Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 25, 2020

Γιατί ο Μητσοτάκης «έκαψε» το lockdown – Ο ρόλος Τσιόδρα και τα νέα μέτρα που εξετάζονται





Το παρασκήνιο που οδήγησε στο διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Παράπονα στο Μαξίμου για τον Κώστα Καραμανλή εξαιτίας της εικόνας συνωστισμού στα ΜΜΜ. Περιορισμός κυκλοφορίας έως τις 06:00, SMS στο 13033, ωράριο σε περίπτερα και ψιλικά και… ποταπαγόρευση στα μέτρα που εξετάζονται.



Σαφές μήνυμα ότι το lockdown δεν αποτελεί επιλογή του έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να τηρηθούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα προστασίας και ατομικής υγιεινής. Το δίλημμα, άλλωστε, όπως το προσδιόρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα, είναι «αυτοπροστασία ή καραντίνα».


Γίνεται, όμως, ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση απορρίπτει πλέον την εκδοχή του lockdown, αλλά και των οριζόντιων μέτρων στην επικράτεια λόγω των συνεπειών που θα έχουν στην οικονομία, όπως δήλωσε χωρίς περιστροφές ο κ. Μητσοτάκης.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, αντίστοιχη είναι και η άποψη των περισσότερων μελών της επιτροπής των ειδικών επί της υγείας, εκτιμώντας ότι το lockdown μπορεί και πρέπει ν’ αποφευχθεί – συμπεριλαμβανομένου και του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος, σε αντίθεση με τις περί του αντιθέτου φήμες, συμμετέχει ενεργά σε όλες τις συσκέψεις κι απλώς έχει επιλέξει από μόνος του και για προσωπικούς λόγους να μην βγαίνει τόσο συχνά μπροστά, όπως έπραξε κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας.

Βεβαίως, το σενάριο ενός τοπικού lockdown είτε στην Αττική είτε σε άλλες περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο κάθε άλλο παρά μακρινό είναι. Βρίσκεται, όμως, σε κάθε περίπτωση στο τέλος της λίστας των λοιμωξιολόγων με τα προτεινόμενα μέτρα και κανόνας είναι πως όσο αποφεύγεται η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων τόσο απομακρύνεται ως ενδεχόμενο.



Κυβέρνηση και ειδικοί θεωρούν ούτως ή άλλως πως με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ημερών υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων, μολονότι ο αριθμός τους σταθερά πλέον ξεπερνά τα 300 ημερησίως – δηλαδή, έχει επέλθει η λεγόμενη «επιπέδωση» της καμπύλης. Καλύτερη και σε κάθε περίπτωση ελεγχόμενη φαίνεται να είναι η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το σύστημα υγείας παίρνει «ανάσες» και αυξάνεται ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, όπως εξήγησε και στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός. Ειδικά για την Αττική, 50 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ θα λειτουργήσουν άμεσα στο «Σωτηρία», ενώ δρομολογείται η δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος που θα προσθέσει 174 νέες θέσεις ΜΕΘ.

Τα παραπάνω στοιχεία ενισχύουν την εκτίμηση των ειδικών και της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει λόγος να προκριθεί ένα lockdown, ακόμη και με τοπική εμβέλεια σε ό,τι αφορά την Αττική.

Το κλειδί λοιπόν είναι το τρίπτυχο ατομική προστασία και υγιεινή, αποστάσεις και χρήση μάσκας, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης. «Η μάσκα είναι το εμβόλιο μέχρι το εμβόλιο», τόνισε, με το ενδεχόμενο η χρήση της να γίνει υποχρεωτική και σε εξωτερικούς χώρους σε επιδημιολογικά βεβαρημένες περιοχές να είναι πάντοτε στο τραπέζι – με πρώτη ασφαλώς την Αττική.

Τα μέτρα για να κρατήσουν… μακριά το lockdown

Εξετάζονται επίσης κι άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα (από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί της επόμενης μέρας), καθώς και η αποστολή SMS στο 13033 για τις μετακινήσεις. Ακόμη, η επιβολή ωραρίου σε καταστήματα ψιλικών και περίπτερα, ούτως ώστε να μην πωλούν αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα και να συνωστίζονται νέοι στις πλατείες, λόγω των κλειστών μπαρ, καφετεριών και κέντρων διασκέδασης.


Τέλος, σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μεταφοράς και την προσπάθεια ν’ αποφευχθεί ο συνωστισμός, ο κ. Μητσοτάκης εμμέσως παραδέχθηκε λάθος χειρισμούς από την κυβέρνηση, με το Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει παράπονα από τον υπουργό Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή για τους χειρισμούς του. Έτσι, αφού ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Πολιτεία δεν θα κρύψει ποτέ τους τομείς όπου πρόκειται να γίνει καλύτερη, εξήγγειλε την κυκλοφορία 100 επιπλέον λεωφορείων από την μεθεπόμενη εβδομάδα και 400 έως το τέλος του έτους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου