Σάββατο, Σεπτεμβρίου 19, 2020

Επικοινωνία Δένδια-Στόλτενμπεργκ...





... εν όψει νέας συνάντησης κλιμακίων...

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διεργασίες για τη θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης με την Τουρκία ήταν το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Όπως έγινε γνωστό, θα υπάρξει... νέα συνάντηση στρατιωτικών κλιμακιών Ελλάδας-Τουρκίας με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ εντός της προσεχούς εβδομάδας.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη συνομιλία Δένδια-Στόλτενμπεργκ, διαπιστώθηκε πρόοδος επί ορισμένων πτυχών των διεργασιών για τη θέσπιση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης της έντασης που γίνονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.


Εν όψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. (στις 24-25 Σεπτεμβρίου), όπου η Ελλάδα και η Κύπρος για μια ακόμη φορά θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, η Άγκυρα προσπαθεί να πείσει ότι αποκλιμακώνει την ένταση. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί πως η Τουρκία αποφάσισε την παράταση της Navtex για το «Barbaros». Το ερευνητικό σκάφος συνεχίζει να κινείται ανατολικά της Κύπρου και θα εξακολουθήσει όπως όλα δείχνουν να το κάνει μέχρι και τις 18 Οκτωβρίου.




Η Αθήνα, από την πλευρά της, μέσω του Νίκου Δένδια και όλων των επίσημων διαύλων, επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά για τα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου