Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2020

Χάος στη Λέσβο, χωρίς σχέδιο η κυβέρνηση...





Mια εικόνα χάους χωρίς κανένα σχέδιο, μια κυβέρνηση σε αμηχανία και μια μεγάλη υγειονομική κρίση σε εξέλιξη, συνθέτουν την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, μετά τη μεγάλη καταστροφή στη Μόρια. Η πυρκαγιά, για την οποία... κατηγορούνται πρόσφυγες, εξυπηρέτησε ταυτόχρονα δύο ριζοσπαστικές προσδοκίες που δεν ευοδώθηκαν.


Κάποιοι διαμένοντες θεώρησαν τη φωτιά ως ευκαιρία για να φύγουν από το κολαστήριο της Μόριας ενώ ακροδεξιοί κύκλοι της Λέσβου τη θεώρησαν ευκαιρία να απαλλαγούν από το ΚΥΤ και επιχείρησαν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο από την κυβέρνηση. Οι παράγοντες της κυβέρνησης που επισκέπτονται καθημερινά το νησί ανακοινώνουν διαφορετικά και αντικρουόμενα σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.


Την ίδια ώρα που ο κος Χρυσοχοΐδης δηλώνει στον Guardian ότι η Λέσβος θα έχει αδειάσει μέχρι το Πάσχα του επόμενου έτους, ο κος Μηταράκης υπογράφει τη μίσθωση της έκτασης του Καρά-Τεπέ για τα επόμενα 4,5 χρόνια, σημειώνει ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός.


Αναβρασμός επικρατεί σε πρόσφυγες και μετανάστες, αρκετοί από τους οποίους αρνούνται να διαμείνουν στην πρόχειρη δομή του Καρά Τεπέ, φοβούμενοι ότι θα εγκλωβιστούν και πάλι όπως στη Μόρια. Συνολικά 1.200 άτομα μπήκαν στη νέα δομή από το Σαββάτο το μεσημέρι όταν και ξεκίνησε τη λειτουργία του, μέχρι την Τετάρτη. Το κλίμα είναι έκρυθμο καθώς ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ επιχειρούν να επιβάλουν την τάξη και καθημερινά υπάρχουν συμπλοκές και χρήση δακρυγόνων στην Εθνική Οδό, η οποία παραμένει για 8η μέρα κλειστή στο ύψος του Καρά Τεπέ από πρόσφυγες που αναζητούν πρόχειρα καταλύματα. Το πρωί της Πέμπτης ξεκίνησε επιχείρηση της ΕΛΑΣ για αναγκαστική προώθηση προσφύγων στη νέα δομή.


Αμηχανία της κυβέρνησης και fake news
Η αμηχανία της κυβέρνησης προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις των τοπικών φορέων. Περιφερειάρχης και οι δύο Δήμαρχοι του νησιού επιχειρούν να αποφύγουν τη δημιουργία νέου ΚΥΤ στο νησί, που θα επαναφέρει τα ίδια προβλήματα που είχε η Μόρια. Την Τετάρτη το απόγευμα ο Περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης πιέζοντας για αναστολή των σχεδίων βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και αναμένεται να ενημερώσει τους Δημάρχους για όσα συζητήθηκαν. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν ανοίξει τα σχολεία του νησιού και αναβάλλεται διαρκώς η έναρξη, καθώς μέχρι στιγμής έχει μετατεθεί για τη Δευτέρα. Η ΝΔ από την πλευρά της επιχείρησε να αντιδράσει με fake news όπως ότι η Μόρια δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ (και όχι επί Σαμαρά) και να εμφανίσει εικόνα τάξης και συνοχής, αποκρύπτοντας την πραγματική κατάσταση ενώ ανεπίσημα επιχειρεί να καλλιεργήσει την προσδοκία δημιουργίας κλειστών κέντρων.


Eυρωπαϊκή απομόνωση
Παράλληλα όμως είναι αρκετά εκτεθειμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο ένας μετά τον άλλο Ευρωπαίοι αξιωματούχου έχουν «καρφώσει» ότι η Ελληνική πλευρά δεν έχει υποβάλει το παραμικρό αίτημα για μετεγκαταστάσεις, την ώρα που αυτό προκύπτει ως ζήτημα στην ίδια τη Γερμανία ενώ οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν συνυπέγραψαν κείμενο αλληλεγγύης στην Ελλάδα από ευρωβουλευτές διαφόρων παρατάξεων, συμπεριλαμβανομένου του ΕΛΚ, που ζητά ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό και την "κόλαση" στη Λέσβο. Ευρωπαϊκή «παραφωνία» αποτέλεσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ο οποίος επισκέφθηκε τη Λέσβο «από αέρος» την ώρα που διέρρευσαν τοποθετήσεις του περί δημιουργίας ενός κλειστού κέντρου που θα αντικαταστήσει τη Μόρια με μικρότερο αριθμό φιλοξενούμενων και μικρότερο χρόνο παραμονής. Κάτι που έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με τις επανειλημμένες διακηρύξεις της αρμόδιας Επιτρόπου Ίλβα Γιόχανσον που αρνείται τα κλειστά κέντρα. Σε αντίθεση με τον ελληνικό τύπο, ο ευρωπαϊκός διαπιστώνει την έλλειψη σχεδίου και προβληματική διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση.


Ανεξέλεγκτη η υγειονομική κρίση
Την ίδια ώρα, η υγειονομική κρίση, που υπήρξε η θρυαλλίδα που ξεχείλισε την οργή, παραμένει ανεξέλεγκτη. Από τους 12.50Ο αιτούντες άσυλο στη Λέσβο, ελέγχθηκαν για κοροναϊό οι 1.200 που μπήκαν στη νέα δομή ενώ ήδη 35 βρέθηκαν θετικοί και τέθηκαν σε υγειονομική απομόνωση στον ειδικό χώρο ο οποίος έχει δημιουργηθεί. Άγνωστη παραμένει η κατάσταση για τους παραπάνω από 11.000 που παραμένουν εκτός δομής και σε συνθήκες ανεξέλεγκτες για τη διασπορά. Την Τετάρτη καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα σε άνδρα των ΜΑΤ, που βρίσκονται στο νησί τις τελευταίες μέρες. Παραμένει άγνωστο τι επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση αλλά σίγουρα δεν δείχνει ικανή να βρει διέξοδο από την προβληματική κατάσταση...


tvxs,gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου