δυνατότητες έχουν οι ένοπλες δυνάμεις μας, σε τι χρόνο μπορούμε να αντιδράσουμε, πώς εκτιμάται ότι θα αντιδράσει ο εχθρός και τι λένε σχετικά οι Αμερικανοί. Μέχρι να τον ενημερώσουν ο Α / ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Κλάδων, και μέχρι να καταλάβει τι είναι αυτά που του λένε, ήταν πολύ αργά. Φυσικά, σε κάθε θερμό επεισόδιο οι Τούρκοι δεν μας δίνουν ούτε τον χρόνο, ούτε την άνεση να αντιδράσουμε με το πάσο μας, και θα δημιουργούν καταιγισμό τετελεσμένων.)



7. Εξοπλισμό (έστω και φθηνό) των κατοίκων των Νησιών και Έβρου ως ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΩΝ, η συμμετοχή των οποίων θα αρνείται ουσιαστικά στον αντίπαλο να ανακηρυχθεί νικητής και να αποκομίσει ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ (στις κατόπιν διαπραγματεύσεις), οποιαδήποτε κι αν είναι η έκβαση του πολέμου (…‘ακόμα και οι οικογενειάρχες πολεμάνε για το σπίτι τους, την οικογένεια, τα πάτρια εδάφη’, ‘έτσι θα το εκλάβει το Διεθνές Δίκαιο και η Διεθνής Κοινότητα ).
Οι διασημότεροι οικονομολόγοι καθοδηγούν να αναζητήσουμε 8 κύριες απαιτήσεις για το κτίσιμο μιας χώρας με ΕΥΗΜΕΡΙΑ.

1. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ και ΝΟΜΟΣ & ΤΑΞΗ

2. ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ στους θεσμούς του κράτους

3. Νόμους που να ελαττώνουν τους Φόρους και την Ανεργία

4. Τεχνολογικά πολύ Μορφωμένο και Ευέλικτο Εργατικό Δυναμικό

5. Υψηλού επιπέδου Υποδομές και Τηλεπικοινωνίες

6. Δίκαιες, Διαφανείς και Ανταγωνιστικές Αγορές (παραγωγή και πώληση)

7. Συμβόλαια/Συμβάσεις που να ‘’επιβάλλονται’’ με Αξιοπιστία

8. Χαμηλή Φορολόγηση των Επιχειρήσεων, περίπου στο 10-15%
(Παρατηρούμε λοιπόν, ότι ΣΤΡΑΤΟΣ-ΝΟΜΟΣ-ΤΑΞΗ και απουσία ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ είναι στην 1η και 2η προτεραιότητα. Χωρίς στρατιωτική ασφάλεια δεν κατοχυρώνεται ούτε ευημερία, ούτε πρόοδος, ούτε … ειρήνη).

Η σημερινή πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον οι σύμβουλοί της, έχουν σίγουρα διαβάσει το εξαιρετικό βιβλίο του Κωνσταντίνου Γρίβα ‘Η Νέα Στρατιωτική Επανάσταση και Η Ελλη-νική Αμυντική Στρατηγική’, στο οποίο ΔΙΝΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ ΙΔΕΕΣ και καταλήγει, ΄΄Τη στιγμή που η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζουν μια ολοένα πιο επικίνδυνη Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να μετατραπεί στην ηγεμονική δύναμη της περιοχής, μια σειρά από κοσμογονικές αλλαγές συμβαίνουν στο χώρο της στρατιωτικής τεχνολογίας διεθνώς.

Ο εντεινόμενος ανταγωνισμός των μεγάλων ευρασιατικών δυνάμεων με τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα επιτεύγματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, διαμορφώνουν μια εντελώς νέα πραγματικότητα όσον αφορά στη στρατιωτική ισχύ. Ρομποτικά όπλα σε δομές σμήνωσης, έξυπνες ρουκέτες και βλήματα εφοδιασμένα με τεχνητή νοημοσύνη, υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι Cruise που λειτουργούν ως <<μεταπυρηνικά όπλα>> και ένα <<μεταλλαγμένο>> πυροβολικό που μπορεί να αποτελέσει φθηνό (μερικό) υποκατάστατο της αεροπορικής ισχύος είναι κάποια από τα στοιχεία αυτής της Νέας Στρατιωτικής Επανάστασης. Μιας επανάστασης που είναι σαν να έχει γίνει κατά παραγγελία της Ελλάδας, μιας και της προσφέρει την ευκαιρία να ενισχύσει αποφασιστικά τις αποτρεπτικές της ικανότητες εναντίον του τουρκικού επεκτατισμού, αναπτύσσοντας ταυτοχρόνως την εθνική της οικονομία. Οι εξελίξεις στην τέχνη και στην επιστήμη του πολέμου προσφέρουν στη σημερινή Ελλάδα ένα απρόσμενο δώρο. Το δώρο αυτό είναι μια οικογένεια μεθοδολογιών και οπλικών συστημάτων που είναι σαν να σχεδιάσθηκαν κατά παραγγελία για το χώρο δράσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο οποίος ενοποιεί στεριά, θάλασσα και αέρα σε μια ενιαία και αδιαίρετη επιχειρησιακή ενότητα, η οποία θα γίνει παγίδα θανάτου για την αεροπορία και το ναυτικό της Τουρκίας. Αυτές οι νέες αντιλήψεις και τεχνολογίες ταιριάζουν και στις σημερινές Ελληνικές οικονομικές συνθήκες των ισχνότατων αγελάδων, οι οποίες δεν επιτρέπουν την αγορά πανάκριβων και εξωτικών πλατφορμών μάχης. Τέλος, οι αποκεντρωτικές μαχητικές μεθοδολογίες που συνδυάζονται με τον βληματοκεντρικό πόλεμο ταιριάζουν στα διαχρονικά πολιτιστικά στοιχεία των Ελλήνων, όπως είναι ο ατομισμός, η πρωτοβουλία, η τάση για αυτοσχεδιασμό και η αυτονομία σκέψης και δράσης.

Η Ελλάδα βρίσκεται ενώπιον μιας σπάνιας ιστορικής ευκαιρίας να συνδυάσει τις τεχνολογικές εξελίξεις με τις γεωπολιτικές της ανάγκες και να αναπτύξει ένα μοντέλο Άμυνας προσαρμοσμένο σε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. Και το ερώτημα είναι αν θα αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία πριν είναι πολύ αργά΄΄.

Νικόλαος Γραμματικόπουλος Υποστράτηγος ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου