Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 24, 2020

Κορονοϊός: «Κυνήγι» των αρνητών μάσκας στα social media – Δεκάδες οι δικογραφίες από την ΕΛΑΣ (video)





Δεν πτοούνται παρά τις προειδοποιήσεις για διώξεις εναντίον τους


Τους αρνητές της μάσκας και όσους διαδίδουν θεωρίες συνωμοσίας, όπως ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει, έχει βάλει στο στόχαστρό της η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, καθώς το διαδίκτυο αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο διάδοσης τέτοιων ιδεών.

Το «κυνήγι», σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, επεκτείνεται σε προφίλ σε social media, αλλά και ιστοσελίδες που προτρέπουν τους πολίτες να μην φορούν μάσκα, σαρώνοντας τις δημόσιες αναρτήσεις των χρηστών που διακινούν θεωρίες συνομωσίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ οι εξειδικευμένοι αστυνομικοί της ΕΛΑΣ είναι σε θέση να κάνουν στοχευμένες αναζητήσεις για τον εντοπισμό «ανυπάκουων» και υποκινητών.



Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που αναφέρει το Mega, είναι το γκρουπ «Διαμαρτυρία Γονέων Για την Χρήση Μάσκας και τεστ στα σχολεία», που αριθμεί 64 χιλιάδες μέλη και προτρέπει τους γονείς να μην φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πάντως «σαρώνει» το διαδίκτυο με ειδικό λογισμικό που αναζητά με λέξεις – κλειδιά τους αρνητές της μάσκας.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, παρήγγειλε με εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους Εισαγγελείς Εφετών την επιβολή αυτόφωρης διαδικασίας και τον σχηματισμό ποινικής δικογραφίας στους αρνητές μάσκας, καθώς όσοι δε συμμορφώνονται, διαπράττουν το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή».


Ήδη, σύμφωνα με το Έθνος, η ΕΛΑΣ έχει σχηματίσει δεκάδες δικογραφίες για άτομα που μέσω διαδικτύου διέδιδαν θεωρίες συνωμοσίας, ενώ εξακολουθούν να εντοπίζονται ακόμα και σήμερα «αρνητές» παρά τις προειδοποιήσεις για διώξεις σε βάρος τους.

Πηγή: Έθνος, Mega

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου