Κυριακή, Αυγούστου 09, 2020

Μία είδηση που πέρασε στα ψιλά και μία αποχώρηση που θα συζητηθεί - Ανακατατάξεις στη σκιά της υποβάθμισης Άδωνι




O Πρωθυπουργός, προχώρησε σε lifting στο κυβερνητικό σχήμα χωρίς καμία αντικατάσταση υπουργού όμως σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων έγινε ένας μίνι ανασχηματισμός που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά.


Η είδηση που πέρασε "απαρατήρητη" είναι ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Λούλης, με τον περιβόητο ανύπαρκτο πανεπιστημιακό τίτλο και το βαρύ παρελθόν και αντικαταστάθηκε από τη Βίκυ Λοΐζου. Η θέση της στη Γενική Γραμματεία Συντονισμού Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών στην Προεδρία της Κυβέρνησης φαίνεται να συνενώνεται με τη Γενική Γραμματεία συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών και, αναβαθμίζεται ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, συνολικά, ο Αθανάσιος Κοντογεώργης.

Ανακατατάξεις στη σκιά της υποβάθμισης Άδωνι

Παρελθόν αποτελεί επίσης ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Πελοπίδας Καλλίρης, στη θέση του οποίου ανακοινώθηκε ο Ιωάννης Κυριακού. Οι ανακατατάξεις όμως είναι κι άλλες στο συγκεκριμένο υπουργείο, στη σκιά της εξελισσόμενης υποβάθμισης του Άδωνι Γεωργιάδη σε επίπεδο χαρτοφυλακίων.

Χωρίς να έχουν γίνει συγκεκριμένες ανακοινώσεις, προκύπτει ότι η Ειδική Γραμματεία Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης "σπάει" στα δύο, με την πρώτη αρμοδιότητα να παραμένει στην -"ψαλιδισμένη" πλέον- Ειδική Γραμματέα Νίκη Δανδόλου ενώ τοποθετείται Ειδικός Γραμματέας με αρμοδιότητα το ΕΤΠΑ, ο Γεώργιος Ζερβός. Οι συγκεκριμένες γραμματείες είναι αρκετά κρίσιμες καθώς διαχειρίζονται τα περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις ιδιωτικές επενδύσεις, και θα έχουν κομβικό ρόλο στη διοχέτευση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τέλος, από τις ανακοινώσεις προκύπτει αναβάθμιση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού στο ΥΠΕΞ Ιωάννη Χρυσουλάκη, με την προσθήκη στις αρμοδιότητές του της Δημόσιας Διπλωματίας και η δημιουργία μιας νέας Γραμματείας στο Υπουργείο Υγείας για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη όπου τοποθετείται ο Μάριος Θεμιστοκλέους. Συνολικά "κόπηκαν" δύο και προστέθηκαν επιπλέον δύο Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς, μεγαλώνοντας ακόμη περισσότερο το ήδη ογκώδες κυβερνητικό σχήμα.

Που πήγε η αξιολόγηση του επιτελικού κράτους;

Η κυβέρνηση φαίνεται πως ανακοινώνει τις νέες επιλογές εντελώς τυπικά και δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στο σύστημα αξιολόγησης του "επιτελικού κράτους" που υποτίθεται ότι ελέγχει την απόδοση των Γραμματέων με τα "συμβόλαια αξιολόγησης". Αυτό ακριβώς ζητούσε να κατατεθεί στη Βουλή από τον Υπουργό Γ. Γεραπετρίτη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, όταν αποκάλυψε ότι ο Κ. Λούλης δεν διέθετε πανεπιστημιακό πτυχίο.

Μάλιστα, μετά τις αλλαγές Γενικών Γραμματέων και την αποσιώπηση των απομακρύνσεων, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σε ανάρτησή της ρωτά γιατί "ανασχηματίστηκαν" οι γενικοί γραμματείς, που αποχωρούν:

"-Δεν είχαν τα προσόντα;

-Κόπηκαν στην αξιολόγηση;

-Πού είναι τότε τα περιβόητα συμβόλαια αξιολόγησης για τα οποία ακόμη περιμένουμε απάντηση;"

Τι ανέφερε στο Αίτημα κατάθεσης εγγράφων

Στις 13 Ιουλίου με το αίτημα κατάθεσης εγγράφων, προς τον Υπουργό Γιώργο Γεραπετρίτη, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε:

Ο νόμος 4622/2019 (ΦΕΚ A’ 133/07.08.2019) «Επιτελικό Κράτος: οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης», στο άρθρο 43 παράγραφος 1 για την «Αξιολόγηση Γενικών και Ειδικών Γραμματέων ορίζει ότι:

«1. Κάθε Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας υπογράφει Συμβόλαιο Απόδοσης με τον οικείο Υπουργό το οποίο συμπεριλαμβάνει τους στόχους και τις δράσεις που αναμένονται από αυτόν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το Συμβόλαιο αναρτάται στην ιστοσελίδα της Προεδρίας της Κυβέρνησης και του οικείου Υπουργείου. Ο κάθε Γενικός ή Ειδικός Γραμματέας αξιολογείται σε ετήσια βάση για την επίδοσή του. Σε περίπτωση που ο Γραμματέας δεν επιτύχει ουσιωδώς τη στοχοθεσία με δική του υπαιτιότητα, ο Υπουργός δύναται να εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό τη μη συνέχιση της θητείας του και αποφασίζουν από κοινού την άμεση λήξη της θητείας του».

Ενώ στην παράγραφο 2 ορίζεται ότι:. «2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση του Πρωθυπουργού, ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στα Συμβόλαια Απόδοσης των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων όπως, ιδίως, ο τύπος, η στοχοθεσία, το χρονοδιάγραμμα ή κάθε άλλο ζήτημα αναγκαίο για την εφαρμογή του άρθρου αυτού».

Κατόπιν των παραπάνω παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να καταθέσει στο Σώμα

– Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τα Συμβόλαια Απόδοσης των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων.

-Τα σχετικά Συμβόλαια Απόδοσης και την Αξιολόγηση των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων της Κυβέρνησης."

Θοδωρής Καραγιαννίδης / tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου