Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 23, 2020

Κορονοϊός: «Ξεγυμνώνoυν» την κυβέρνηση οι γιατροί του Κρατικού Νίκαιας – «Σωρεία λαθών και παραλείψεων»





Αποτυπώνονται οι παλινωδίες και η επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην πανδημία και το πώς άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος αντί να «θωρακίζει» το ΕΣΥ


Στο «κόκκινο» συνεχίζει να βρίσκεται το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, καθώς, όπως ανακοίνωσαν οι γιατροί και νοσηλευτές, αδυνατεί να περιθάλψει νέα κρούσματα κορονοϊού, λόγω της υποστελέχωσης αλλά και της έλλειψης υποδομών. Με τους γιατρούς να ρίχνουν «βολές» στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Υγείας.


Στο κείμενο της απόφασης τους αποτυπώνονται οι παλινωδίες και η επικοινωνιακή φούσκα της κυβέρνησης για τους χειρισμούς της στην πανδημία και το πώς άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος αντί να θωρακίζει το ΕΣΥ…

Οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας ζητούν άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, κατάλληλο εξοπλισμό και διαμόρφωση των χώρων ώστε να επιτυγχάνεται ασφαλής νοσηλεία αλλά και εργασία, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή τους στην αυριανή απεργία της ΟΕΝΓΕ και στη συγκέντρωση στις 12 στο Υπουργείο Υγείας.

«Αρνούμαστε να νοσηλεύουμε 30 βεβαιωμένα κρούσματα Covid, όταν από τις τραγικά ελλιπείς κτηριακές υποδομές και το εξαιρετικά ελλιπές προσωπικό του Νοσοκομείου έχουν εξοικονομηθεί μόνο 12 κλίνες, με αγώνα και ταλαιπωρία όλων των τμημάτων!», διαμηνύουν στην ανακοίνωσή τους, δικαιολογώντας την απόφασή τους.

Υπενθυμίζεται ότι, τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, όπως την περιέγραψαν οι γιατροί μετά από γενική συνέλευση της Τρίτης (22/09), διέψευσε η διοίκηση του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, υποσχόμενη, μάλιστα, νέες προσλήψεις, ενώ οι παραιτήσεις που υπέβαλαν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID, δεν έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο Υγείας.

Αναλυτικά η απόφαση των γιατρών και νοσηλευτών:

«Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, έχουμε αγωνιστεί με κάθε τρόπο για να συνεχίσουμε να επιτελούμε όλες τις λειτουργίες του Νοσοκομείου μας, να εξυπηρετούμε και να περιθάλπουμε τους ασθενείς, αλλά και για να αποφύγουμε την ενδονοσοκομειακή διασπορά του ιού.

Στην αρχική φάση της επιδημίας, και με σαφώς λιγότερα κρούσματα στη χώρα, δε μας ζητήθηκε να είμαστε νοσοκομείο αναφοράς. Οργανώσαμε, με ελάχιστα μέσα (πεπαλαιωμένη και πλήρως ακατάλληλη κτιριακή υποδομή, εξαιρετικά μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων και βαθμίδων), όσο καλύτερα μπορούσαμε, και εν τέλει αποτελεσματικά τη διαλογή σε όλα τα επίπεδα, την έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων κορονοϊού, την ασφαλή νοσηλεία τους, την μεταφορά τους στα Νοσοκομεία αναφοράς.

Στο μεταξύ, παρατηρώντας τη σωρεία κυβερνητικών λαθών και παραλείψεων, και έχοντας προβλέψει την έλευση δεύτερου, πολύ πιο επικίνδυνου επιδημικού κύματος, επιμέναμε να πρωτοστατούμε στις κινητοποιήσεις που διεκδικούσαν την οργάνωση του ΕΣΥ για να μπορέσει να το αντιμετωπίσει (προσλήψεις προσωπικού, κλίνες ΜΕΘ, αναπνευστήρες, ανακατασκευή χώρων, κλπ).

Για το ίδιο το Νοσοκομείο μας είχαμε πολύ συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία συνεχίζουμε να έχουμε: Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών για να στελεχώσουν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, τα παθολογικά τμήματα, το πνευμονολογικό τμήμα. Ανακατασκευή των χώρων, ώστε να έχουμε την ευχέρεια να νοσηλεύουμε με ασφάλεια τους ασθενείς τον προβλεπόμενο δύσκολο χειμώνα. Χωριστό Covid τμήμα επειγόντων, ώστε να υπάρχει ασφάλεια για τους προσερχόμενους στα επείγοντα. Κλειστού τύπου αναπνευστήρες, όσους χρειάζονται. Και, κυρίως, χώρους νοσηλείας που να έχουν στοιχειώδεις υποδομές, ώστε να νοσηλεύουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια τους ασθενείς. Είναι γνωστές σε όλη τη χώρα οι τριτοκοσμικές συνθήκες που επικρατούν στον πρώτο όροφο του κεντρικού κτιρίου, όπου και στεγάζονται τα παθολογικά τμήματα και το πνευμονολογικό.

Δεν είχαμε καμία ανταπόκριση από τη Πολιτεία.

Όταν, τον Αύγουστο, μας ζητήθηκε να νοσηλεύουμε τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Covid που προσέρχονταν στα επείγοντα, παρά τις τραγικές ελλείψεις, ριχτήκαμε με αυτοθυσία και σε αυτήν τη μάχη. Εκ των ενόντων, στον πολύπαθο πρώτο όροφο, οργανώσαμε έναν μικρό χώρο νοσηλείας, όχι άνετο, αρκετά όμως ασφαλή για τους ασθενείς και το προσωπικό. Ο χώρος αυτός στελεχώθηκε από γιατρούς και νοσηλευτές που προέρχονταν από ήδη υποστελεχωμένα και χειμαζόμενα τμήματα, οι οποίοι/ες με υψηλό αίσθημα ευθύνης εφημέρευαν σε συνεχή σχεδόν βάση για περίπου 20 ημέρες, όσες και οι μέρες λειτουργίας του.

Στις 20 Σεπτέμβρη, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ, έστω μιας ημέρας, ώστε να μπορέσουμε να προετοιμαστούμε σαν ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα, δεχτήκαμε πολύ περισσότερα περιστατικά Covid από όσα μπορούσαμε να νοσηλεύσουμε με ασφάλεια για τους ασθενείς και το προσωπικό. Μάθαμε από φήμες, ότι το νοσοκομείο μας διαθέτει πλέον 30 κλίνες νοσηλείας βεβαιωμένων κρουσμάτων Covid, ενώ την παραμονή διέθετε μόλις 12! Δεν ζητήθηκε η γνώμη κανενός γιατρού επ’ αυτού, δεν προηγήθηκε καμιά στοιχειώδης έστω υλική προετοιμασία! Έγιναν από τη Διοίκηση βίαιες και αυθαίρετες μεταβολές στην χρήση των χώρων του νοσοκομείου, χωρίς καμιά αίσθηση του τι σημαίνει ασφαλής νοσηλεία και ασφάλεια για το προσωπικό.

Ξέρουμε ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Η εγκληματική αμέλεια των κυβερνώντων να οργανώσουν εγκαίρως ασφαλείς συνθήκες νοσηλείας στο ΕΣΥ, να κάνουν έστω και μια ελάχιστη κίνηση βελτίωσης, μετατράπηκε σε μία νύχτα σε αυταρχικές κραυγές. Πρέπει να ξέρουν ότι, με κραυγές και αυταρχικές συμπεριφορές, ούτε κλίνες φτιάχνονται, ούτε χώροι.. Αντίθετα, οι αυθαίρετες παρεμβάσεις ανθρώπων που δεν έχουν ιδέα από το δίπτυχο ασφαλής νοσηλεία-ασφάλεια εργαζομένων, μπορεί μέσα σε μερικές ώρες να καταστρέψει εργασία μηνών.

Υπάρχει ακόμα καιρός; Εάν υπάρχει η πολιτική βούληση, σαφώς υπάρχει!

Απαιτούμε άμεσα οργάνωση ασφαλών συνθηκών νοσηλείας για όλους τους ασθενείς! Απαιτούμε πολλαπλασιασμό των νοσοκομειακών κλινών και των κλινών ΜΕΘ! Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με ταχείες διαδικασίες, τόσων όσων χρειάζονται οι ασθενείς και το ΕΣΥ! Απαιτούμε να σταματήσει η Κυβέρνηση να φτιάχνει κλίνες και θέσεις νοσηλείας στα χαρτιά, αλλά να φτιάξει τώρα νέους χώρους καλά εξοπλισμένους, ώστε να μη θρηνήσουμε και άλλα θύματα!

Αρνούμαστε να νοσηλεύουμε 30 βεβαιωμένα κρούσματα Covid, όταν από τις τραγικά ελλιπείς κτιριακές υποδομές και το εξαιρετικά ελλιπές προσωπικό του Νοσοκομείου έχουν εξοικονομηθεί μόνο 12 κλίνες, με αγώνα και ταλαιπωρία όλων των τμημάτων!


Συμμετέχουμε στην απεργία της ΟΕΝΓΕ στις 24/9/2020 και στην συγκέντρωση στις 12 στο Υπουργείο Υγείας. Όσοι εφημερεύουμε βγαίνουμε την ίδια ώρα στο προαύλιο του Νοσοκομείου. Να ακουστεί δυνατά η φωνή των νοσοκομειακών γιατρών! Απαιτούμε τις υλικές προϋποθέσεις για να δώσουμε τη μάχη! Τη μάχη που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι αυτής της χώρας για να επιβιώσουν!

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΓΝ ΝΙΚΑΙΑΣ»

Όπως αναφέρθηκε τη δραματική κατάσταση που επικρατεί, όπως την περιέγραψαν οι γιατροί μετά από γενική συνέλευση της Τρίτης (22/09), διέψευσε η διοίκηση του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας, υποσχόμενη, μάλιστα, νέες προσλήψεις, ενώ οι παραιτήσεις που υπέβαλαν ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID, δεν έγιναν αποδεκτές από το υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του νοσοκομείου μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ανέφερε:

«Το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας στο πλαίσιο της διασφάλισης της δημόσιας Υγείας όπως και των αυξημένων αναγκών νοσηλείας λόγω της πανδημίας COVID-19, προχώρησε σε αύξηση των κλινών που νοσηλεύουν θετικά κρούσματα. Συγκεκριμένα από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μας μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του λεκανοπεδίου.

Η κλινική ασθενών COVID-19 θα ενισχυθεί άμεσα με επιπλέον νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, όπως είχε προγραμματιστεί, για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του τμήματος αλλά και της καλύτερης περίθαλψης των ασθενών. Το Νοσοκομείο της Νίκαιας θα εξακολουθήσει να δέχεται και να νοσηλεύει ασθενείς COVID-19 ως οφείλει, στο πλαίσιο των αποφάσεων που ορίζουν τα νοσοκομεία αναφοράς στη χώρα. Η παραίτηση του Διευθυντού Ιατρικής Υπηρεσίας δεν έγινε αποδεκτή και θα συνεχίσει να προΐσταται του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου μας», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ Και άλλο επεισόδιο σε λεωφορείο για τη μη χρήση μάσκας: Πιάστηκαν στα χέρια γυναίκα και ηλικιωμένος (video)

Τι είχε προηγηθεί

Νωρίτερα όπως έγινε γνωστό, οι γιατροί του Νοσοκομείου σε Γενική τους Συνέλευση που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (22/09), αποφάσισαν τη διακοπή της νοσηλείας των επιβεβαιωμένων περιστατικών κορονοϊού, κάνοντας λόγο για δραματικές συνθήκες εργασίας, λόγω της υποστελέχωσης αλλά και της έλλειψης υποδομών, μετά και από περιστατικά του νέου κορονοϊού.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι μέσα στο κλίμα πίεσης των τελευταίων εβδομάδων, άρχισαν και οι παραιτήσεις, αφού σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και γιατρό του Νοσοκομείου Νίκαιας Παναγιώτη Παπανικολάου, ήδη υποβάλλουν παραιτήσεις ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας κι η υπεύθυνη της Πτέρυγας COVID.

Οι παραιτήσεις, ωστόσο, δεν έγιναν δεκτές όπως είπε κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Όπως αποφάσισε η Γενική Συνέλευση των ιατρών του Νοσοκομείου Νίκαιας, «με αυτές τις συνθήκες υποστελέχωσης, υποδομών κλπ το νοσοκομείο αδυνατεί πλέον να δέχεται επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID19», αφού σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό αγνοήθηκαν όλες οι εκκλήσεις που έκαναν εδώ και 1,5 μήνα όλοι οι φορείς του νοσοκομείου για κάλυψη των ελλείψεων.

Η κυβερνητική απάντηση

Σε ερώτηση σχετικά με το νοσοκομείο κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υφυπουργός Υγείας ανέφερε ότι το νοσοκομείο συνεχίζει να δέχεται περιστατικά καθώς και ότι η παραίτηση του διευθυντή δεν έγινε αποδεκτή. «Έχουμε δεσμευμένες 165 κλίνες και έχουμε αυξήσει τα νοσοκομεία τα οποία περιθάλπουν ασθενείς με κορονοϊό. Η Νίκαια είχε 30 κλίνες για περιστατικά κορονοϊού, 12 θετικούς και 18 ύποπτα κρούσματα. Το Σαββατοκύριακο οι 30 έγιναν 40, 30 θετικά και δέκα ύποπτα κρούσματα. Συνεχίζουμε, στηρίζουμε τα νοσοκομεία σε προσωπικό και ό,τι άλλο χρειάζεται, όπου χρειαστεί. Συνεχίζει να υποδέχεται περιστατικά και να διαχειρίζεται ύποπτα κρούσματα. Επίσης η παραίτηση του διευθυντή δεν έγινε αποδεκτή, άρα συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του», είπε συγκεκριμένα.

Αντίδραση από την αντιπολίτευση

Σχολιάζοντας την απόφαση των γιατρών στο νοσοκομείο της Νίκαιας, ο τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός αναφέρει ότι το αφήγημα των χιλιάδων προσλήψεων και της θωράκισης του ΕΣΥ καταρρέει και οι αντοχές της δημόσιας περίθαλψης εξαντλούνται. Σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου