Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 18, 2020

To τηλεφώνημα Μαρκουλάκη στον Μητσοτάκη, η Έλενα Ακρίτα και οι αντιδράσεις





Η αποκάλυψη για το τηλεφώνημα Μαρκουλάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και το σχόλιο της Ελενας Ακρίτα

Στην αποκάλυψη πως ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και....
εισηγήθηκε να μην κλείσουν τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι μουσικές σκηνές στο πλαίσιο των νέων μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού, προχώρησε η Έλενα Ακρίτα, με άρθρο της στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Για το τηλεφώνημα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση αλλά ούτε και διάψευση. Ούτε είναι γνωστό πόσο βάρυνε στην απόφαση της κυβέρνησης το τηλεφώνημα, εφόσον έγινε, του γνωστού ηθοποιού στον πρωθυπουργό. Το βέβαιον είναι πάντως ότι ενώ η αρχική σκέψη ήταν να κλείσουν τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι μουσικές σκηνές, τελικά αποφασίστηκε -σε συνδυασμό με τις εισηγήσεις της ειδικής επιτροπή των λοιμωξιολόγων- να μην προχωρήσει η κυβέρνηση σε ένα τέτοιο μέτρο.




Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης εξέφρασε και μέσω των social media τη σκέψη του για τα μέτρα κατά της πανδημίας αναφέροντας σε ανάρτησή του στο Instagram ότι "αφού η χώρα πρέπει να λειτουργήσει, αφού πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, ας μην στοχοποιούμε το θέατρο ως μεταδοτικό" και πως αν κάτι κινδυνεύει να μεταδοθεί από το θέατρο αυτό είναι "η χαρά".

Παράλληλα, ο κ. Μαρκουλάκης τόνισε ότι "το καλοκαίρι τα ανοικτά θέατρα δεν έδωσαν ούτε ένα κρούσμα" και πως "οι άνθρωποι του θεάτρου θέλουν και ξέρουν να προστατεύσουν και να προστατευτούν - το ίδιο και το κοινό τους".





Ειδικότερα, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης αναφέρει στην ανάρτησή του:

"Εμείς στο θέατρο Παλλάς, όπως και τόσοι καλλιτέχνες σε άλλα θέατρα, φοράμε με χαρά τις μάσκες μας, δουλεύουμε σκληρά στις πρόβες μας για το Τρίτο Στεφάνι και προχωράμε.

Κι οι θεατές μας, όταν με το καλό έρθει η ώρα, θα προσέλθουν συγκροτημένα, τηρώντας όλα τα μέτρα, θα φορούν κι εκείνοι τις μάσκες τους σε όλη τη διάρκεια της παράστασης -κι όπως γινόταν πάντα στα θέατρα- δε θα τρώνε, δε θα πίνουν, δε θα μιλούν, μόνο θα βλέπουν και -ελπίζουμε- θα χαίρονται.




Το καλοκαίρι τα ανοικτά θέατρα δεν έδωσαν ούτε ένα κρούσμα. Οι άνθρωποι του θεάτρου θέλουν και ξέρουν να προστατεύσουν και να προστατευτούν - το ίδιο και το κοινό τους. Στην ισορροπία ανάμεσα στην υγεία και την ομαλή λειτουργία, όταν τηρούνται όλα τα μέτρα και οι κανόνες, το θέατρο μπορεί να είναι ασφαλέστερο από τα περισσότερα άλλα είδη συγχρωτισμού.

Αφού η χώρα πρέπει να λειτουργήσει, αφού πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, ας μην στοχοποιούμε το θέατρο ως μεταδοτικό. Αν κάτι κινδυνεύει να μεταδοθεί, είναι η χαρά.



Ακρίτα: Πως παίρνονται οι αποφάσεις σε αυτή τη χώρα;

Η Έλενα Ακρίτα, αφού κάνει γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης είχε συνομιλία με τον πρωθυπουργό στην οποία επιχειρηματολόγησε εναντίον της διακοπής λειτουργίας των θεάτρων και των λοιπών χώρων πολιτισμού, καυτηριάζει το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αυτή την απόφαση μετά τα όσα εισηγήθηκε ο ηθοποιός και όχι ακούγοντας τα όσα του είπαν ειδικοί επί του θέματος.

"Αβίαστα γέλασαν φίλα προσκείμενα πόμολα όταν πληροφορήθηκαν το παρασκήνιο που κράτησε ανοιχτά θέατρα και μουσικές σκηνές(...). Πώς έγινε αυτό;Τηλεφώνησε ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης στον Κυριάκο Μητσοτάκη.(...)Έτσι αλλάζουν οι αποφάσεις στη χώρα αυτή. Όχι έπειτα από διάλογο με φορείς, όχι έπειτα από ύστερα από ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων. Όχι. Παίρνει ένας σκηνοθέτης ένας πρωθυπουργό και του αλλάζει τη γνώμη", αναφέρει η Έλενα Ακρίτα, προσθέτοντας με αρκετή δόση ειρωνείας ότι "αυτά τα θέματα λύνονται στην Ελλάδα απλά και ανθρώπινα σε φιλικό επίπεδο".



Παράλληλα η κ. Ακρίτα επιτίθεται στον πρωθυπουργό για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "ο πρωθυπουργός το 'επικοινώνησε' το τηλεφώνημα με τον Μαρκουλάκη αποδεικνύοντας ότι έχει γραμμένη την υπουργό του", αναφερόμενη προφανώς στη υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και συνεχίζει τονίζοντας "όπως όλους άλλωστε τους υπουργού του".
Μενδώνη: Δεν μπορώ να ξέρω αν ο κ. Μαρκουλάκης επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Πρετεντέρη σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του "ΘΕΜΑ 104,6", έκανε γνωστό ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχε τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλακη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είχε η ίδια επικοινωνία με τον κ. Μαρκουλάκη και με πολλούς άλλους ηθοποιούς και ανθρώπους του θεάτρου για να ενημερωθούν από τους καθ' ύλην αρμόδιους για το τι συμβαίνει στον χώρο ώστε σε συνδυασμό με τις συνομιλίες που είχε με την επιτροπή λοιμωξιολόγων να δώσει τη δική της εισήγηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το χώρο του Πολιτισμού, στο πλαίσιο του σχεδιασμού των μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου