Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2020

Κλιμακώνει πάλι την ένταση η Τουρκία: Δυο NAVTEX πολύ κοντά στη Λέσβο


Θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη νότια πλευρά του νησιού

Ημέρα εντάσεων είναι η Παρασκευή (18/09) για την Τουρκία, καθώς με δύο καινούργιες ναυτικές οδηγίες (NAVTEX) η Άγκυρα επιμένει να υποδαυλίζει την ένταση στο Αιγαίο, ενώ πριν από λίγες ώρες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέα επίθεση στην Ελλάδα.

Οι νέες NAVTEX αφορούν, μάλιστα, το επόμενο διήμερο (19-20 Σεπτεμβρίου) και επικεντρώνονται σε ένα τμήμα νοτίως της Λέσβου, όπου θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πυρά. Οι δύο ναυτικές οδηγίες εκδόθηκαν από την υδρογραφική υπηρεσία της Σμύρνης.

Ειδικότερα, θα γίνουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ανάμεσα στον κόλπο της Φώκαιας και στο νότιο τμήμα της θαλάσσιας περιοχής της Λέσβου.

Τουρκία navtex Λέσβος ασκήσεις πραγματικά πυρά

Δένδιας: Ζητάμε προετοιμασία λίστας κυρώσεων για Τουρκία αν συνεχιστούν οι παράνομες ενέργειες

«Ζητάμε όμως από τους φίλους και εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υπάρξει μία προετοιμασία μίας λίστας κυρώσεων, οι οποίες δεν επιθυμούμε να επιβληθούν τώρα στην Τουρκία, αλλά να υπάρχουν εκεί για να επιδειχθεί τι θα συμβεί εάν η Τουρκία – κάτι που εμείς απευχόμαστε – επανέλθει στη λογική των παράνομων ενεργειών» τόνισε την ίδια ώρα από την Πράγα μετά τη συνάντησή του με τον τσέχο ομόλογό του, Τόμας Πέτριτσεκ (Tomáš Petříček), ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Να λείπει η συνάντηση με τον Μητσοτάκη, αν είναι να κάνουν ό,τι και στο Καστελόριζο

Εν τω μεταξύ, νέα παρέμβαση είχαμε την Παρασκευή (18/09) από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε κλίμα αντίθετο από τη διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης, αφού παρουσιάζει την Ελλάδα να κάνει επίδειξη δύναμης στο Καστελόριζο και προαναγγέλλει ότι το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις έρευνες… «Αν είναι να κάνουν ό,τι και στο Καστελόριζο, να λείπει», ήταν η ατάκα του.

Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρόεδρος στο τέλος της προσευχής της Παρασκευής, εξερχόμενος από τον ναό της Αγιάς Σοφιάς πλέον λειτουργεί ως τζαμί, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, υπήρξε μεσολάβηση πολλών προέδρων και πρωθυπουργών.

«Συνομιλήσαμε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με φυσική παρουσία ή μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο, εντούτοις βασικός παράγοντας για να συμβεί κάτι τέτοιο αποτελεί το υπό ποιες προϋποθέσεις και τι θα συζητήσουμε.

«Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη», υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ακολούθως ο τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε παράλληλα ότι το «Oruc Reis» θα συνεχίσει τις έρευνες. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία απέσυρε το τουρκικό πλοίο σεισμογραφικών ερευνών από την ανατολική Μεσόγειο για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν τελειώσει, δήλωσε ο Ρετζάπ Ταγίπ Ερντογάν. Για αυτές τις κινήσεις έχει δεχτεί, άλλωστε, πολλά «πυρά» στο εσωτερικό από την αντιπολίτευση.

Μέχρι τώρα, οι τούρκοι αξιωματούχοι δήλωναν ότι το «Oruc Reis» επέστρεψε στο λιμάνι απλώς για μια συντήρηση ρουτίνας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως θα επιστρέψει για έρευνες.

Την Πέμπτη (17/09) η Άγκυρα, μέσω του Ιμπραΐμ Καλίν (ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), τόνισε πως «βλέπει» ευνοϊκές συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα. Μιλώντας διαδικτυακά σε μια εκδήλωση που οργάνωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ιμπραΐμ Καλίν είπε ότι επιστροφή του «Oruc Reis» στην Αττάλεια είναι μια ευκαιρία για να προωθηθούν οι συνομιλίες και η ευκαιρία αυτή «δεν πρέπει να χαθεί». Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα ελπίζει ότι αυτό «θα έχει θετική αντανάκλαση» στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία εξέφρασε αυτή τη θέση, ενώ πριν ο τούρκος πρόεδρος έκανε νέα επίθεση στην Ελλάδα, αλλά και σε Εμανουέλ Μακρόν και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Αν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια…

Την ίδια ώερα, οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγιναν σχεδόν την ίδια στιγμή που ευρωπαίος αξιωματούχος επαναλάμβανε πως «η ΕΕ καλεί την Τουρκία σε αποκλιμάκωση και αλλαγή στάσης» και πως «εάν η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια θα υπάρξουν συνέπειες».

Ταυτόχρονα, η ίδια πηγή τόνισε ότι «ο διάλογος είναι αυτός που μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις» και ανέφερε ότι αναμένεται να συζητηθούν συνολικά οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία.

Ακάρ: Οι Έλληνες καθυστερούν τις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, για κωλυσιεργία στις συνομιλίες στο ΝΑΤΟ κατηγορεί ο Χουλουσί Ακάρ, την ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία. Σε δηλώσεις του κ. Ακάρ είπε ότι «οι γείτονές μας οι Έλληνες δείχνουν απρόθυμοι και καθυστερούν τη συζήτηση των θεμάτων με μια σειρά προϋποθέσεων. Εμείς υποστηρίζουμε μέχρι τέλους αυτές τις συναντήσεις».

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας κατηγόρησε επίσης τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, ότι «ρίχνει βενζίνη» στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ για την ΕΕ είπε ότι δεν έχει αρμοδιότητα να θέτει κανόνες στην Ανατολική Μεσόγειο ή να αλλάζει τους κανόνες και να καθορίζει θαλάσσια σύνορα.

Ο Ερντογάν μιλάει με Ευρωπαίους ηγέτες: Προσπαθεί να προλάβει τις κυρώσεις

Ο τούρκος πρόεδρος φέρεται, πάντως, να προσπαθεί να δείξει ένα άλλο πρόσωπο για να προλάβει τις κυρώσεις λόγω τις τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Ήδη με την Άγκελα Μέρκελ έχει κάνει δυο τηλεδιασκέψεις, σημαντικές, και με το υπουργικό συμβούλιο (Ακάρ, Τσαβούσογλου κλπ). Μετά μίλησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό τον Κόντε, 2 φορές με τον Σάντζεθ, τον Ισπανό πρωθυπουργό και μάλιστα η μία ήταν μετά την διάσκεψη ενώ υπήρξαν και τα τηλεφωνήματα του Τσαβούσογλου με τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Μάας και το βράδυ της Πέμπτης (17/09) με τον Στόλτενμπεργκ, τον Γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Η Άγκυρα έχει αναστατωθεί από το σχέδιο του Σάρατζ να παραιτηθεί»

Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία έχει αναστατωθεί από την είδηση ότι η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του συμμάχου της, του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ-Σάρατζ, θέλει να παραιτηθεί τον ερχόμενο μήνα και πρόσθεσε πως η Άγκυρα μπορεί να διεξαγάγει την ερχόμενη εβδομάδα συνομιλίες με την κυβέρνηση του Σάρατζ σχετικά με το θέμα.

Ο Σάρατζ ανακοίνωσε την Τετάρτη (16/09), την πρόθεσή του να παραιτηθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου«Μια εξέλιξη όπως αυτή, το άκουσμα μιας τέτοιας είδησης, μας αναστάτωσε», δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη και προσθέτοντας πως τουρκικές αντιπροσωπείες μπορεί να διεξαγάγουν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Σάρατζ την ερχόμενη εβδομάδα.

«Με τις συναντήσεις αυτές, με τη θέληση του Θεού, θα στρέψουμε το θέμα αυτό προς την κατεύθυνση που χρειάζεται να στραφεί», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου