Τρίτη, Αυγούστου 11, 2020

Να γιατί διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ - Οργή για τον χαρακτηρισμό «τεμπέληδες» ΒΙΝΤΕΟ




Νίκος Σπυρόπουλος



Τεράστιο ζήτημα έχει προκύψει με τη Γιάννα Χορμόβα, διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η οποία σύμφωνα με καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ ( Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π), χαρακτήρισε ενώπιον δικαστηρίου τους υπαλλήλους των ΚΕΠ «τεμπέληδες».


Η οργή που προκλήθηκε στους εργαζομένους από τις απαράδεκτες και άκρως προκλητικές δηλώσεις μιας αξιωματούχου και δη διευθύντριας σε γραφείο υφυπουργού είναι τόσο μεγάλη που ήδη η ομοσπονδία έχει ζητήσει την παραίτησή της. Μάλιστα, επιρρίπτει τεράστια ευθύνη τόσο στον υπουργό, Κ. Πιερρακάκη όσο και στον υφυπουργό Γ. Γεωργαντά.

Η περί… τεμπέληδων δημοσίων υπαλλήλων δήλωση δεν είναι η πρώτη που εκφράζεται στα χρονικά. Αποτελεί όμως ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα του «κοινωνικού αυτοματισμού»*. και της προσπάθειας των κυβερνώντων να στρέψουν τη μια εργασιακή ή κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Τί έχει συμβεί όμως ανάμεσα στους εργαζόμενους των ΚΕΠ και στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης;
Εργαζόμενοι για… όλες τις δουλειές

Όλα ξεκίνησαν μετά από πρόσφατη νομοθετική διάταξη της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία οι δήμοι είναι σε θέση να αναθέτουν «αλλότρια» καθήκοντα στους υπαλλήλους των ΚΕΠ.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στην παρ. 1 του άρθρου 135 του ν.4714/2020 (148Α): «Με απόφαση του αρμόδιου για τον διορισμό οργάνου επιτρέπεται σε υπαλλήλους ΚΕΠ, κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, τα οποία λειτουργούν σε δημοτικές ενότητες με πληθυσμό μέχρι δέκα χιλιάδες (10.000) κατοίκους, να ανατίθενται καθήκοντα του κλάδου Διοικητικού Οικονομικού ή καθήκοντα συναφή με τον κύριο τίτλο σπουδών, για την αντιμετώπιση υπηρεσιακών αναγκών του δήμου. Με απόφαση του ίδιου οργάνου επιτρέπεται να μετακινούνται υπάλληλοι ΚΕΠ, κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών, σε άλλο ΚΕΠ του ίδιου δήμου.»

Με απλά λόγια, όπως δηλώνει στο documentonews.gr ο Αναστάσιος Βραδής, πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π, «η εν λόγω διάταξη επιτρέπει στους δημάρχους να μεταθέτουν όπου και όποτε θέλουν υπαλλήλους του ΚΕΠ σε υπηρεσίες του δήμου. Μπορεί π.χ να τους πάνε στην οικονομική του υπηρεσία, στο τμήμα προϋπολογισμού, στο λογιστήριο ή σε οποιαδήποτε άλλη. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ήδη λιγοστών υπαλλήλων στα ΚΕΠ μειώνεται και άλλο ενώ τα καθήκοντα των υπαλλήλων αυξάνονται».

«Ο εκάστοτε δήμαρχος μπορεί πλέον να πράξει ό,τι επιθυμεί. Ήδη έχει γίνει η αρχή με σχετικές αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί στην Δι@υγεια», τονίζει ο κ. Βάρδης επικαλούμενος πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου Καρπάθου. Ήδη άλλωστε η Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π σε Δελτίο Τύπο της είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στη διάταξη καταγγέλλοντας ότι μέσω αυτής καταλύεται νομοθετική η θεμελιώδης πρόνοια του Θεσμού των ΚΕΠ και του πλαισίου λειτουργίας του, παραδίδονται τα 700 περίπου ΚΕΠ ανά την επικράτεια στη διάθεση των δημάρχων και καταργείται ο κλάδος Δ.Υ.Π. για πλήθος εργαζομένων στα ΚΕΠ.

Την ίδια στιγμή, η ομοσπονδία διαμαρτυρόταν για δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και διαρκή παραπομπή πολιτών στα ΚΕΠ από άλλες υπηρεσίες που έχουν κλείσει τις πόρτες τους στο κοινό. Ζητούσε και ζητά την κατάργηση της νέας διάταξης, να ξεκινήσει διάλογος και διαδικασίες για την υπαγωγή των ΚΕΠ και των υπαλλήλων του κλάδου Δ.Υ.Π στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, να ενισχυθούν τα ΚΕΠ με νέο νόμιμο η μη προσωπικό, να δοθούν κίνητρα για την παραμονή των υπαλλήλων του κλάδου Δ.Υ.Π. στα ΚΕΠ.
Άλυτα ζητήματα ασφαλείας των πολιτών στο myKEPlive

Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ πέρα της επίμαχης διάταξης θίγουν και ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που άπτεται της ασφάλειας και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών και έχει προκύψει από την πολυδιαφημιζόμενη λειτουργία του προγράμματος myKEPlive.

Εν συντομία η εν λόγω υπηρεσία προβλέπει την διεκπεραίωση των αιτημάτων των πολιτών μέσω βιντεοκλήσης με έναν εργαζόμενο στα ΚΕΠ κατόπιν ραντεβού. Σύμφωνα όμως με τα όσα δήλωσε στο documentonews.gr ο Αναστάσιος Βραδής, πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π, τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών βρίσκονται στον «αέρα» και κινδυνεύουν.

Όπως υποστηρίζει, η πλατφόρμα στην οποία διεξάγεται η βιντεοκλήση ανήκει σε ιδιώτη - κολοσσό σε παγκόσμιο επίπεδο στο χώρο της τεχνολογίας και σε κάποια κρατική εξ'ολοκλήρου πλατφόρμα. «Κατά τη διάρκεια της βιντεοκλήσης ο πολίτης καλείται να δείξει στην κάμερα την ταυτότητά του. Δεν εισέρχεται όμως από κάποια ασφαλή εφαρμογή του κράτους αλλά μπαίνει σε εφαρμογή ιδιώτη. Προστατεύονται με αυτόν τον τρόπο τα δεδομένα των πολιτών; Εκτός αυτού εξαιτίας του ελλιπούς προσωπικού όταν διενεργείται μια βιντεοκλήση θα υπάρχει και φυσική παρουσία στον χώρο των ΚΕΠ. Θα έχουμε λοιπόν έναν υπάλληλο που μιλάει με βιντεοκλήση με πολίτη, θα υπάρχουν άλλοι πολίτες στα ΚΕΠ που θα θέλουν εξυπηρετηθούν ενώ θα χτυπούν και τα τηλέφωνα».

«Η εφαρμογή αυτή πέρα των προβλημάτων με τα προσωπικά δεδομένα δεν έχει προσφέρει μέχρι στιγμής κάτι το ξεχωριστό σε σχέση με ό,τι γινόταν ήδη», δηλώνει ακόμη ο κ. Βραδής. Σημειώνεται ότι η Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π έχει ήδη ζητήσει να «διασφαλιστεί η προστασία των προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών με τα κατά νόμο προβλεπόμενα στη λειτουργία του Προγράμματος MyKepLive».
Τους έστειλαν στα δικαστήρια επειδή προκήρυξαν απεργία

Για όλα αυτά τα ζητήματα (συμπεριλαμβανομένου και αυτό της ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης από τα ΚΕΠ της διαδικασίας χορήγησης Βεβαίωσης περί Αυτοπρόσωπης Εμφάνισης σε κατέχοντες δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία εν ισχύ, άμεση εκτύπωση της

Βεβαίωσης) η ομοσπονδία των εργαζομένων στα ΚΕΠ προκήρυξε στις αρχές Αυγούστου απεργία - αποχή διαρκείας από συγκεκριμένα καθήκοντα για το περασμένο Σάββατο 8-8-2020.

Ειδικότερα, προκήρυξαν απεργία - αποχή διαρκείας από:


καθήκοντα «αλλότρια» για όλους τους υπαλλήλους του κλάδου Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών (Δ.Υ.Π.) που στελεχώνουν τα ΚΕΠ, ήτοι, από καθήκοντα άλλων κλάδων ή συναφή με τον κύριο τίτλο σπουδών.


καθήκοντα εξυπηρέτησης πολιτών μέσω του Προγράμματος MyKepLive, για όλους τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ.


καθήκοντα της διαδικασίας χορήγησης Βεβαίωσης περί Αυτοπρόσωπης Εμφάνισης σε κατέχοντες δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία σε ισχύ, για όλους τους εργαζόμενους στα ΚΕΠ.

Στις 6 Αυγούστου το ελληνικό δημόσιο και συγκεκριμένα οι υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης «κυνήγησαν» την απεργία και προσπάθησαν να την «απαγορεύσουν» καθιστώντας την παράνομη. Μια ημέρα μετά, το δικαστήριο απέρριψε σε πρώτο βαθμό την αγωγή και αναμένεται πλέον το δευτεροβάθμιο.

Η Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π με σχετικό για την εν λόγω απόφαση “χαστούκι” στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καταστήσει παράνομη και καταχρηστική την απεργιακή της κινητοποίηση δελτίο τύπου, καταδίκασε την «επιλογή του Ελληνικού Δημοσίου και των συναρμόδιων Υπουργών να μας σύρούν στα δικαστήρια για να απαγορεύσουν το δικαίωμά μας ως εργαζόμενοι να απεργήσουμε και καταγγέλλουμε την άρνηση συμμετοχής τους σε Δημόσιο Διάλογο στον Ο.ΜΕ.Δ. παρουσία Μεσολαβητή».

Σε αυτό το δικαστήριο ήταν που σύμφωνα με τις καταγγελίες της Π.Ο.Σ.Ε.Κ.Ε.Π. η Γιάννα Χορμόβα, διευθύντρια του γραφείου του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντά χαρακτήρησε «τεμπέληδες» τους υπαλλήλους των ΚΕΠ παρά το ότι, όπως σημειώνουν, «τον Ιούνιο του 2020 διεκπεραιώθηκαν 830.000 αιτήσεις μέσω ΚΕΠ (3ος πιο παραγωγικός Ιούνιος όλων των εποχών) χωρίς να περιλαμβάνονται τηλεφωνικές εξυπηρετήσεις, γνήσια υπογραφής κ.τ.λ.».

Μάλιστα, καταγγέλλουν για αλαζονεία και έπαρση το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διότι «έχει καταφέρει σε λιγότερο από ένα χρόνο να φέρει τα ΚΕΠ στο χειρότερο τέλμα της ιστορίας τους, καθώς έχουν μετατραπεί σε έρμαια των ορέξεων των αιρετών με τη σφραγίδα του Υπουργείου».

*Σημ.: Πριν από έναν μήνα το τηλεοπτικό Κουτί της Πανδώρας είχε ασχοληθεί στην πρώτη του εκπομπή με τον κοινωνικό αυτοματισμό





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου