Κυριακή, Αυγούστου 09, 2020

ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο Πισσαρίδη: Δε θα έχουμε μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να έχουμε





Τι αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης




Ως «συνταγή από τα παλιά, για το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους», χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το «πολυδιαφημισμένο σχέδιο Πισσαρίδη».

Στην ανακοίνωση του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζει ότι το σχέδιο «παρουσιάστηκε μισό, σε μία πρωτοφανή ένδειξη προχειρότητας, με κεφάλαια να απουσιάζουν αλλά να προαναγγέλλονται σε τίτλους».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τελικά το πολυδιαφημισμένο σχέδιο Πισσαρίδη ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Μια συνταγή από τα παλιά, για το πώς θα καταπατηθούν εργασιακά δικαιώματα, πώς θα επιβαρυνθούν οι πολλοί και πώς θα γίνουν φοροελαφρύνσεις για τους λίγους. Μάλιστα το σχέδιο παρουσιάστηκε μισό, σε μία πρωτοφανή ένδειξη προχειρότητας, με κεφάλαια να απουσιάζουν αλλά να προαναγγέλλονται σε τίτλους!

Το σχέδιο περιλαμβάνει διευκόλυνση των απολύσεων, μείωση της αμοιβής των υπερωριών, μείωση των παροχών για τους ανέργους, ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, μείωση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της ασφάλισης, ενώ στο φορολογικό σκέλος δεν περιλαμβάνει μειώσεις φόρων αλλά αναδιανομή υπέρ των υψηλών και πολύ υψηλών εισοδημάτων με ταυτόχρονη επιβάρυνση των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων. Το σχέδιο δεν παραλείπει να δικαιολογήσει πλήρως τις τράπεζες για τον αποκλεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ενώ επαναφέρει σκόπιμα και ξεδιάντροπα τον όρο «ζόμπι».

Με απλά λόγια, αν εφαρμοστεί το σχέδιο Πισσαρίδη δεν θα έχουμε μνημόνιο αλλά θα είναι σαν να έχουμε.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα βλέπει την εργασία ως βάρος αλλά ως κεντρικό μοχλό ανάπτυξης. Ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις ανισότητες εισοδήματος και πλούτου. Ένα αναπτυξιακό σχέδιο για τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων που ζουν, εργάζονται, επιχειρούν στην χώρα. Την στιγμή που αλλάζει ο κόσμος γύρω μας, δεν μπορούμε να συζητάμε για αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος.

Υ.Γ. Ένα από τα λίγα θετικά του κειμένου είναι ότι για ακόμα μία φορά υπάρχει έμμεση παραδοχή ότι όλο το αφήγημα της ΝΔ για την «καταστροφή» που επέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρίπτεται πανηγυρικά. Μια ματιά στα διαγράμματα που συνοδεύουν το κείμενο, για παράδειγμα αναφορικά με την απασχόληση, τις επενδύσεις, την εξωστρέφεια της οικονομίας, θα πείσει και τους πιο δύσπιστους».

«Το σχέδιο Πισσαρίδη βρίθει νεοφιλελεύθερων εμμονών», υπογράμμισε νωρίτερα ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου