Τετάρτη, Αυγούστου 12, 2020

Βασίλισσα Ελισάβετ: Δείτε για πρώτη φορά τη βίλα που έμενε σαν κοινή θνητή [εικόνες]




Στη Μάλτα έζησε την μόνη περίοδο της ζωής της ως νιόπαντρη, ανέμελη, σαν κοινή θνητή σε ένα παλάτι που είναι σήμερα ερείπιο.

Νέα ζωή θα αποκτήσει η ερειπωμένη σήμερα έπαυλη Βίλα Γκουαρνταμάντζια, στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Μάλτας, Βαλέτα, όπου έζησε η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, ως διάδοχος του βρετανικού θρόνου, κατά την περίοδο 1949-1950. Η έπαυλη θα ανακαινιστεί και θα μετατραπεί σε μουσείο των διασυνδέσεων Μάλτας και Ηνωμένου Βασιλείου.



Η παλαιά, διώροφη έπαυλη δεν είναι πια παρά ένα άθλιο απομεινάρι του παρελθόντος μεγαλείου της. Οι αίθουσες είναι κενές, η μπογιά ξεφτίζει από τους τοίχους αποκαλύπτοντας παλιές τοιχογραφίες, ο κήπος έχει αφεθεί στην τύχη του και την κυριαρχία των αγριόχορτων, ενώ μέρος του εξώστη έχει ήδη γκρεμιστεί.



Στη Βίλα Γκουαρνταμάνια, που βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα της Μάλτας, η βασίλισσα Ελισάβετ, είχε ζήσει εκεί, όταν ακολούθησε τον σύζυγό της ο πρίγκιπα Φίλιππο που υπηρετούσε στον μεσογειακό στόλο του Βασιλικού Ναυτικού. Είναι μάλιστα, το μόνο σπίτι στο οποίο έζησε η βασίλισσα Ελισάβετ εκτός Ηνωμένου Βασιλείου.






Ένα ερωτευμένο ζευγάρι στη Μάλτα

Το βασιλικό ζευγάρι, που ήταν μόλις δύο χρόνια παντρεμένο όταν έζησε σε αυτή την βίλα, πέρασαν αξέχαστες στιγμές εκεί, καθώς μπορούσαν να ζουν σχεδόν σαν ένα "συνηθισμένο" ζευγάρι, πριν από την στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ το 1953. Μάλιστα, όταν η βασίλισσα είχε ταξιδέψει στην Μάλτα το 2015, είχε δηλώσει: "Μια επίσκεψη στην Μάλτα είναι πάντα πολύ ιδιαίτερη για μένα. Θυμάμαι τις ευτυχισμένες ημέρες που πέρασα εδώ ως νιόπαντρη με τον πρίγκιπα Φίλιππο".


Παρόλες τις επισκέψεις της στη Μάλτα, η Ελισάβετ δεν πλησίασε ποτέ ξανά ούτε δήλωσε επιθυμία να δει τη βίλα στην οποία διέμεναν με τον Φίλιππο.


Ένα φωτογραφικό ρεπορτάζ του Reuters απεικονίζει την ερήμωση, ενώ τα καλά νέα είναι ότι η κυβέρνηση της Μάλτας που την αγόρασε τελικά, θα καταφέρει να την επαναφέρει στην αρχική της κατάσταση.

Το ακίνητο

Πολυτελές αλλά εγκαταλελειμμένο το ακίνητο αποτελείται από μια αίθουσα υποδοχής, τραπεζαρία, σαλόνι, κουζίνα, 6 κρεβατοκάμαρες, 3 μπάνια, μια μεγάλη ‘sala nobile’ και δύο πάρκινγκ" και διαθέτει 900 τετραγωνικά μέτρα καταπράσινων κήπων. Η ανακαίνισή της πρόκειται να κοστίσει περισσότερο από 10 εκατ. ευρώ, όπως επισημαίνει ο έφορος του ιδρύματος Heritage Malta, Κένεθ Γκάμπιν.


Η έπαυλη βρίσκεται σε ένα στενό δρομάκι στον ομώνυμο λόφο (Γκουαρνταμάντζια) και εκείνη την εποχή είχε καταπληκτική θέα, τόσο προς τη Βαλέτα όσο και προς τον φυσικό όρμο του Μαρσαμξέτ, όπου βρίσκονταν ελλιμενισμένες όλες οι βρετανικές φρεγάτες.


Το κτίριο οικοδομήθηκε ως παραθεριστική κατοικία κατά τα μέσα του 18ου αιώνα, από ασβεστόλιθο. Τον 19ο αιώνα προστέθηκαν και άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία, μεταξύ των οποίων ένας εξώστης με θέα σε έναν περιτειχισμένο κήπο. Στο σημείο τραβήχτηκαν κάποιες από τις πιο διάσημες φωτογραφίες των γαλαζοαίματων νεονύμφων. Εκείνη η περίοδος ήταν ιδιαίτερα ήρεμη και χαλαρή για τη μελλοντική μονάρχη, χωρίς ιδιαίτερη ανάγκη μέτρων ασφαλείας.

Ζωή σαν των κοινών θνητών

Πολλοί κάτοικοι εμφανίζονταν στην πόρτα της Ελισάβετ για να προσφέρουν στο ζεύγος πορτοκάλια. Η νεαρή Ελισάβετ δεν έχανε ευκαιρία να κάνει μόνη της τα ψώνια, να επισκεφθεί το κομμωτήριο ή τον κινηματογράφο, χωρίς συνοδεία, ενώ λάτρευε το κολύμπι στη θάλασσα.


Η έπαυλη μισθώθηκε το 1929 από τον θείο του πρίγκιπα Φιλίππου, λόρδο Λούις Μαουντμπάντεν, ο οποίος την προσέφερε στο νεαρό ζευγάρι. Μετά την επιστροφή του βασιλικού ζεύγους στην πατρίδα του, στην έπαυλη εγκαταστάθηκε μια γυναίκα που χρησιμοποιούσε μόνο λίγες από τις αίθουσες του ισογείου.


Σταδιακά, όμως, το οικοδόμημα μέχρι την περασμένη χρονιά, όταν η κυβερνητική οργάνωση Heritage Malta αγόρασε το ακίνητο έναντι πέντε εκατ. ευρώ. Τώρα, σχεδιάζουν την ανακαίνιση αλλά και το άνοιγμα της έπαυλης στο κοινό και την μετατροπή της σε τουριστικό πόλο έλξης Βρετανών τουριστών, που επισκέπτονται κάθε χρόνο τη Μάλτα και εκπροσωπούν το 25% των τουριστικών αφίξεων στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου