Κυριακή, Σεπτεμβρίου 20, 2020

Όσοι κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου θα ξυπνήσουν ανώμαλα


Γιατί απλούστατα τα μέσα ενημέρωσης, που πληρώνονται αδρά από την κυβέρνηση, δεν ασκούν κριτική και παραπληροφορούν τον λαό.

Και εάν αυτό αφορούσε την καθημερινότητά μας θα ήταν απλώς εγκληματικό, αλλά το να παραπληροφορούν για εθνικά θέματα, είναι κάτι περισσότερο από εγκληματικό και είναι σίγουρο ότι κάποτε τα ρέστα δεν θα τα ζητήσουν μόνον από τον Μητσοτάκη και τους βαστάζους του, αλλά και από τους εκδότες, που δεν έδιναν την πραγματική εικόνα στον λαό.

Οι Νεοδημοκράτες λοιπόν, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου, κυρίως διότι δεν έχουν προσλαμβάνουσες. Το ογδόντα τοις εκατό των μέσων ενημέρωσης παραπληροφορούν, ποτίζουν τον νεοδημοκράτη με το φαρμάκι που λέγεται Σύριζα και δεν είναι αντικειμενικά απέναντι στην ίδια την σκληρή πραγματικότητα.

Αποτέλεσμα αφού έχουν απαξιώσει τον Σύριζα-δικαίως σε ορισμένες περιπτώσεις -και τα φερέφωνά του να ακούς όλο και περισσότερο την «ευφυή» απάντηση ατάκα των περισσοτέρων νεοδημοκρατών «α αυτός το γράφει… του Σύριζα είναι».

Τα διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης, έχουν πείσει τους περισσότερους των νεοδημοκρατών να απαξιώνουν δημοσιεύματα ότι επί της ουσίας δεν το ψάχνουν, δηλαδή το θέμα, αλλά τύποις επειδή τα γράφει ο τάδε Συριζαίος… Άντε να τους πείσεις ότι πράγματι αυτό που γράφει πχ είναι σκάνδαλο και δεν είναι αποκύημα φαντασίας του…Συριζαίου…

Στα εσωτερικά θέματα, η κυβέρνηση τα έχει καταστρέψει όλα.

Οικονομία, κοινωνία, εργατικές σχέσεις, ασφάλεια, λαθρομετανάστες κλπ κλπ. Η ΕΛΣΤΑΤ που σίγουρα …δεν την έβαλε ο Σύριζα να βγάλει τέτοια αποτελέσματα είναι αποκαλυπτική: H κυβέρνηση είχε οδηγήσει σε ύφεση την χώρα πέντε μήνες πριν τον κορωνοϊό. Στην Μόρια, ενώ θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι για το τι θα ακολουθήσει, έγινε η έκρηξη με δεκάδες φορείς του κορωνοϊού διάσπαρτους στο νησί και τους μετανάστες να κοιμούνται όπου βρουν.

Στα εθνικά ακολουθεί, μία δική της μυστική διπλωματία και για πρώτη φορά η χώρα κινδυνεύει να χάσει τα κεκτημένα της. Δεν γνωρίζει κανείς εάν ξεκίνησε ο διάλογος με την Τουρκία ή όχι, ξαφνικά μαθαίνουμε ότι έχει υπογραφεί και συμφωνία για διάλογο και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης αφήνει να εννοηθεί ότι τις ημέρες που προσπαθούσε να μας πείσει ότι δεν έχει γίνει παραβίαση των εθνικών είχε τελικά γίνει κι απλώς μας δούλευε.

Οι αξίες και η ηθική μιας παράταξης πάνε περίπατο. Ζητούν βουλευτές συγνώμη από εκδότη γιατί …ξέχασαν να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας του Πολάκη…. Ας τον κάνουν επίτιμο πρόεδρο τον εφοπλιστή να αποκατασταθεί η τάξη. Οι νεοδημοκράτες τα ανέλυσαν όλα αυτά; Προβληματίστηκαν; Βλέπουν τι γίνεται, πού πάει η χώρα;

Οι εκδότες το βιολί τους. Τους πληρώνει η κυβέρνηση, τους χαρίζει δάνεια κι έτσι το άσπρο γίνεται μαύρο.

Ο έρμος ο νεοδημοκράτης δεν γνωρίζει την πραγματικότητα, καθώς είναι τόσο υπερβολική η στήριξη των διαπλεκομένων συμφερόντων στον Κυριάκο Μητσοτάκη -ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός ή αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας δεν έχαιρε τέτοιας εκτίμησης από τα διαπλεκόμενα, αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί τους νεοδημοκράτες- και δεν του δίνουν ποτέ την αλήθεια.

Στο εσωτερικό της η Νέα Δημοκρατία βράζει.

Ο Αντώνης Σαμαράς που δεν αφήνει την ευκαιρία να πάει χαμένη με εννέα βουλευτές στην Μάνη, μόνον καλά λόγια δεν έλεγαν για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης.

Το στράτευμα βράζει και οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί αναρωτιούνται τι κάνει η πολιτική ηγεσία, γιατί τέτοια ενδοτικότητα, πού θα φθάσει.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής πριν μήνες τα έλεγε, κανείς δεν τον άκουσε. Ήταν ξεκάθαρος ως προς τις συμβουλές δήθεν φίλων και συμμάχων που μας προτρέπουν να τα βρούμε με τον σχιζοφρενη Ερντογάν. Δεν γίνονται δεκτές τέτοιες συμβουλές, τόνιζε. Μάλλον δεν τον άκουσε ο Μωυσής–Μητσοτάκης.

ΑΣ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ, ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ… ΔΑΚΤΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΗΤΑΝ…

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυστυχώς οι αριθμοί δε λένε ψέματα, ούτε μπορούν να αλλοιωθούν από εκατομμύρια της διαπλοκής. Και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ξεκάθαρα. Η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2019. Εντάθηκε το πρώτο δίμηνο του 2020 και φυσικά ακολούθησε η ολοκληρωτική κατάρρευση.Πριν απο τον κορωνοιο.
Άρα, το αφήγημα των δήθεν άριστων, καταρρέει μαζί με την οικονομία. Ο κρατικοδίαιτος καπιταλισμός, οι οικονομικά αγράμματοι βολεμένοι που φόρεσαν το φερετζέ του νεοφιλελευθερισμού και παρίσταναν τους κήνσορες της ελεύθερης οικονομίας, αποκαλύπτονται.

Η ΤτΕ αποκαθηλώνει την κυβέρνηση: Γύρισαν την οικονομία στα ελλείμματα Παπανδρέου – Σαμαρά, πριν ακόμα τον κορονοϊό!

Όταν η συντριπτική πλειοψηφία υμνούσε τον Μωυσή, τον σιμουλτανέ, τον νέο Ηρακλή που θα έσωζε την Ελλάδα φώναζαν τα οικονομικά επίσημα στοιχεία, αλλά κανείς δεν έδινε σημασία. Όπως δείχνουν τα πράγματα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αποδειχτεί η πλέον καταστροφική στην ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους.

Και οι συνεχιζόμενοι ύμνοι προς τον ηγέτη, σύντομα θα προσομοιάζουν τους ύμνους των αυλικών στον Νέρωνα.

Δυστυχώς και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, δεν θα είναι καλύτερα. Τα έσοδα από τον τουρισμό, κατέρρευσαν. Οι αφίξεις παρά το μεγάλο ρίσκο με το άφρονο άνοιγμα των συνόρων, ήταν απογοητευτικές. Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη ίσως ακόμα και από την περίοδο της καραντίνας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης Μητσοτάκη έπεσε για ακόμη μια φορά έξω για το ποιες θα ήταν οι δανειακές ανάγκες της χώρας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έτσι λοιπόν και παρά το… ότι το δανειακό πρόγραμμα της χώρας έχει ήδη υπερκαλυφθεί το υπουργείο Οικονομικών βγήκε άρον-άρον στις αγορές για να βρει χρήματα για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες του κρατικού προϋπολογισμού την ώρα που η πανδημία τραβάει σε μάκρος, η ανεργία εκτινάσσεται, τα λουκέτα προβλέπονται να είναι χιλιάδες μέχρι το τέλος του έτους και θα υπάρξουν ανάγκες για μεγάλη βοήθεια προς την κοινωνία.

Η έξοδος ήταν μια αμυντική πράξη, καθώς τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι δανειακές ανάγκες της χώρας ξεπέρασαν τα 12 δισ. στο τέλος Ιουλίου.

Ο τρόμος που οικονομικού επιτελείου αυξάνεται καθημερινά βλέποντας την ύφεση να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο όριο, τις δυνατότητες δανεισμού της ελληνικής οικονομίας με φθηνά επιτόκια να μειώνονται όσο πλησιάζει το τέλος του 2020, που θα βγουν στις αγορές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που έχουν να καλύψουν τεράστιες τρύπες στους προϋπολογισμούς τους, οι οποίοι έχουν καταρρεύσει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ το σύνολο των χρεών του ελληνικού Δημοσίου έχει ξεπεράσει το υψηλότερο σημείο από τον Δεκέμβριο του 2018. Οι «σοφοί» του Σταϊκούρα προσπαθούν να κρύψουν τα τεράστια χρέη ύψους 2,4 δισ. ευρώ που έχουν δημιουργήσει και προκαλούν ασφυξία στην αγορά, καθώς είναι χρήματα που πρέπει να αποδοθούν σε προμηθευτές, συνταξιούχους, γιατρούς εργολάβους και επιχειρήσεις.

ΕΘΝΙΚΑ- ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τυρί κάνει μπαμ από μακριά. Είναι η διακοπή των προκλητικών ερευνών της Τουρκίας στο Αιγαίο- που θυμίζει την καλύβα του Χότζα: τα βάζουμε όλα μέσα και μετά προσφερόμαστε να αποσύρουμε τα μισά…

Αλλά μόνο τυφλοί δεν βλέπουν και τη φάκα: είναι το τραπέζι του «διαλόγου» στο οποίο …καλείται η Ελλάδα. Οι περίφημες δηλώσεις στήριξης πανταχόθεν είναι το χτύπημα στην πλάτη για να προσέλθει.

Από αυτή την άποψη είναι άστοχη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη : «Σταματούν οι προκλήσεις αρχίζουν οι συζητήσεις».

ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΠΟΥ ΠΛΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΠΩΣΙΩΠΗΘΗΚΑΝ

Ενώ λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε διακαναλικώς να μας υπογραμμίσει ότι τίποτε δεν έγινε με τους Τούρκους στο Αιγαίο και τίποτε δεν παραβιάστηκε την επομένη η ναυαρχίδα της κεντροδεξιάς Καθημερινή ήταν απόλυτη και φυσικά αληθής

Διαβάστε το άρθρο του εξαιρετικού…δεξιού δημοσιογράφου Κώστα Ιορδανίδη

“Ο άμεσος στόχος των εν εξελίξει εκνόμων ενεργειών της Άγκυρας ήταν η διάσπαση της συνέχειας της ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Το επιβεβαίωσε σε πρακτικό επίπεδο, με το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» να έχει ποντίσει εδώ και ημέρες καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να διεξάγει έρευνες, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις των Αθηνών.

Υπήρχαν αντιδράσεις μάλλον ήπιες, καθ’ όσον αφορά την τουρκική συμπεριφορά. Το ουσιώδες, όμως, είναι ότι η θαλάσσια ζώνη Καστελλορίζου, Στρογγύλης, Ρόδου χαρακτηρίζεται πλέον από εταίρους μας «αμφισβητούμενη περιοχή».

Η εμπειρία των τελευταίων σαράντα και πλέον ετών ελληνοτουρκικής εντάσεως στο Αιγαίο διαμόρφωσε τη βεβαιότητα ότι την όποια κρίση διαδέχεται διάλογος Αθηνών και Αγκύρας. Κύριο μέλημα σε αυτές τις περιπτώσεις ήταν η διαχείριση της κοινής γνώμης, προκειμένου να πεισθεί ότι η Ελλάς εξασφάλισε πλεονέκτημα. Εάν αυτό όντως συνέβαινε είναι άλλη ιστορία.

Με βάση την αντίληψη αυτή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων, με αποκλειστικό θέμα μια συμφωνία που αφορά τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και, στην περίπτωση αδιεξόδου, προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη δεν επρόκειτο να γίνει ποτέ αποδεκτή από την Άγκυρα, που θα μπορούσε να συναινέσει μόνο σε μια συνολική παραπομπή όλων των διαφορών σε διεθνή διαιτησία.

Δεν είναι παράδοξο λοιπόν ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού Τύπου, σκοπεύει να προτείνει στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ «συνάντηση των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου για δίκαιη κατανομή των ενεργειακών πόρων της περιοχής».

Η πρόταση –εάν τελικώς διατυπωθεί και γίνει αποδεκτή– είναι «περιεκτική» και αναβαθμίζει τον ρόλο της κ. Μέρκελ και της Ενώσεως γενικώς εις την περιοχή. Παράλληλα, η συμμετοχή κρατών μη ανηκόντων στην Ε.Ε. λειτουργεί προς όφελος της Τουρκίας, αμβλύνοντας την όποια πίεση μπορεί να ασκεί η Ένωση προς όφελος της Ελλάδος και της Κύπρου. Στο μεταξύ, η Τουρκία θα εξακολουθεί να επιχειρεί εδραίωση της θέσεώς της στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, νομοτελειακά.”

Και σαν να μην έφθανε η ηχηρή διάψευση της Καθημερινής που δέν έλαβε ποτέ απάντηση από την κυβέρνηση ήλθε και ο συμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος εα Αλέξανδρος Διακόπουλος που παραιτήθηκε μετά την δήλωση που έκανε ότι το Oruc Reis πραγματοποίησε τελικά έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Διαψεύδουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό για ένα μείζον εθνικό ζήτημα και δεν κουνιέται φύλλο από τους νεοδημοκράτες…

Η μυστική διπλωματία είναι το πρώτο πρόβλημα που αναδύεται από το άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα σε τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες, «The Times» (Βρετανία), «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (Γερμανία) και «Le Monde» (Γαλλία) και συνεχίζει να προκαλεί… αναταράξεις.

Το άλλο είναι η απόσταση που παίρνει πλέον ο πρωθυπουργός από την εθνική γραμμή της χώρας και η διολίσθησή του στις θέσεις που έχει εκφράσει και προσφάτως το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά και η Γερμανία. Ορισμένοι υποστηρίζουν μάλιστα ότι η πολιτική και οι χειρισμοί του Μητσοτάκη στα θέματα αυτά ενδεχομένως να μην είναι γνωστά, ούτε και στους αρμόδιους υπουργούς…

Το αποτέλεσμα της αρθρογραφίας του πρωθυπουργού σε τρεις έγκριτες ευρωπαϊκές εφημερίδες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα γεγονός χωρίς συνέπειες για τη χώρα. Το κείμενο αυτό αποτελεί επίσημη πολιτική της χώρας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την τουρκική κυβέρνηση. Μπορεί ακόμα και να γίνει επίκλησή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Από κει και πέρα, ο πρωθυπουργός παραδέχεται στο κείμενό του ότι διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, τις οποίες είχε…διαψεύσει, σαφή αναφορά στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο, την οποία είχε «καρφώσει» ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου και τη διέψευδαν με μανία όλα τα κυβερνητικά στελέχη. Όχι μόνο συναντήθηκαν οι σύμβουλοι Μητσοτάκη και Ερντογάν, αλλά είχαν υπογράψει και συμφωνία.

«Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμα και να καταλήξουμε σε “έγγραφη συμφωνία”. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις». Ο πρωθυπουργός ομολογεί σχεδιασμό και όχι μια τυχαία συνάντηση. Κατηγορεί τους Τούρκους γιατί αποκάλυψαν τη συμφωνία.

Το ερώτημα που ανακύπτει τώρα είναι αυτή η συμφωνία τι περιλαμβάνει; Πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα; Οι τυχόν ισχυρισμοί για το απόρρητο του πράγματος δεν ευσταθούν πλέον και πολύ…

Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός κινείται εκτός της εθνικής γραμμής της Ελλάδας, αλλά εντός της γραμμής που εκφράζουν Γερμανία, ΗΠΑ και βολεύει την Τουρκία. Χαρακτηρίζει διεκδικούμενη την περιοχή όπου αλωνίζει επί έναν μήνα το «Oruc Reis» και διεξάγει έρευνες συνοδευόμενο από τον τουρκικό στόλο. Αναφέρει επί λέξει: «Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτασμάτων φυσικού αερίου σε περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία δεν έχει ακόμη οριοθετηθεί».

Διεκδικούμενη, η περιοχή από τον 28ο Μεσημβρινό μέχρι τον 32ο, κατά τον κ. Μητσοτάκη. Ποια η διαφορά αυτών που γράφει ο Έλληνας πρωθυπουργός από αυτά που έλεγε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 21/7/2020, καμία: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μία NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο». Τότε, και μετά τον σάλο που είχε προκληθεί, ακόμα και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα προσπάθησε να «διορθώσει» την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Καμία διαφορά μεταξύ αυτών που έγραψε ο πρωθυπουργός από αυτά που υποστηρίζει η γερμανική διπλωματία και από όσα λέει ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ.

Εκτός της εθνικής γραμμής της Ελλάδας ο πρωθυπουργός, που στο άρθρο του αναγνωρίζει «διαφορές μεταξύ των δύο χωρών», την ώρα που η επίσημη θέση της Ελλάδας είναι ότι η μόνη διαφορά μεταξύ των δύο χωρών αφορά την υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ.

Ποιες είναι οι άλλες διαφορές που έχουμε με την Τουρκία; Πουθενά δεν το αναφέρει αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΠΑΙΔΕΙΑ

Αστείες καταστάσεις με παγουρίνια, μάσκες που χωρούν ελέφαντες με την προβοσκίδα μαζί και άλλα την μία κι άλλα την άλλη καταδεικνύουν μία εικόνα της αρμόδιας υπουργού που ειλικρινά δεν φαίνεται να έχει μέτρο. Ψάχνουν να βρουν τα μέσα ενημέρωσης άλλη υπουργό Παιδείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που να φωτογραφίζεται με τα …παγουρίνια στο γραφείο της.

Τα ίδια τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας διαψεύδουν τη μαγική εικόνα των 17 παιδιών ανά τάξη που επινόησε η πολιτική προϊσταμένη του

● Στο 52% των τμημάτων σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Γενικά Λύκεια φοιτούν πάνω από… 21 μαθητές, ενώ δεν λείπουν και τα 30άρια και 31άρια. «Οι τάξεις θα λειτουργήσουν σε πλήρη σύνθεση» επιμένει η υπουργός Παιδείας.

Βέβαια, πλέον, αποφεύγει να αναφέρεται στον περιβόητο μέσο όρο των 17 μαθητών ανά τάξη, για τον οποίο προσπάθησε -ανεπιτυχώς- να πείσει ότι αποτελεί τον κανόνα στα ελληνικά σχολεία, ωστόσο η απόφαση για τη μάσκα δεν αλλάζει. «Είναι το αποτελεσματικότερο μέτρο», λέει και ξαναλέει. Γνωρίζει, όμως, ότι το συντριπτικό ποσοστό του μαθητικού πληθυσμού, που φτάνει στο 74% πανελλαδικώς, φοιτά σε τάξεις με περισσότερα από 18 παιδιά. Πρόκειται για πάνω από ένα 1 εκατ. μαθητές επί συνόλου 1.350.000.

Κάτι που γνωρίζουν καλά και οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι γονείς. Δάσκαλοι μιλούν για τμήματα των 25 παιδιών, καθηγητές για τμήματα των 27-28, ενώ μαθητές και γονείς το έχουν εμπεδώσει καλά.

Από ποιον, λοιπόν, η υπουργός Παιδείας προσπαθεί να τα κρύψει; Εδώ πρέπει να θυμίσουμε την αύξηση του ανώτατου ορίου μαθητών ανά τάξη σε όλες τις βαθμίδες, η οποία συμπεριλήφθηκε στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Ήδη, ξεκίνησε από Νηπιαγωγεία και από την πρώτη Δημοτικού, ενώ σε βάθος πενταετίας θα έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο περικοπών τμημάτων και εκπαιδευτικών – διότι, προφανώς, περί αυτού πρόκειται.

Ο αγαπημένος αριθμός «17» της υπουργού δεν είναι παραπλανητικός. Είναι μαγικός. Σύμφωνα, πάντα, με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, το «17» γίνεται 18, 19, 20 για περίπου 1 εκατ. μαθητές (74%), γίνεται 21-23 για 700.000 μαθητές (52%), γίνεται 23-26 για 429.535 μαθητές (32%), 26 και άνω για 102.145 (8%), 27 και άνω για 49.443 (4%), 28 και άνω για 16.827 (1%), 29 και άνω για 9.239 (1%), 30 και άνω για 6.281 (0,5%) και 31 μέχρι όσο χρειάζεται για 5.081 μαθητές, ήτοι 0,4% του συνολικού πληθυσμού.

Μπορεί οι τάξεις με 30 και πάνω μαθητές να μην είναι πολλές σε σχέση με το σύνολο του ενός εκατομμυρίου, όμως πρόκειται για χιλιάδες μαθητές, κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Στη δε ιδιωτική εκπαίδευση, τα 30άρια τμήματα (και πάνω) είναι κανόνας για πολλά σχολεία. Καμία πρόβλεψη για σπάσιμο τάξεων. Καμία πρωτοβουλία για αναζήτηση νέων ή αξιοποίηση υπαρχόντων χώρων.

Η μάσκα προβάλλεται ως το υπερόπλο και οι εκπαιδευτικοί ως οι μαχητές. Με πιο εύκολη δουλειά στα Δημοτικά, γιατί «προσαρμόζονται με εντυπωσιακό τρόπο», όπως ασταμάτητα διαβεβαιώνει η υπουργός. Κάτι σε πιο πρακτικό ή έστω πιο ρεαλιστικό δεν προβλέπεται. Πού θα αφήνουν τη μάσκα όταν θα βγαίνουν έξω (όπως ρωτά μεταξύ πολλών άλλων και η ΟΛΜΕ), τι θα γίνεται όταν πάνε τουαλέτα, αν δεν ακούγεται καλά ο εκπαιδευτικός κ.ο.κ. Κανείς, ειδικός και μη, δεν είπε πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν είναι εσφαλμένα.

Η κυβέρνηση επιμένει να τα προβάλλει ως τα μοναδικά. Και οι ειδικοί διαφωνούν. Ακόμα και η επίσημη φωνή της Πολιτείας, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, χαρακτήρισε τη χρήση μάσκας «μαχαίρι με δύο όψεις», ενώ δεν παύει να τονίζει πως «η χρήση μάσκας είναι ένα μέτρο που δεν λειτουργεί από μόνο του αλλά συνδυαστικά με τις αποστάσεις και την υγιεινή των χεριών».

ΕΡΓΑΤΙΚΑ-ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Tο πολυνομοσχέδιο πέρασε με όλες τις νέες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του νέου κορονοϊού με την κυβέρνηση να την εκμεταλλεύεται για μία ακόμα φορά, προκειμένου να εφαρμόσει αντεργατικές διατάξεις

Το σχέδιο νόμου προβλέπει απλήρωτη εργασία για όσους αναγκάστηκαν να μην δουλέψουν λόγω καραντίνας ή μη δυνατότητας τηλεργασίας, και μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Ο εργαζόμενος απαιτείται να απασχοληθεί πέραν του ημερήσιου ωραρίου του για 1 ώρα, σε άλλες εργάσιμες, μέχρι τη συμπλήρωση του 50% των ωρών που έλειψε. Η ώρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται αλλά, ο χρόνος αναπλήρωσης δεν λογίζεται, σε περίπτωση πλήρους απασχόλησης, ως υπερεργασία ή υπερωριακή απασχόληση, αλλά ούτε ως πρόσθετη εργασία, σε περίπτωση εργαζομένου με σύμβαση μερικής απασχόλησης.

Η κυβέρνηση βάζει επίσης «μαχαίρι» στο δώρο Χριστουγέννων, καθώς για το διάστημα αναστολής της σύμβασης, στην οποία μπήκαν χιλιάδες πολίτες, το ποσό θα καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και θα υπολογίζεται με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό μηνιαίο μισθό.

Αλλά φαίνεται ότι οι νεοφιλελεύθεροι του κ. Μητσοτάκη έχουν κι άλλα στο μυαλό τους

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη στο «Βήμα» Επιχειρώντας να προωθήσει το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης που επιθυμεί η κυβέρνηση, ο κ. Πατέλης έφτασε να δηλώσει ότι «σταματάμε να παίρνουμε τα λεφτά των νέων και να τα δίνουμε στους ηλικιωμένους», επιστρατεύοντας τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.

ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΙΑ

Ένα προκλητικό σκάνδαλο με πρωταγωνιστές έναν στρατηγικό κακοπληρωτή που δεν είναι άλλος από τον γνωστό επιχειρηματία του τζόγου Κώστα Πηλαδάκη, και την τράπεζα Πειραιώς η οποία συμφώνησε να του διαγράψει οφειλές 138 εκατ. ευρώ, «κουρεύοντας» του δάνεια, σε ποσοστό που ξεπερνά το 90% αποκαλύφθηκε.

Την ώρα που χιλιάδες οφειλέτες απειλούνται ακόμη και με πλειστηριασμούς, βλέποντας συχνά ακόμη και την πρώτη κατοικία τους να βγαίνει στο σφυρί για πολύ λιγότερα χρέη, ο ιδιοκτήτης τριών καζίνο στην Ελλάδα, Κώστας Πηλαδάκης απολαμβάνει ρυθμίσεων που προκαλούν το κοινό αίσθημα.

Περισσότερο γνωστός για το life style του, τις βραδινές εξόδους του στις μεγάλες αθηναϊκές πίστες και τις φιλίες του με δημοφιλείς καλλιτέχνες, ο Πηλαδάκης ή για να ακριβολογούμε, κάποιες από τις εταιρίες του, είχε δανειστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την πρώην Λαϊκή Τράπεζα, την εποχή της αμαρτωλής διοίκησης Βγενόπουλου, χωρίς μάλιστα να παρέχει τις αναγκαίες εξασφαλίσεις.

Σχεδόν μια δεκαετία μετά, το χρέος έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, μέχρι ώρας ωστόσο δεν έχει καταβληθεί στην τράπεζα Πειραιώς η οποία εξαγόρασε τη Λαϊκή όταν εκείνη χρεοκόπησε, ούτε ένα ευρώ. Η διαχρονική όπως φαίνεται αφερεγγυότητα του επιχειρηματία, δεν φαίνεται πάντως να εμπόδισε την τράπεζα ώστε να συμφωνήσει σε σκανδαλώδη ρύθμιση της οφειλής του.

Το δε «κούρεμα» του δανείου σε ποσοστό άνω του 90%, είναι μονάχα μια από τις πτυχές της σκανδαλωδώς ευνοϊκής ρύθμισης, αφού η τράπεζα Πειραιώς έχει συμφωνήσει με τον Πηλαδάκη να της αποπληρώσει το δάνειο σε διάστημα μεγαλύτερο των 20 χρόνων και με πολυετή περίοδο χάριτος.

Αλλά και  στον Δήμο Αθηναίων ο “πεφωτισμένος” κ. Μπάκογιάννης μετά από τις επιτυχίες με τα συντριβάνια, τους πεζόδρομους, τα παγκάκια και τα παρτέρια προχώρησε σε φωτογραφικό διαγωνισμό που βγάζει μάτι.

Σε ανακοίνωση Τύπου, ο Τομέας Δημόσιας Διοίκησης του ΚΙΝΑΛ, αναφέρει ότι «ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης προκηρύσσει στις 3 Σεπτεμβρίου 366 θέσεις συμβασιούχων με προθεσμία υποβολής αιτήσεων τις 4 Σεπτεμβρίου» και προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων «μόλις ένα 24ωρο». «Τόσο βέβαιος ήσασταν ότι όλα θα κυλήσουν ρολόι, τόσο προφανές είναι ότι η όλη διαδικασία είναι στημένη. Ούτε τα προσχήματα δεν τηρείτε κ. Δήμαρχε! Οι πελατειακές προθέσεις σας έγιναν γνωστές στους Αθηναίους εδώ και έναν χρόνο που αναλάβατε τη δημαρχία, αλλά ότι θα φτάνατε στο σημείο να κοροϊδεύετε τους Αθηναίους πολίτες ξεδιάντροπα βολεύοντας με προκλητικό τρόπο την πολιτική σας πελατεία ξεπερνά κάθε όριο», σχολιάζει το ΚΙΝΑΛ και καταλήγει:

«Ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι τσιφλίκι σας για να διορίζετε χωρίς διαδικασίες και λογοδοσία όποιον σας αρέσει. Σε ένα Κράτος Δικαίου πρόσβαση σε δημόσια θέση πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες με τα κατάλληλα προσόντα. Φωτογραφικές προκηρύξεις προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες. Σας καλούμε να την αποσύρετε άμεσα»

Καθημερινά ανεξάρτητα ιστολόγια που δεν παίρνουν χρήματα από τον κρατικά κορβανά αποκαλύπτουν σκανδαλώδεις συμβάσεις ωστόσο κανείς δεν φαίνεται να δίνει σημασία.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙΣ ΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ. ΕΑΝ ΟΜΩΣ Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΠΡΕΣΒΕΥΕΙ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΙ ΕΠΈΙΤΑ ΑΥΤΗ;

ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΟΧΙ. ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΕΑΝ ΟΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΊΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ.

http://exofitsio.blogspot.com/2020/09/blog-post_395.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου