Σάββατο, Αυγούστου 15, 2020

«Ξεκινούν συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας», λένε οι Γερμανοί: Προκαλεί ξανά ο Ερντογάν (video)




«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Αιγαίο» - Οι Γερμανοί λένε ότι ξεκινάει διάλογος μετά τις 23 Αυγούστου




Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί ξανά, αναφέροντας «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Αιγαίο», οι Γερμανοί λένε ότι ξεκινάει διάλογος ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τις 23 Αυγούστου.


Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), ο τούρκος πρόεδρος είχε ενημερώσει πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, πως έχει δεχτεί πρόταση από την Άγκελα Μέρκελ, για εκκίνηση διαλόγου με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των ερευνητικών δραστηριοτήτων του «Oruc Reis» στις 23 Αυγούστου.

Παράλληλα, η «Deutsche Welle» σε άρθρο της το Σάββατο (15/08) αναφέρει ότι επειδή η Γερμανία θεωρεί την Τουρκία σημαντικό στρατηγικό εταίρο της Δύσης η έχει μεσολαβεί εδώ και τέσσερις εβδομάδες ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Άμεσοι βασικοί στόχοι της γερμανικής διαμεσολάβησεις είναι να σταματήσουν οι όποιες ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένταση Ανατολική Μεσόγειο και η έναρξη συνομιλιών.


Εξάλλου σε δηλώσεις του μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας αναφερόμενος στο ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης επεσήμανε την πάγια στάση του Βερολίνου: «Εργαζόμαστε ώστε οι εμπλεκόμενοι να μπουν σε διάλογο, ο οποίος θα συμβάλει να βρούμε λύση για αυτό το θέμα». Απευθυνόμενος τόσο στην Άγκυρα όσο και στην Αθήνα ο κ. Μάας τόνισε ακόμη ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να συνεχιστούν – ούτε οι τουρκικές γεωτρήσεις».

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ήταν στο χέρι των υπουργών Εξωτερικών (θυμηθείτε την επίσημη ανακοίνωση) να αποφασίσουν στη τηλεδιάσκεψη τους μέτρα κατά της Τουρκίας.

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Αιγαίο»

Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του σε τελετή για την έναρξη έργων πρόνοιας στη Ριζούντα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε ανυποχώρητος στις θέσεις του, στέλνοντας νέο μήνυμα σε Ελλάδα και Ευρώπη.


«Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε στο μέγιστο τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και το Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με όσα αναφέρει και η «hurriyet».

Συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν στις 20 Αυγούστου για την ανατολική Μεσόγειο

Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσουν ο Εμανουέλ Μακρόν με την καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 20 Αυγούστου στον πύργο της Μπρεγκανσόν, την επίσημη εξοχική κατοικία του γάλλου προέδρου, όπως ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

Στο φρούριο αυτό, που δεσπόζει στη Μεσόγειο, στη νότια Γαλλία, οι δύο ηγέτες θα έχουν μια συνάντηση εργασίας και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε από την πλευρά της η γερμανική καγκελαρία.

Είναι η πρώτη φορά που η καγκελάριος προσκαλείται στην Μπρεγκανσόν. Ο τελευταίος καγκελάριος της Γερμανίας που επισκέφθηκε τη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία ήταν ο Χέλμουτ Κολ, προσκεκλημένος του τότε προέδρου Φρανσουά Μιτεράν, το 1985. Ο Μακρόν έχει φιλοξενήσει εκεί τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πέρσι τον Αύγουστο και την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.

Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα είχαν επικοινωνία ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ομολόγός του των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εκφράζοντας κοινό ενδιαφέρον για ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. «Θα επιβάλλουμε ειρήνη και ασφάλεια», είπε ο Λευκός Οίκος.

«Δε θα εκχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα θάλασσας της Γαλάζιας Πατρίδας»


«Δε θα εκχωρήσουμε ούτε μια σταγόνα θάλασσας της “Γαλάζιας Πατρίδας”», δήλωσε, επίσης, το Σάββατο (15/08) ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος «AKP» της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, συνεχίζοντας έτσι την πολική των προκλήσεων από την Άγκυρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια στη δική μας “Γαλάζια Πατρίδα”», πρόσθεσε ο ίδιος, και προειδοποίησε μάλιστα ότι η Τουρκία δεν απειλείται. Αναφέρθηκε επίσης σε παράνομο «ελληνικό θέατρο» στην Ανατολική Μεσόγειο, κατηγορώντας την Ελλάδα για… κακομαθημένη συμπεριφορά.

«Αυτό που καταλαβαίνει η Ελλάδα ως διπλωματία, είναι να επιβάλλει την κακομαθημένη της συμπεριφορά ως πολιτική της Ευρώπης», έγραψε χαρακτηριστικά.

Τέλος, εξαπέλυσε «πυρά» κατά του γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος – κατά τον Ομέρ Τσελίκ – επειδή έχει αποτύχει σε όλα τα πολιτικά ζητήματα που διαχειρίστηκε εμπλέκεται τώρα στην ανατολική Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου